Kupno auta z niemiec i problem z kontaktem.

10 Maj 2008, 21:41

Witam, od paru dni walcze z ogłoszeniami na [link do AutoScout24 wygasł].
Poluje na golfa 4, i kazda oferta ktora mnie zachęci, dzwonie - nie ma takiego numeru :/ Przykładowo

Fahrzeuganbieter
D 66459 Kirkel-Limbach

Tel.: 0049 0166 877903

Wykrecam .. nie ma takiego numeru.
potem kombinowalem +49 0166877903
nastepnie +49 166877903 oraz 0049 166877903

O co chodzi ? dzwonilem z domowego, z komórki, a potem jeszcze kolega ktory siedzi w niemczech z niemieckiej komórki (numeru) ... cały czas to samo .. nie ma takiego numeru. Juz chyba z 6 razy sie na to nacialem :/ czy jest jakis system wykrecania numeru ? czy to jakies oszustwa (choc nie mam pojecia jaki miało by to miec cel)

Prosze o pomoc bo juz mnie cos bierze. Ilekroc cos wpadnie mi w oko w dobrej cenie, nie moge sie dodzwonic.
Amoralez
Nowicjusz

12 Maj 2008, 15:57

Ostatnio były artykuły o oszustwach na tego typu aukcjach. Polega to na tym, że ktoś sprzedaje auto szybko, bo chce wyjechać. Na stronie z aukcjami podaje prawdziwe dane auta, które znalazł gdzieś indziej na giełdzie, ale jakiś czas temu.

Zmienia tylko numery kontaktowe. Być może jest w tym jakiś cel, aby podmienić i numer telefonu. Czy na tych aukcjach można kontaktować się jeszcze w jakiś inny sposób, np. poprzez maila?
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

12 Maj 2008, 16:09

Taa, w sumie mozna powiedziec ze kontakt tylko przez meila, ale juz opisalem tą sytuacje w innym temacie wczoraj w dziale oszustwa itd :) nie mniej ciekawi mnie, jaki ma cel dawanie numeru, ktorego nie ma .. nie lepiej zostawic puste pole ??
Amoralez
Nowicjusz

15 Maj 2008, 13:18

W niemczech nie ma numerow handy zaczynajacych sie na 0166. Jest 0160..., 0162..., 0163... Dalej nie ma. Ogloszenia takie w ktorych numer nie funkcjonuje sa nadawane przez osoby prywatne- bezplatnie. Wszelkie autohandle i komisy placa oplate w wysokosci 150 euro miesiecznie za nadanie ogloszenia-
Ktos sobie po prostu jaja robi.
Powiem jeszcze szczerze, ze komus w Polsce ciezko jest kupic auto z rak prywatnych, i jeszcze po korzystnej cenie. Na mobile.de istnieje dzial zamkniety- dostepny tylko dla posiadajacych zarejestrowana dzialalnosc, czyli wlascicieli roznych komisow itd. Tam prywatne ogloszenia ukazuja sie duzo wczesniej i to oni najczesciej kupuja auta po okazyjnych cenach.Pozdro
Mam prosty gust - zadowala mnie to co najlepsze
ameering
Nowicjusz

Miejscowość: PL/DE/LUX
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...