Kupno nissana patrola y60 z M57

08 Mar 2021, 16:57

Witam. Tematem swapa w patrolu zainteresowałem się dzięki filmowi terenwizji. Znalazłem fajną okazję na OLX. Nissan patrol y60 z silnikiem M57 300km za 75 tys. zł. Kalkulując jest to bardziej opłacalne niż zakup patrola 2.8 i inwestycja w swapa. Jest jednak pewien problem. Byłem na stacji diagnostycznej pojazdów. Tam gość powiedział mi, że silnik max 30% mocniejszy[ inny nie przejdzie badań]. Rzeczoznawca, że z tym jest dużo papierkowej roboty itd. Normy prawne w Polsce nie są jednolite w tej sprawie. Że te papiery są drogie. Przejście homologacji jest drogie i że to się nie opłaca. Prześledziłem mnóstwo forów. Tam też każdy ma o przekładce silnika inne zdanie. Jedni zgłaszają drudzy nie zgłaszają. Jeszcze inni piszą, że wystarczą proste badania techniczne tyle, że droższe, dzięki którym jest możliwość uzyskania papierka, że samochód w tej konfiguracji nie stwarza zagrożenia dla ruchu drogowego. Patrol z ogłoszenia przeszedł badania techniczne w styczniu tego roku. Wszystko w nim ładnie chodzi... tyle, że gość nie zgłaszał tego swapa. Nigdzie. ,,Silnik to część wymienna'' powiedział. Mimo to samochód przeszedł przegląd.... Każdy mówi coś innego. Wytłumaczy mi to ktoś?

Link do samochodu:
[link do oferty na Olx wygasł]
DARKDRAGON
Nowicjusz

08 Mar 2021, 18:56

Silnik to część wymienna ale niby powinno się to zgłosić, przede wszystkim zmiana pojemności itd. A to jak to będzie wyglądało w praktyce zależy już chyba od konkretnego miejsca. Jeden diagnosta zrobi dodatkowy przegląd bez problemów, drugi będzie chciał opinii rzeczoznawcy, na pewno też sporo zależy od tego jak jest ten swap zrobiony. Jeśli diagnosta zauważy jakąś prowizorkę to raczej się pod tym nie podpisze.
W praktyce jeździć sobie możesz nie zgłaszając, problemy mogą się zacząć przy ewentualnej wypłacie z ubezpieczenia.

BTW ja wiem, że patrol, że wsadzone bmw ale za 75k to można kupić patrola, ogarnąć blacharsko, zlecić jakiejś konkretnej firmie włożenie silnika i mieć wszystko zrobione "po swojemu" i porządnie.
W ogóle dlaczego patrol za taką kasę a nie np. 20 lat młodszy wrangler?
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

08 Mar 2021, 19:07

Po prostu... patrol ma w sobie to coś... no cytując pewną osobę z yt.... samochód jest jak dziewczyna.... no jak się zakochasz to ...
DARKDRAGON
Nowicjusz

08 Mar 2021, 22:16

Najprościej byłoby chyba dotrzeć do Patryka z Terenwizji i zapytać jak on to rozwiązał.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

09 Mar 2021, 08:51

Invi napisał(a):BTW ja wiem, że patrol, że wsadzone bmw ale za 75k to można kupić patrola, ogarnąć blacharsko, zlecić jakiejś konkretnej firmie włożenie silnika i mieć wszystko zrobione "po swojemu" i porządnie.
dołozyć trzeba panie, i to sporo dołożyć.
Do czego chcesz to auto? Do upalania czy też jazdy codziennej?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

09 Mar 2021, 09:05

Do jazdy na codzień, na wyprawy i do upalania... Z naciskiem na upalanie.
DARKDRAGON
Nowicjusz

09 Mar 2021, 09:08

Powiem tak w tych pieniądzach są ciekawsze propozycje ale jak tak mocno zawiesiłeś się na patrola to jest to opcja najlepsza.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

20 Lip 2021, 12:25

jeśli chodzi o zmiane silnika, to jeśli jest różnica poniżej 30% (mocy/momentu/pojemności) to jest tylko zgłoszenie przegląd i zmiana w DR
jeśli zmiany przekraczają rzeczone 30% to zakład który dokonuje przeróbki musi mieć papier na zmiany konstrukcyjne pojazdu, i wtedy z tym i opinią rzeczoznawcy jedziesz na ptrzegląd a potem zmiana danych w DR
jedyna możliwość nie zgłoszenia zmiany to zmiana na dokładnie taki sam silnik
za 75 tysi to można zbudować sobie samochód jaki się chce ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)