Problem z odbiorem DR po zmarłym

21 Mar 2014, 13:18

Witam wszystkich
Jak w opisie jest problem z odbiorem DR
Teść kupił samochód przerejestrował go otrzymał nowe blachy i DR tymczasowy (miękki)
Tydzień później zmarł :(
I tu zaczynają się schody ... Dowiadywałem się co trzeba zrobić żeby odebrać dowód twardy w WK
Pierwsze co jest potrzebny Wyrok sądu lub akt notarialny który potwierdza spadek majątku
Ale pani w WK nie wydała DR ponieważ była w szoku bo pierwszy raz spotkała się z taką sytuacją
Powiedziano mi że muszę auto przerejestrować na siebie ... OK ... ale jest problem w tym kierunku że ja i moja żona (spadkobierczyni) jesteśmy z innego powiatu i należymy pod inny WK i bez DR jest to niemożliwe abym auto przerejestrował u siebie
I taki jest problem i tu rodzi się pytanie czy da się to jakoś załatwić czy trzeba drogą sądową walczyć o ten dowód
Jeżeli jest ktoś w stanie pomóc bardzo proszę
nikosrmx
Nowicjusz

Miejscowość: Bielawa
Prawo jazdy: 18 11 2009
Przebieg/rok: 3tys. km
Auto: Audi A4 Quatro
Silnik: 3.2 FSI 256KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

21 Mar 2014, 15:54

Nic się nie da "załatwić" - trzeba mieć to oswiadczenie o nabyciu spadku(od notariusza lub z sądu)..
Całego oczywiście, jeśli są inni spadkobiercy to notariusz powie jak trzeba spisać na jednego..
Pani w WK niech wypije meliske przed pracą, to szok minie.. To przecież zwykłe ludzkie sprawy, ktore trzeba załatwic a nie panikować..
Powodzenia..

P.S. Polookaj w necie na temat spadków i darowizn - do ktiorej grupy należy żonai czy zapłaci podatek .. Chyba nie, bo to córka jak rozumiem ??
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

21 Mar 2014, 19:58

Ah tu problem z mojej strony nie napisałem że akt notarialny mam
i pomimo tego DR "piz...a" nie chce go wydać
Wiem że a podstawie tego dokumentu musi go wydać , ale jest takie pytanie jeżeli moja kobieta jako spadkobierczyni spisała by umowę KS np z moim bratem czy na tej podstawie jak by poszedl moj brat z innego WK do nich to czy wydadzą ten dowod do przerejestrowania

Co do PS :
Szukałem czytałem na ten temat echo
A co do podatków to najbliższa rodzina jest zwolniona z podatku
nikosrmx
Nowicjusz

22 Mar 2014, 09:58

Hmmm, sprawa na pierwszy rzut oka raczej jest typowa, więc problem raczej tkwi w niedouczonym pracowniku WK - zadzwoń do naczelnika, powiedz o co chodzi, jaki jeszcze dokument brakuje(oni sa od tego by wiedzieć) a jak coś zacznie krecic to powiedz, że chcesz podstawę prawną odmowy wydania DR na piśmie.. :x
Ten argument zazwyczaj działa na korzyść klienta.. :yes:
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

22 Mar 2014, 12:36

Czyli wnioskuję jedno ze muszą wydać nam ten dowód nawet jeżeli właściciel nie żyje
Dziękuje BARDZO za informację dam znać co udało się załatwić :wink:
nikosrmx
Nowicjusz

22 Mar 2014, 12:39

Podziałaj po niedzieli i napisz jak się rozwiazało, bo sam jestem ciekaw..

Powodzenia..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Śpiący policjant - bezpieczne spowalniacze
    Jak skutecznie uspokoić ruch drogowy? Sprawdzoną i popularną metodą jest montaż progów prędkościowych na drogach. To rozwiązanie ma wiele zalet – wymusza na kierowcach ograniczenie prędkości, powoduje mniejsze ...
    Poradnik kupującego #1 - Lexus IS XE10 mk1 (1999-2005)
    Geneza Lexus IS pierwszej generacji dostępny był początkowo jedynie jako sedan z dwulitrowym silnikiem. W 2001 roku do oferty wprowadzono wersję kombi o nazwie SportCross oraz wersję IS 300 z legendarnym silnikiem 2JZ. Modernizacje: ...

