Kupno auta z LPG do około 10 tysięcy

16 Wrz 2019, 21:15

Cześć, szukam jakiegoś auta do 10 tysięcy złotych, najlepiej w Wielkopolsce. Obecnie posiadam a3 8l 1.9 tdi 110km, na dniach sprzedaje członkowi rodziny. Auto posiadałem 2-3 miesiące i ogólnie jest bardzo przyjemne gdyby nie to że nie tak wyobrażałem sobie diesla :lol: Palił dość dużo (mieszkam w samym Poznaniu, jeździłem głównie po mieście i często w korkach więc spalanie rzędu 9,5l to była normalka) no i ten głośny klekot. Stwierdziłem, że chce czegoś w benzynie z gazem. Ogólnie to nie mam jakichś konkretnych wymagań, byle to nie był jakiś mały samochodzik (mogą być hatchbacki pokroju a3, sedany i kombi też). Ważne jest też żeby był w miarę dynamiczny i żeby koszty utrzymania mnie nie zabiły.

Znalazłem kilka propozycji:

1. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Cena spoko ale coś mi się wydaje że za tanio, więc prosiłbym w miarę możliwości o ocenę.

2. [link do oferty na Olx wygasł]

Ten fajnie wygląda, może moc nie zaskakuje ale wygląda na bardzo zadbany, jedynie co to nie wiem co z tym silnikiem - gdzieś czytałem że te 1.8 125 różnie z gazem, że jakieś regulacje trzeba robić i najlepiej LPG z dotryskiem.

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] - to samo co wyżej, silnik mocniejszy i o innym oznaczeniu ale też jakieś dziwne rzeczy przeczytałem na temat tego LPG.

4. [link do oferty na Olx wygasł] - to też wygląda fajnie ale znowu nie wiadomo co z tą klimatyzacją. No i rocznik trochę kiepski, bo obecne audi też jest 99 a jak już miałbym kupować znowu a3 ale w benzynie to wolałbym chociaż wersję poliftową.

Oprócz tych 10 tysięcy mam dodatkowo jakieś 1-2 na wkład w razie czego więc bez problemu. Szukałem też astry 2.0T ale z tym raczej ciężko poniżej 10 tysięcy (a przynajmniej z zadbanym autem).

Ma ktoś jakieś propozycje?
uskke
Początkujący

Auto: Nie mam

16 Wrz 2019, 23:16

Dostałem ewentualnie jeszcze oferte z grupy Audi na facebooku poliftowej A3 8L 3D z silnikiem 1.8t AUM zrobionym na 200hp przez chip i DP, świeży gaz, rok 2001, właściciel niby sprowadził te auto z Niemiec i z tego co zauważyłem to jest mi w stanie o nim dużo napisać, chce 9000 do negocjacji. Mankamentem jest to że klima nie działa (zapewnia mnie że to nieszczelność chłodnicy klimatyzacji i nic więcej) i trzeba wymienić ślizgi szyby (czyli raczej drobnostki), opłaty do listopada. Daleko niby nie mam bo 50km, ale nie wiem czy ta klimatyzacja nie psuje wszystkiego. Mogę ewentualnie wrzucić zdjęcia tego auta jeżeli ktoś uzna że oferta może być warta zainteresowania.
uskke
Początkujący

19 Wrz 2019, 23:52

Ktoś, coś? :(

jadę oglądać niedługo te astre w kombi z 1.8 140 z tym że naczytałem się o tym, że te silniki z gazem tak kiepsko i w dodatku mają KZFR które ponoć generuje duże koszty.. jak to jest?
uskke
Początkujący

20 Wrz 2019, 09:32

Skoro często jeżdzisz po mieście to po co Ci 1.8t? Turbo szybko się zużyje i koszty utrzymania nie będą małe..
W przypadku Leona czy A3 ja bym tutaj spokojnie widział 1.8 125km,tak samo w przypadku Astry.

A może taka Vectra z prawie nowym gazem? Tylko zapytaj dlaczego już sprzedaje..
[link do oferty na Olx wygasł]
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012

20 Wrz 2019, 09:42

1.8t chciałem ze względu na dynamikę, stąd też mój dylemat pomiędzy małym, dynamicznym autkiem a dużym, praktycznym i już nie takim dynamicznym sedanem/kombi.
uskke
Początkujący

20 Wrz 2019, 10:51

Chcesz auto za 10 tys. i to jeszcze w LPG, wątpię by chciało Ci się dopłacać do takiego chrupka :roll: Turbo i inne pierdoły są najmniej ważne w mieście, popatrz na takie mieszczuchy od Corsy po Yariski, silnik mały, dynamika... a są to auta typowo do miasta i sprawują się idealnie. Przemyślałbym to turbo chyba, że to taki "must have" :o
Marcel2727
Aktywny
Awatar użytkownika

Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: Bartolekk ma wtyki u moderacji
Silnik: SzybszyOdTwojego
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2020
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

20 Wrz 2019, 11:07

Może nie że must have, kiedyś myślałem o Corsie C na pierwsze auto ale przez ten okres czasu dużo się najeździłem wieloma autami i najlepiej się czuje w autach typu hatchback (coś pokroju A3 jaką obecnie mam), albo jakiś sedan/kombi. Takie małe auta nie są za bardzo dla mnie. Może z tym miastem trochę przesadziłem, głównie po mieście ale od czasu do czasu jakieś trasy dłuższe lub krótsze (najdłuższą jaką będzie pokonywać to około 900km w jedną stronę).
uskke
Początkujący

20 Wrz 2019, 21:06

Znalazłem coś takiego: [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Tylko trochę daleko od Poznania (około 190km) i nie wiem czy warto aż tyle jechać :/ Niby lekko ponad budżet ale o ile byłby ten rozrząd udokumentowany + są opłaty to po negocjacji może by wyszło na to samo jakbym kupił tańsze ale do opłat. Co myślicie?
uskke
Początkujący

20 Wrz 2019, 22:27

Auto od handlarza i przód był robiony (jedna lampa inna,druga inna i nierówne spasowanie maski między lampami)..

Zerknij:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? - dość ciekawe ogłoszenie,masz pod nosem,przebieg może być autentyczny,przegląd i opłaty na dłuższy czas tylko gaz obstawiam 11letni..
[link do oferty na Olx wygasł] - przegląd i opłaty do przyszłego roku tylko te nakładki na nadkola czyżby ruda?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]? - sporo doinwestowana,przegląd z opłatami też do przyszłego roku i jeśli faktycznie zrobiła 70tysięcy w 2lata to raczej służyła bezawaryjnie.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Awatar użytkownika

20 Wrz 2019, 22:37

Też właśnie mi się udało znaleźć tą Astrę i miałem pisać. Faktycznie, ładnie wygląda.

Z tego co widzę, to jest tam 1.8 125 z oznaczeniem z18xe, orientujesz się czy ten silnik też ma takie same bolączki jak 140 jeżeli chodzi o LPG? Bo z tego co wiem, to najlepszym plusem to brak KZFR i części są minimalnie tańsze.
uskke
Początkujący

20 Wrz 2019, 22:44

Ten silnik jest mniej problematyczny i dobrze przyjmuje lpg.
Barol
Awatar użytkownika

21 Wrz 2019, 08:03

Kurcze, tamta Astra już poszła :(

A to?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Trochę ponad budżet ale może uda się zbić, opłaty do marca-kwietnia są bo już pytałem.
uskke
Początkujący

21 Wrz 2019, 18:10

Ja bym obejrzał ale z tym rozrządem i oryginalnością przebiegu trochę bym polemizował bo pewnie będzie to na słowo..
Barol
Awatar użytkownika

22 Wrz 2019, 20:35

Astra też poszła zanim w ogóle zdążyłem się umówić na oględziny..

A to?

[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
uskke
Początkujący