Kupno i rejestracja samochodu na krótki czas i opłaty

29 Kwi 2008, 00:57

Witam,
mam zamiar zakupic samochod na krotki czas (okolo 2 miesiecy). Moje pytanie jest takie - jak wszystko zalatwic, zeby oczywiscie jak najmniej wydac (z tego co czytalem wczesniej na forum, jesli OC jest jeszcze wazne na poprzedniego wlasciciela, to mozna jeszcze na nim jezdzic - a w moim przypadku jest dosc duze prawdopodobienstwo trafienia na taki pojazd, ktory OC ma jeszcze wazne na ponad 2 miesiace). Gdzies czytalem, ze na tablicach rowniez mozna jezdzic jakis czas (wiec co za tym idzie jak mysle - nie trzeba tego pojazdu od razu przerejestrowywac (w takim razie odpadlyby nastepne oplaty).
Jednak przypuszczam, nie ma mozliwosci ominiecia podatku (2% od wartosci pojazdu - prosze mnie poprawic o ile posiadam zle info co do wysokosci podatku oraz jesli istnieje jakakolwiek mozliwosc ominiecia tej oplaty, bo jesli chodzi o zanizanie, to oczywiscie mam nadzieje, ze przechodza stare sztuczki z zanizaniem oplaty na umowie - chyba, ze skarbowy nie bierze juz pod uwage ceny na umowie, bo i cos takiego obilo mi sie o uszy, jednak nie wiem czy w tej sprawie...).

Nie mialem do tej pory okazji zajmowac sie sprawami zwiazanymi z rejestracja, wiec prosze o w miare mozliwosci powazne potraktowanie tego problemu.
Dodam, ze w zasadzie glownie na informacjach z tego forum bede sie opieral przy wszelkich procedurach (o ile takowe informacje otrzymam, na co licze:)).

Bede wdzieczny za pomoc.
Pozdrawiam.
Pascalt
Nowicjusz

10 Maj 2008, 13:36

Ponawiam swoje pytanie...
Pascalt
Nowicjusz

11 Maj 2008, 12:24

Przepis jest taki - jeżeli kupisz samochód musisz go zarejestrować w ciągu 30 dni od daty zakupu(daty widniejącej na umowie kupna-sprzedaży).Jeżeli nie zarejestrujesz,WK jako tako nie pociągnie Cię do żadnej odpowiedzialności,ale jest problem z ubezpieczeniem - również masz 30 dni czasu na to,by zdecydować się,co z nim zrobisz - kontynuujesz ubezpieczenie poprzedniego właściciela,czy zawierasz nową umową ubezpieczenia.Jeżeli tego nie zrobisz do 30 dni i będziesz jeździł na ubezpieczeniu poprzedniego właściciela i taki dokument pokażesz podczas kontroli drogowej,to policjant zaspyta czyj to samochód i go oczywiście sprawdzą.Okaże się wówczas,że samochód jest niezarejestrowany - poprzedni właściciel również ma obowiązek wyrejestrować samochód do 30 dni(ten okres 30 dni jest takim okresem ochronnym,w którym jest ważny dowód rejestracyjny poprzedniego właściciela jak i jego ubezpieczenie,nawet jeżeli poprzednik samochód wyrejestrował go po 2 dniach od daty sprzedaży) i nie ma rówież ubezpieczenia - najpierw trzeba coś mieć,żeby to ubezpieczyć.No i jest mandat,laweta i inne nieprzyjemności.
A procedura przerejestrowania jest taka - z umową kupna-sprzedaży idziesz do WK i przerejestrowujesz samochód.Dostajesz miękki dowód rejestracyjny(na twardy czeka się do 30 dni od otrzymania miękkiego).Następnie prosto z WK idziesz do ubezpieczalni,w której poprzedni właściciel ubezpieczył samochód(może być agencja tej ubezpieczalni) i pokazujesz dowód tymczasowy(są na nim już nowe dane(twoje dane i nowy numer rejestracyjny) i na tej podstawie ubezpieczyciel wypisuje ci aneks do umowy ubezpieczenia.Ty dopłacasz różnicę w składkach(różnica ta wynika ze zniżek jakie miał poprzedni właściciel i jakie masz ty - może się zdarzyć,że nie będziesz dopłacał nic).I możesz spokojnie jeździć.No i oczywiście jest jeszcze US.
Rejestracja kosztuje 160 PLN z groszami.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Maj 2008, 12:38

No wlasnie, a jak to jest ze skarbowym, czy uwzgledniaja cene z umowy, czy skarbowy posiada wlasne cenniki ktorymi sie kieruje przy obliczaniu podatku?
Czy moge sprzedac samochod przed uplywem tych 30dni nie przerejestrowujac samochodu i nie oplacajac oplaty skarbowej? Lub nawet po ich uplywie (wiadomo, ze wiazaloby sie to z unikaniem uzywania tego pojazdu przeze mnie po uplywie 30dni). Czy nie byloby pozniej problemow przy kontynuacji ubezpieczenia, badz z zarejestrowaniem samochodu?

Dzieki za dotychczasowa pomoc MotoAlbercik.
Pascalt
Nowicjusz

14 Maj 2008, 21:26

Ponawiam pytanie, bo czas troche mnie nagli...
Pascalt
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

W jakich butach najlepiej prowadzić samochód?
    Niejeden kierowca myśląc o bezpieczeństwie jazdy i zachowaniu ostrożności na drodze, pomija dobór odpowiedniego obuwia. Tymczasem wsiadając za kierownicę w butach na koturnie, wysokim obcasie czy w klapkach, może doprowadzić ...