Kupno samochodu i jazda na umowie jak to jest

15 Lis 2009, 22:51

Witam

mam takie pytanko
mam zamiar kupić sobie samochód jakiegoś golfika II czy vectrę A za psie pieniądze do 1800zł oczywiście na umie wpisać ze z ok 800zł
i rzecz polega na tym jeżeli jest autko ubezpieczone (OC) dajmy np do 10 września 2010r. i przegląd również ale umowę podbije normalnie w skarbówce to czy mogę jeździć na samej umowie i na dowodzie rejestracyjnym starego właściciela i ważnej polisie z PZU?
Nie posiadam jeszcze prawka a chciałem umowę na siebie pisać a maju mi 18 wiosen stuka i chciałem po 18 dopiero zarejestrować żeby uniknąć zwyżki a już jeździć i uniknąć większego mandatu tylko nie uniknąć odpukać za brak prawa jazdy.

proszę o odpowiedź lub doradzenie jak to inaczej rozegrać by na razie nic nie płacić tylko jeździć ;] do czasu otrzymania prawa jazdy.
Z góry dziękuje.
Szajda202
Nowicjusz

Miejscowość: Skarżysko - Kamienna

16 Lis 2009, 00:00

Szajda202 napisał(a):i rzecz polega na tym jeżeli jest autko ubezpieczone (OC) dajmy np do 10 września 2010r. i przegląd również ale umowę podbije normalnie w skarbówce to czy mogę jeździć na samej umowie i na dowodzie rejestracyjnym starego właściciela i ważnej polisie z PZU?

Normalnie jest tak. Kupujesz dzisiaj auto, które ma ważny przegląd i OC. W ciągu 30 dni powinieneś pójść do Wydziału Komunikacji aby zgłosić fakt zakupu i poprosić o rejestrację i tablice. Musisz też iść do ubezpieczyciela, aby napisał aneks do umowy OC.

Jeżeli tego nie zrobisz masz problem. Właściwie to Twój problem pojawi się dopiero przy kontakcie z policją. Gdy zatrzyma Cię drogówka a masz papiery (rejestracja i OC) na starego właściciela możesz nie przyznać się, że to auto kupiłeś. Ot, po prostu ten koleś który widnieje w dokumentach to Twój znajomy i on użyczył Ci auta.
I wszystko rozeszłoby się po kościach gdyby nie fakt, że nie masz 18 lat i prawka. Policjant nie puści Cię dalej w drogę. Auto trafi na parking policyjny i policja będzie wzywać starego właściciela. Ty trafisz na posterunek do odbioru przez rodziców.

Wtedy wyjdzie, że auto kupiłeś i zaczną się problemy, bo w ciągu 30 dni nie przerejestrowałeś auta.

Do przerejestrowania na siebie samochodu musisz mieć 18 lat. Bowiem do 18-stki Twój podpis jest, sorry, ale g...o warty. Potrzebowałbyś zgody prawnego opiekuna.
Żaden ubezpieczyciel nie ubezpieczy samochodu na Ciebie.

Także tak czy inaczej nie da się tego zrobić. A osobiście radzę nie kombinować, poczekać do 18-tki, zrobić prawko. Bo jak Cię policja złapie bez prawka to jak się uprą to Ci mogą odłożyć możliwość posiadania uprawnień o np. 2 lata.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Lis 2009, 15:59

Okej dzięki wielkie wszystko wytłumaczyłeś mi zrozumiale.

A mam jeszcze jedno pytanie gdy np zarejestruje na siebie na grudniu 2009r. to do OC do września 2010r. przepada? czy dalej jest ważne jeśli bym się odwołał do PZU czy gdzies że auto zostało przerejestrowane?

no jeśli trzeba od nowa opłacać to lepiej na mamę zarejestrować i jak cos to że niby wziąłem bez jej wiedzy.

a Czy np jak kupuję samochód który ma rejestracji np TSK to jeżeli będę przerejestrowywał to zostawią mi te same blachy jeżeli tez mieszkam w mieście tym samym co zakupiłem i też by wypadało TSK to chyba bym nie musiał płacić za tablice ?
Szajda202
Nowicjusz

Miejscowość: Skarżysko - Kamienna

16 Lis 2009, 18:54

Szajda202 napisał(a):A mam jeszcze jedno pytanie gdy np zarejestruje na siebie na grudniu 2009r. to do OC do września 2010r. przepada?

Nie masz 18 lat, nie zarejestrujesz na siebie. Ale ogólnie OC nie przepada.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

17 Lis 2009, 08:59

na osobę nieletnią można zarejestrować pojazd, kupując umowę podpisuje opiekun prawny i on podpisuje dokumenty w urzędzie komunikacji.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

18 Lis 2009, 11:06

Tak dokładnie. nie da się zrobić tak, że 17-latek sam sobie kupi auto i zarejestruje, a rozumiem, że o takiej sytuacji mówimy.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika