Kupno auta z Włoch

29 Sie 2009, 15:45

witam, w najbliższą środę najprawdopodbniej kupię samochód sprowadzony z Włoch.
Sprawa wygląda tak, że osoba(jest to hanldarz autami) od której to auto będę kupował sprowadziła je, zapłaciła wszystkie akcyzy, cła itp i mi zostaje jedynie rejerstracja za 250 zł.

Interesuje mnie ( ponieważ nigdy tak nie kupowałem auta ) czy taka forma transakcji jest legalna i czy nie będe miał potem żadnych problemów z rejerstracją w moim mieście.

Jeżeli możecie to napiszczie jak to dokładnie powinno przebiegać( głownie chodzi mi o to czy auto musi przejść badanie techniczne na stacji diagnostycznej i dopiero potem je rejerstrować i ubezpieczać czy jak ? ), jakie dokumenty musze dostać od właściciela itp.

dodam, że auto nie ma tablic, przyjechało na lawecie.

pozdrawiam

aaa i zapomniałbym, gdzie mogę sprawdzić legalność pojazdu, da się to zrobić na policji?
Jeba* i się nie dać, a wyniki same przyjdą...
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wałbrzych/Wrocław

29 Sie 2009, 22:27

jeżeli handlarz ma dokumenty na siebie (zaświadczenie o zapłacie akcyzy, VAT-25, recykling, badanie techniczne, tłumaczenia przysięgłe)

to możesz brać.

Oprócz wyżej wymienionych dokumentów bierzesz od handlarza:
1. dowód rejestracyjny włoski i certyfikat takie jak tu:
[link wygasł]

2. faktura zakupu od handlarza + zaświadczenie o działalności gospodarczej, że ma handel pojazdami
LUB
umowa kupna między handlarzem a Tobą + umowa kupna między osobą z zagranicy a handlarzem, jeżeli nie prowadzi oficjalnej działalności gospodarczej.

Jest też możliwe, że handlarz da Ci fakturę w której będzie naliczony VAT i wtedy nie musi Ci dawać VAT-25

3. do tego handlarz musi Ci napisać oświadczenie co się stało z tablicami bo jest teraz obowiązek oddawania tablic a w przypadku ich braku należy złożyć oświadczenie co się z nimi stało.

4. legalność możesz sprawdzić na policji

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

29 Sie 2009, 22:33

dzięki stary naprawdę pomogłeś :mrgreen:

a takie jeszcze jedno pytanie co do sprawdzenia legalności na policji, co do tego jest potrzebne i ile trwa taka procedura ?
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

29 Sie 2009, 22:41

nie sprawdzałem osobiście.

Dzwoniłem ostatnio na policję we Wrocławiu by spytać czy jest to u nich możliwe i powiedzieli, że tak.

Zadzwoń na swoją policje i zapytaj jakie dokumenty musisz mieć by sprawdzić pojazd i napisz na forum by inni wiedzieli

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

29 Sie 2009, 22:44

i jeszcze interesuje mnie punkt 3 czyli oświadczenie o braku tablic, co w takim oświadczeniu powinno się znaleść i jakie są realne powody braku tablic ?

pytam o to bo chcę mieć wszystko dopięte na ostatni guzik i po prostu wiedzieć czy mnie w jajo ktoś nie robi.

Bynajmniej jak rozmawiałem z tym typem przez tel to mi powiedział, ze wystawi mi jakiś druk co do tych tablic ale o co chodzi to ja nie wiem :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

29 Sie 2009, 22:55

imię nazwisko, adres, nr dowodu, PESEL tego co kupił za granicą

Oświadczam, że tablice o nr rejestracyjnym ..... do samochodu marki .... nr nadwozia ........
i dalej podaje przyczynę nie posiadania tablic.....................

imię nazwisko, data, podpis

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak działa układ chłodzenia w samochodzie?
    Układ chłodzenia w samochodzie ma za zadanie utrzymać silnik przy optymalnej temperaturze pracy tak aby zapobiec jego przegrzaniu. Z czego składa się układ chłodzenia w samochodzie? - pompa wody, - termostat - czujnik temperatury ...
    Bolid R.S.17 Renault Sport Formula One Team
    Zespół Renault Sport Formula One zaprosił do Londynu przedstawicieli międzynarodowych mediów i swoich partnerów na premierę bolidu R.S.17, w którym kierowcy zespołu będą ścigać się w nadchodzącym ...

29 Sie 2009, 23:01

ok wszystko już jasne bardzo mi pomogłeś :mrgreen:

ps, tam może być wpisane obojętnie co ? np po się zgubiły, albo porwali je kosmici itp ?
czy żeby było bezpieczniej wpisać jakąś sprawdzoną formułkę?

jak będziesz w wałbrzychu to się zgłoś bo flacha na Ciebie czeka :wink:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

29 Sie 2009, 23:47

należy wpisać prawdę.

Zwykle tablice oddaje się w urzędzie komunikacji jeżeli jest pojazd wyrejestrowany i przywieziony na lawecie. Jeżeli mu zginęły to pisze, że zginęły...

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

30 Sie 2009, 00:12

ok i super pic glanc

nie zapomnij się po flachencjusza zgłosić :mrgreen:

[ Dodano: Nie Sie 30, 2009 12:08 ]
przepraszam, że tak dupę truje, ale jeszcze mnie interesuje jakie papiery będą mi potrzebne do tego zakupu, napewno umowa kupna sprzedaży ( a jak bierzemy to auto we 2 to oboje musimy na takiej umowie figurowować tak? żeby potem nie robić darowizny itp )
potrzebne też będzie druk do urzędu skarbowego ale to niekoniecznie, hmm i to chyba tyle czy może coś przeoczylem ?

[ Dodano: Nie Sie 30, 2009 12:11 ]
i jeszcze jak można to wyjaśnić to jak to jest ? to auto musi mieć ubezpieczenie w momencie jak będę je kupował czy to nie ma znaczenia ? A może ma włoskie czy jak to tam jest ? :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

30 Sie 2009, 15:36

o dokumentach pisałem na początku.
Jak chcesz kupić na dwie osoby na umowę a nie fakturę to tu możesz pobrać umowę dla dwóch kupujących
[link wygasł]

OC musisz wykupić w dniu rejestracji czyli rejestrujesz samochód i tego dnia do północy musisz wykupić OC

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

DariuszSawicki
Stały forumowicz

30 Sie 2009, 16:58

dziękuję kolego naprwdę :mrgreen:

[ Dodano: Nie Sie 30, 2009 20:16 ]
DariuszSawicki napisał(a):
Zadzwoń na swoją policje i zapytaj jakie dokumenty musisz mieć by sprawdzić pojazd i napisz na forum by inni wiedzieli

dzwiłem dziś rano i powiedzieli mi, że mam się udać na komendę tam gdzie mieszkam i mieć ze sobą dowód osobisty i nr VIN samochodu to powiedzą mi czy jest kradziony.

Powiedzieli jeszcze, że należy znać miejsce w którym to auto przebywa/może przebywać obecnie, bo jak coś będzie nie tak to tam wpadają :mrgreen:
Wezyrro
Zaawansowany
Awatar użytkownika

16 Lut 2010, 02:06

Witam

Bardzo dobrze Pan Dariusz odpowiedział nic bym do tego już nei dodał.
Ostatnio edytowany przez samochody.it, 18 Lut 2010, 02:27, edytowano w sumie 1 raz
samochody.it
Nowicjusz

Miejscowość: Slask