Kupno auta z "miękkim" dowodem. Ciężarowy na osobo

17 Lis 2009, 10:57

Witam,

Mam właśnie nagrane kupno Opla Corsy sprowadzonego z Belgii. Problem w tym że w Belgii auto był zarejestrowane jako ciężarowe. Gość z komisu zarejestruje go w Polsce na siebie jako osobowy i będzie miał "miękki" dowód.

Moje pytanie brzmi czy mogę kupić auto z takim dowodem, a jeśli tak to jakie problemy mogę spotkać przy rejestracji?

Czy to ma jakieś znaczenie że auto zostało sprowadzone jako ciężarowe a będziemy rejestrować jako osobowe?

Z góry wielkie dzięki.
Tomek
BLANCORN
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków / Bieruń

19 Lis 2009, 14:58

1. Nie kupuj auta na miękkim dowodzie bo go potem nie zarejestrujesz ponieważ do rejestracji wymagany jest dowód rejestracyjny a Ty będziesz miał tylko pozwolenie czasowe (dowód miękki)

2. myślę, że gość zarejestruje ciężarowy po zmianie na osobowy - jest możliwe. Dla pewności poproś go o kopię zapłaty akcyzy bo samochody osobowe podlegają akcyzie.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Nissan zapowiedział powrót marki Datsun
    W marcu 2012 roku Nissan zapowiedział powrót marki Datsun, która będzie firmowała nowoczesne, niezawodne i dostępne produkty dla optymistycznych i rozwojowych klientów na rynkach o dużym potencjale wzrostu. ...
    Nowa jakość aut poflotowych *
    Zmienia się rynek aut poflotowych i poleasingowych. I są to widoczne zmiany na lepsze. Coraz łatwiej znaleźć wśród takich aut oferty atrakcyjne pod każdym względem. Jeszcze nie tak dawno oferta samochodów pokontraktowych ...