REKLAMA
Witam,
mam zamiar zakupic samochod na krotki czas (okolo 2 miesiecy). Moje pytanie jest takie - jak wszystko zalatwic, zeby oczywiscie jak najmniej wydac (z tego co czytalem wczesniej na forum, jesli OC jest jeszcze wazne na poprzedniego wlasciciela, to mozna jeszcze na nim jezdzic - a w moim przypadku jest dosc duze prawdopodobienstwo trafienia na taki pojazd, ktory OC ma jeszcze wazne na ponad 2 miesiace). Gdzies czytalem, ze na tablicach rowniez mozna jezdzic jakis czas (wiec co za tym idzie jak mysle - nie trzeba tego pojazdu od razu przerejestrowywac (w takim razie odpadlyby nastepne oplaty).
Jednak przypuszczam, nie ma mozliwosci ominiecia podatku (2% od wartosci pojazdu - prosze mnie poprawic o ile posiadam zle info co do wysokosci podatku oraz jesli istnieje jakakolwiek mozliwosc ominiecia tej oplaty, bo jesli chodzi o zanizanie, to oczywiscie mam nadzieje, ze przechodza stare sztuczki z zanizaniem oplaty na umowie - chyba, ze skarbowy nie bierze juz pod uwage ceny na umowie, bo i cos takiego obilo mi sie o uszy, jednak nie wiem czy w tej sprawie...).
Nie mialem do tej pory okazji zajmowac sie sprawami zwiazanymi z rejestracja, wiec prosze o w miare mozliwosci powazne potraktowanie tego problemu.
Dodam, ze w zasadzie glownie na informacjach z tego forum bede sie opieral przy wszelkich procedurach (o ile takowe informacje otrzymam, na co licze:)).
Bede wdzieczny za pomoc.
Pozdrawiam.