Stluczka - brak oswiadczenia o winie

14 Lut 2010, 18:49

Witam

Jadąc dziś osiedlową uliczką, nagle wyjechał mi z innej podporządkowanej uliczki samochód. Lekko się stuknęliśmy. Na jego samochodzie 0 sladów, ja mam zbity migacz i wgniecenie na nadkole. Wina jest oczywiście jego, przyznał się.
Jednak była to moja pierwsza stluczka i spisałem jedynie numer polisy oraz imię i nazwisko. Nie mam oswiadczenia o jego winie, ani żadnych opisów szkód... Czy w tym wypadku na podstawie samego numeru polisy OC oraz imienia i nazwiska mogę liczyć na odszkodowanie?
maciek88
Nowicjusz

Miejscowość: trojmiasto

14 Lut 2010, 19:31

Może być problem, chociaż numer polisy jest najważniejszy. Ubezpieczyciel może wezwać tego pana do złożenia oświadczenia w którym przyzna się do winy. Możesz też podjechać do niego do domu i na spokojnie spisać takie oświadczenie. Wzór znajdziesz w internecie.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

14 Lut 2010, 22:34

a nie szlo sie dogadac? dalby Ci ze 300-400zl i po sprawie a teraz tylko niepotrzebne bieganie i kupa nerwów ale jak masz nr polisy wiec raczej z tego wybrniesz
tower
tower
Początkujący

Miejscowość: kalisz

16 Lut 2010, 02:15

skoro się nie udało załatwić sprawy polubownie na drodze, powinno się spisać oświadczenie,
ale jak go nei ma to nic najważniejszy jest własnie nr polisy i nazwisko i wszystko da się załatwić
samochody.it
Nowicjusz

Miejscowość: Slask
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...