Kupno auta z "miękkim" dowodem. Ciężarowy na osobo

17 Lis 2009, 09:57

Witam,

Mam właśnie nagrane kupno Opla Corsy sprowadzonego z Belgii. Problem w tym że w Belgii auto był zarejestrowane jako ciężarowe. Gość z komisu zarejestruje go w Polsce na siebie jako osobowy i będzie miał "miękki" dowód.

Moje pytanie brzmi czy mogę kupić auto z takim dowodem, a jeśli tak to jakie problemy mogę spotkać przy rejestracji?

Czy to ma jakieś znaczenie że auto zostało sprowadzone jako ciężarowe a będziemy rejestrować jako osobowe?

Z góry wielkie dzięki.
Tomek
BLANCORN
Nowicjusz

Miejscowość: Kraków / Bieruń

19 Lis 2009, 13:58

1. Nie kupuj auta na miękkim dowodzie bo go potem nie zarejestrujesz ponieważ do rejestracji wymagany jest dowód rejestracyjny a Ty będziesz miał tylko pozwolenie czasowe (dowód miękki)

2. myślę, że gość zarejestruje ciężarowy po zmianie na osobowy - jest możliwe. Dla pewności poproś go o kopię zapłaty akcyzy bo samochody osobowe podlegają akcyzie.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Auto Bartosza Ostałowskiego w płomieniach!
    Bartosz Ostałowski jest wyjątkowym drifterem. Jako pierwszy Polak gościł w kultowym programie The Grand Tour. Ponadto, jest jedynym na świecie posiadaczem zawodowej licencji FIA, mimo że auto prowadzi bez użycia rąk. Poprzez ...
    Młodzi kierowcy nadal zbyt niebezpieczni
    Kierujący pomiędzy 18 a 24 rokiem życia od lat stanowią grupę z najwyższym wskaźnikiem liczby wypadków na 10 tys. populacji. Brak doświadczenia, niejednokrotnie zbytnia pewność siebie i szereg ryzykownych zachowań ...