REKLAMA
Witam , wiem że było już wiele tematów na ten temat ale chciałbym go odświeżyć a mianowicie mam w planach AUDI A4 2.0 TFSI 180 albo 211 km z rocznika 2010-2011. Chciałbym zapytać o opinie na temat tego modelu. Czy warto inwestować w samochód z silnikiem TFSI o których chodzą złe opinie?
Chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej informacji przed zakupem żeby później nie żałować. Mam do was kilka pytań bo jestem trochę zielony w tych tematach i prosił bym was o pomoc w odpowiedzi.
1. Znalazłem gdzieś na forum że audi a4 przeszłą lift w połowie 2011 roku czy to prawda i czy zostały poprawiony silnik?
2. Jakie jest rzeczywiste spalanie w przypadku tych dwóch silników w mieście , trasie? (pytanie głownie do posiadaczy)
3. Czy wymiana tłoków na nowe pozwoli mi na mniejsze spalanie oleju?
4. Jedno z głównych pytań które najbardziej mnie nurtuje a mianowicie co wymienić w silniku zaraz po zakupie samochodu? (Czy wystarczy wymienić Tłok kompletny, pierścienie na tłokach i napinacz łańcucha rozrządu i rozrząd? Czy coś jeszcze?)
5. Na jednej ze stron znalazłem wykaz części wymienianych podczas typowego remontu silnika z wymianą w samochodzie , tutaj link do strony:
http://naprawsilnik.pl/pl/strona/wykaz- ... u-tsi-tfsi I pytanie czy części tutaj podane trzeba wymienić wszystkie?
Z góry dzięki za odpowiedzi na pytania. Tak jak pisałem wyżej chciałbym dowiedzieć się jak najwięcej aby po zakupie cieszyć się z jazdy samochodem a nie problemami. A może wy coś doradzicie ze swojego doświadczenia.
Ps.
Jeżeli jest ktoś z Rzeszowa i posiada taką audice z którymś z tych silników i miał by ochotę pogadać na temat samochodu oraz zaproponować jazdę próbną oczywiście jako pasażer byłbym bardzo wdzięczny