Kupno autka a składka OC co zrobić poważny problem POMOCY

24 Wrz 2014, 20:56

Witam tak jak w temacie zakupiłem autko dzisiaj OC jest na poprzedniego właściciela do maja 2015 roku ale sprzedający powiedział mi ze wypowie ubezpieczenie , czy to znaczy ze nie mogę jeździć na jego ubezpieczeniu do maja 2015r tylko musze czym prędzej zawrzeć nową Polise OC na siebie ?:) spisalismy standardową umowe kupna sprzedazy taka jaka jest w anonse gazecie z ogłoszeniami ?:) czy wlasciciel poprzedni ma takie prawo by wypowiedzieć OC i nei bede mogl jeździć do maja 2015roku na jego polisie ?:) bardzo prosze o odpowiedź i z góry dziękuje :) jestem bardzo zestresowany :)
passat92
Aktywny

Miejscowość: Dębica
Prawo jazdy: 06 07 1985
Przebieg/rok: 7tys. km
Auto: Passat B3
Silnik: 1.9D 68KM
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1992

29 Wrz 2014, 16:06

Polisa OC przechodzi wraz z zakupem samochodu na nowego właściciela i to on decyduje czy będzie dalej z niej korzystał czy też ją wypowie i ubezpieczy auto w innym towarzystwie. Sprzedający jest zobowiązany zgłosić fakt zbycia pojazdu.

Co może zrobić z polisą OC nowy właściciel:
1. może ją wypowiedzieć. Nowy właściciel zakupionego pojazdu może wypowiedzieć polisę OC dotychczasowego właściciela po zakupie pojazdu w dowolnym momencie (Takie rozwiązanie funkcjonuje dla polis które zostały zawarte po 11 lutego 2012 roku). Co dalej po wypowiedzeniu umowy? Nowy właściciel zobowiązany jest do zawarcia polisy ubezpieczeniowej w innym towarzystwie. Najważniejsze jest to żeby w ubezpieczeniu pojazdu nie nastąpiła przerwa, ponieważ z tego tytułu właściciel pojazdu będzie zobowiązany zapłacić karę do UFG.
2. może ją kontynuować. Z dniem zakupu pojazdu i przeniesienia tym samym jego własności na nabywcę przechodzą również prawa i obowiązki dotyczące polisy OC dla tego pojazdu. Nabywca pojazdu może z niej korzystać do momentu upływu okresu ochrony ubezpieczeniowej, a ubezpieczyciel może dokonać rekalkulacji składki na podstawie zniżek jakie posiada nowy właściciel pojazdu. Polisa wygaśnie automatycznie z dniem zakończenia ochrony zakupionego pojazdu (takie rozwiązanie to funkcjonuje dla polis które zostały zawarte po 11 lutego 2012).
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2016
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Następca Lexusa LFA całkiem możliwy
    Lexus LFA, supersamochód wyprodukowany jedynie w 500 egzemplarzach, na zawsze odmienił wizerunek japońskiej marki premium, przybliżając ją miłośnikom ostrej jazdy, a jego zdeklarowanym fanem jest nawet znany z cynicznego ...