Kupno i40 i pare pytań co do samochodu

11 Kwi 2020, 09:22

Witam, jako za jakiś czas wejdę w posiadanie Hyundaia i40 2.0 (prawdopodobnie kod silnika to G4NC) skrzynia manualna to mam kilka pytań na początek.

1. Przy jakich przebiegach w tych autach jest robiony rozrząd ponieważ auto ma 230tkm?

2. Jak wygląda sytuacja z nagarem, bo nie znalazłem nigdzie informacji o tym z wersją silnika 2.0, jeśli się osadza to jak się ustrzec przed nim.

3. Prawdopodobnie będę montował instalacje lpg chciałbym tą bez dotrysku benzyny ale nie wiem czy jest opłacalna, co polecacie instalacje (nie znam się na tym nie chce, żeby nie dobrali mi gorszej)

4. Jak wygląda sprawa z rdzą, czy trzeba go co rok zabezpieczać czy nie trzeba się martwić?

5. Jakie oleje polecacie do silnika i do skrzyni?

6. Czy istnieje jakaś książka typu "sam naprawiam" czy muszę się zdać na swoją intuicje albo mechaników przy np wymianie żarówki?

7. Czy jest coś jeszcze o czym warto jeszcze wiedzieć

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów :->
MuflonIX
Nowicjusz

11 Kwi 2020, 11:37

MuflonIX napisał(a):1. Przy jakich przebiegach w tych autach jest robiony rozrząd ponieważ auto ma 230tkm?

Z tego co wiem, to jest tam łańcuch, więc wymienia się go jak słychać
MuflonIX napisał(a):. Jak wygląda sytuacja z nagarem, bo nie znalazłem nigdzie informacji o tym z wersją silnika 2.0, jeśli się osadza to jak się ustrzec przed nim.

Nie słyszałem żeby w tym aucie i akurat w tym silniku był jakiś problem z nagarem. Skąd ten pomysł?
MuflonIX napisał(a):Prawdopodobnie będę montował instalacje lpg chciałbym tą bez dotrysku benzyny ale nie wiem czy jest opłacalna, co polecacie instalacje (nie znam się na tym nie chce, żeby nie dobrali mi gorszej)

Jest to silnik z bezpośrednim wtryskiem benzyny, więc LPG musi być z dotryskiem. Ale, Prince mają instalację do takich silników i tam wtrysk gazu odbywa się za pomocą wtryskiwaczy benzynowych, więc nie musi być dodatkowego dotrysku benzyny. Trzeba się jednak liczyć z tym, że taka instalacja jest droższa niż instalacje z dotryskiem np Stag-a czy Lovato.
MuflonIX napisał(a): Jak wygląda sprawa z rdzą, czy trzeba go co rok zabezpieczać czy nie trzeba się martwić?

Żadnego samochodu nie zabezpiecza się co rok. Wystarczy raz dobrze zabezpieczyć i wystarcza na lata.
MuflonIX napisał(a):Jakie oleje polecacie do silnika i do skrzyni?

Zawsze takie, jakie podaje producent silnika czy skrzyni. Najp[ierw musisz zapytać sprzedającego kiedy wymieniał olej w skrzyni i jaki wlał. Tak samo olej w silniku + filtr. Marka oleju nie jest tak ważna jak lepkość i jakość oleju. To musisz wiedzieć. Oryginalnie te silniki są zalewane olejem Helix 5W30. W skrzyni manualnej powinien być olej wg API GL-4 70W, w automacie ATF VI.
MuflonIX napisał(a):Czy istnieje jakaś książka typu "sam naprawiam" czy muszę się zdać na swoją intuicje albo mechaników przy np wymianie żarówki?

Oczywiście, że jest - wystarczy poszukać w google. Po polsku i za darmo.

MuflonIX napisał(a): Czy jest coś jeszcze o czym warto jeszcze wiedzieć

Ogólnie autko podobno sprawuje się dość dobrze, jednakże krążą opinie, że silnik 177kM jest za słaby na masę samochodu, a jak nie ma turbo, to rozpędzić się nim jest ciężko. Ma opinię auta do spokojnej jazdy, dla ludzi cierpliwych przy przyspieszaniu i dla ludzi którzy dbają o niego.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Kwi 2020, 12:06

Bardzo dziękuję za treściwe odpowiedzi na każde pytanie, co do nagaru to slyszałem że pojawiał się w 1.6 gdi i stąd to pytanie :D. Książkę szukałem po internecie to niestety nie mogłem jej znaleźć, może źle wpisywałem.
A co do mobilności auta to nie potrzebuje 300km pod maską z turbiną :lol:, co prawda nie kopie jak mój aktualny golf z 1.9 ale porównywalnie przyspiesza, przynajmniej takie wrażenie. Jeszcze raz dziękuję :roll:
MuflonIX
Nowicjusz

11 Kwi 2020, 12:22

MuflonIX napisał(a):co do nagaru to slyszałem że pojawiał się w 1.6 gdi i stąd to pytanie

Ja pierwszy raz słyszę taką opinię. Ale nie tylko ja jestem na forum a i nie wszystko wiem :wink: Zresztą z Hyundaiami mało miałem do czynienia.
MuflonIX napisał(a):Książkę szukałem po internecie to niestety nie mogłem jej znaleźć, może źle wpisywałem.

Tutaj ja chyba źle cię zrozumiałem - jeżeli chodzi o typową książkę o naprawach róznych podzespołów, jak to kiedyś było w Polonezie czy maluszku, to raczej na necie za darmo nie znajdziesz. Ale zawsze można poszukać po forach ( najlepiej Hyundai i40 ) i tam poszperać. Co do wymiany np. żarówki, to też zawsze można zapytać na forum i pewnie znajdzie sie ktoś, kto to już robił.
Ja myślałem, że potrzebujesz instrukcji obsługi. Bo ta jest w necie po polsku i za darmo. Nie wiem, czy w niej nie znajdziesz takich informacji jak wymienić żarówkę z przodu czy tyłu. Zazwyczaj takie informacje w instrukcjach obsługi są. Razem z tymi, jaki olej gdzie ma być, jakie żarówki gdzie mają być itp. Ściągnij instrukcję i przeczytaj.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

11 Kwi 2020, 12:31

No właśnie miałem namyśli tą od napraw, żeby o byle pierdołe nie pisać na forum :lol:
A instrukcje obsługi to tak, jest tego pełno na necie a zresztą i tak dostanę instrukcje wraz z autem, wtedy bardziej ją przejrzę. Jeszcze raz dzięki za odpowiedź :)
MuflonIX
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi Global Small to Mitsubishi Space Star w Europie
    W związku z niespodziewanymi kwestiami prawnymi, związanymi z prawami handlowymi do znaku "Mirage" w Europie, firma Mitsubishi Motors Corporation (MMC) zdecydowała o nadaniu nowej nazwy na Starym Kontynencie modelowi Global ...
    Jak zadbać o równomierne zużycie opon?
    Zdarza się, że zauważymy na oponach nierównomierne zużycie. Co w takim przypadku należy zrobić? Czy jest to niebezpieczne? Niestety, na nierównomierne zużycie opon może wpływać kilka czynników które ...