22 Mar 2014, 16:00

nikosrmx napisał(a):Czyli wnioskuję jedno ze muszą wydać nam ten dowód nawet jeżeli właściciel nie żyje

nikosrmx napisał(a):akt notarialny mam

Czyli jak pisze kolega wyżej powinni ci ten DR wydać. A jak nie będą chcieli wydać, to poproś o podstawę prawną. Ciekawe co ci powie ta miła panienika z okienka. No i napisz co i jak, bo sprawa zdarzająca się chyba dość rzadko, a warto wiedzieć dla potomnych :wink:
Doczytałem tez w necie, że może być potrzebny akt dziedziczenia lub stwierdzenie nabycia spadku. A więc trzeba by przeprowadzić postępowanie spadkowe w sądzie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

22 Mar 2014, 19:17

MotoAlbercik napisał(a): A więc trzeba by przeprowadzić postępowanie spadkowe w sądzie.
MotoAl ,prawdopodobnie będzie o to wlaśnie biegało.Kiedys taki temat przerabiałem osobiście i własnie na podstawie wyroku sądowego stałem się jedynym włascicielem samochodu lub ciągnika rol./nie pamiętam dokladnie/Jednak moje siostrzyczki w obliczu"temidy"zrzekły"się wszelkich praw na moja korzyść...Taka najprostsza formalnośc... :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

22 Mar 2014, 21:02

Przyjaciele moi kochani dziękuje za pomoc
Akt Notarialny mam i dokument potwierdzający nabycie spadku
We wt bede w WK w tym w którym jest DR i dam znać co udało się załatwić
Dam znać i jeszcze raz dziękuje za informacje
Pozdrawiam NikosRMX 8)
nikosrmx
Nowicjusz

22 Mar 2014, 21:54

MotoAlbercik napisał(a):trzeba by przeprowadzić postępowanie spadkowe w sądzie

Nie trzeba - notariusz jest "szybszy".. W sądzie trwa to długo a u notariusza do 3 dni..
Miałem podobną sytuacje z akcjami po zmarłym ojcu - w sądzie pierwszy termin rozprawy był za ok. 3 miesiące.. U notariusza - na drugi dzień sprawa rozwiązana, tylko koszta nieco wieksze..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

23 Mar 2014, 14:47

Dokładnie tak - notariusz jest szybszy i mozna to załatwić nawet nie w 3 dni, ale w kilkanaście minut. Zależy pewnie od maista i samego notariusza. Munusem jest to, że u notariusza muszą się stawić wszyscy.
W sądzie z kolei nie muszą się wszyscy stawiać, może być osoba zastępcza, ale trwa to długo. Nawet kilka miesięcy.
No ale kolega ma akt notarialny, więc problem z tym jest rozwiązany. Poczekamy czego dowie się w WK. Sam jestem ciekaw.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

24 Mar 2014, 08:30

Więc dzisiaj zadzwoniłem do Dyrektora WK w moim powiecie
Otrzymałem takie informacje że Akt Notarialny i Nabycie Spadku są dokumentami które uprawniają mnie do odbioru DR po czym powiedział że DR nie może mi wydać pracowniki bo nie ma takiego prawa jeżeli właściciel zmarł tylko mam prawo do przerejestrowania auta
Jedynie co może, to wydać mi stare papiery i tablice abym mógł się poruszać autem które i tak jest wyrejestrowane a DR przecięty :bored:

Ja już jestem głupi z tym wszystkim :?
Jutro dam znać co udało się załatwić w tamtym WK

Aż mózg się lasuje :(
nikosrmx
Nowicjusz

24 Mar 2014, 09:49

nikosrmx napisał(a):mam prawo do przerejestrowania auta

W sumie ma rację - po co ci stary DR ?? Czyli od razu bym zadysponował przerejestrowanie (na żonę oczywiscie) i jesli chcesz to dopisz sie od razu jako współwłasciciel..
Jesli nowa rejestracja będzie w innym powiecie, to może się okazać konieczne przesłanie dokumentów do tego "nowego" WK.. chyba, że dostaniecie je do ręki, ale może być ciężko - nie wiem jaka jest procedura urzędowa..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

24 Mar 2014, 10:57

silvo44 napisał(a):W sumie ma rację - po co ci stary DR ??

Mi jest on potrzebny aby zjechać autem do mnie 120 km od miejscowości gdzie się on znajduje i do tego by auto przerejestrować u siebie
Bez dowodu nie widzi mi się przytulać mandaty za brak papierów
nikosrmx
Nowicjusz

25 Mar 2014, 14:13

nikosrmx napisał(a):Mi jest on potrzebny aby zjechać autem do mnie 120 km od miejscowości gdzie się on znajduje i do tego by auto przerejestrować u siebie

Po kolei - auto możesz przerejestrować tylko w WK odpowiednim dla swojego miejsca zamieszkania. Nie wiem jak by to wyglądało, jakby DR był w innym WK - czy będzie potrzebne jakieś pismo z tamtego WK czy oni to mają w systemie.
nikosrmx napisał(a):Bez dowodu nie widzi mi się przytulać mandaty za brak papierów

A więc albo będziesz te sprawy załatwiał jeźdżąc komunikacją miejską ( ewentualnie innym samochodem ) albo "przytulisz" mandat 50 zł za brak dokumentu podczas kontroli. Oczywiście dodatkowo musisz mieć pecha że stanie się coś, do czego będzie potrzebny DR ( kontrola drogowa, kolizja itp. ). 50 zł to chyba nie aż tak dużo, żeby nie spróbować zaryzykować. No i jak pojedziesz zgodnie z przepisami, to 99% że cię nikt nie zatrzyma do kontroli.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika