Kupno auta z wadami ukrytymi

31 Mar 2014, 19:30

Przepraszam z góry jeżeli nie ten dział .
Witam was mam małe pytanko kupiłem ostatnio auto z wadami ukrytymi lecz podpisałem umowę kupna , gdy dzwonie do sprzedającego w tej sprawie nie odbiera czy mogę załatwić tą sprawę przez jakieś inne instytucje wyższe z pozytywnym dla mnie rezultatem ?
Patryk12121
Nowicjusz

Auto: MAzda

31 Mar 2014, 21:44

Jakie to wady ukryte ? Możesz nas oświecić ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

01 Kwi 2014, 17:51

Dziurawa chłodnica która nie nadaje się do niczego i problemy z silnikiem najprawdopodobniej rozwalona głowica , bądź co mam nadzieje uszczelka pod głowicą
Patryk12121
Nowicjusz

02 Kwi 2014, 10:05

Kupiłeś w komisie, na giełdzie, od prywatnego?
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

04 Kwi 2014, 17:11

Komis
Patryk12121
Nowicjusz

06 Kwi 2014, 14:20

Jeżeli jesteś osobą fizyczną ( nie kupiłes tego samochodu jako firma ), to komis ma obowiązek usunąc wspomniane wady. Reguluje to art.770 kc. Nawet, jeżeli w umowie KS jest zapis " „Auto komis nie odpowiada za wady ukryte pojazdu i nie ponosi żadnej odpowiedzialności prawnej”, to art. 770 kc daje możliwość komisantowi wyłączyć swoją odpowiedzialność względem kupującego rzecz z komisu za ukryte wady fizyczne rzeczy, ale w takiej sytuacji nie istnieje bowiem możliwość wyłączenia odpowiedzialności sprzedawcy komisowego w odniesieniu do ukrytych wad. Zgodnie z art. 770 kc w przypadku obrotu konsumenckiego stosuje się przepisy dotyczące sprzedaży konsumenckiej, a te nie przewidują takiej możliwości. Postanowienia zawierane w umowach przez komisantów, które wyłączałyby (albo nawet ograniczały) odpowiedzialność będą stanowić niedozwolone klauzule umowne, których stosowanie jest zabronione. Same zaś klauzule, które są niedozwolone nie będą wiązać konsumenta.
Warto zaczać od kontaktu z komisem. Jak komisant będzie się uchylał od odpowiedzialności, to warto udać się od razu do rzecznika konsumentów. On pokieruje cię co dalej robić.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Rosjanie wybrali coupé roku
    Lexus RC został ogłoszony najlepszym coupé w corocznym plebiscycie Car of the Year in Russia. W głosowaniu wzięło udział ponad milion osób. W 20 segmentach Internetowy plebiscyt trwał przez ponad trzy miesiące ...