Kupno auta z Niemiec na umowę z Polakiem

02 Kwi 2018, 22:50

Witam wszystkich i bardzo proszę o radę w takim temacie.
Zastanawiam się nad kupnem Citroena od handlarza, który sprowadził je z Niemiec. Auto jest uszkodzone i wymaga naprawy. Handlarz kupił je w niemieckim komisie i ma fakturę "na siebie" z tego komisu. Facet jednak nie chce rejestrować auta na siebie w Polsce. Zgodził się zapłacić "na siebie" akcyzę, a potem chce mi sprzedać auto na zwykłą polską umowę kupna-sprzedaży.
I tu się pojawia moja wątpliwość. Jak podpiszę taką umowę, to będę miał umowę kupna-sprzedaży z Polakiem, a w karcie pojazdu i dowodzie rejestracyjnym będzie figurował ktoś zupełnie inny (jakiś Niemiec? komis niemiecki?). Czy jak zgłoszę się z takim kompletem dokumentów do Wydziału komunikacji, to zarejestrują mi takie auto? A jak nie, to jakich dokumentów ode mnie zażądają?
Będę wdzięczny za pomoc..
marcinsp
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 05 1982
Auto: Citroen C4 2010
Paliwo: Benzyna

02 Kwi 2018, 22:56

marcinsp napisał(a):Zgodził się zapłacić "na siebie" akcyzę,
akcyzę to on ma obowiązek zapłacić a nie się zgodzić.
Nie ma problemu z tym że auto nie jest przerejestrowane lecz musi być ciągłość umów/faktur od właściciela z dowodu aż do dotychczasowego właściciela
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

02 Kwi 2018, 23:00

Hm, a więc jeśli dobrze rozumiem, w przypadku gdy auto było sprzedawane w komisie przez Niemca (osobę fizyczną) to potrzebuję:
1. Umowy Niemiec-komis niemiecki
2. Faktury komis niemiecki -> polski handlarz
3. Umowy kupna-sprzedaży handlarza ze mną
Tak to wygląda?
marcinsp
Obserwowany

Prawo jazdy: 04 05 1982
Auto: Citroen C4 2010
Paliwo: Benzyna

02 Kwi 2018, 23:56

Dokładnie nie wiem jak to tam w niemczech wygląda ale pewnie tak jak wszędzie wiec tak jak przedstawiłeś. Pamiętaj że musisz dostać dwa Briefy duży i mały bo bez tego nic nie zrobisz
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Autentyczny i komfortowy SUV na drogę i w teren
    Duster zyskał wyposażenie, które ułatwia mu poruszanie się zarówno w mieście, jak i z dala od przetartych szlaków. Zachowuje doskonałą zdolność do pokonywania przeszkód terenowych, która ...