Pajero czy suzuki?

17 Maj 2021, 22:36

Mój problem dotyczy zakupu terenówki, ktoôra również będzie autem pojemnym, rodzinnym ale w terenie rôwnież sobie poradzi. Ponieważ rama jest obowiązkowa , wybór padł na te dwa auta. Waham.się między Pajero 3,2 DiD z 2002/2003 i Suzuki Vitara xl7. Chcę, zeby spisalo sie w trasie ale też zeby dalo rade w terenie (na.pewno podniose) i musza jechac wygodnie 4 osoby, pies, koty :-). Nie ukrywam, ze pajero ze swoim czolgowatym.wyglądem powoduje,.ze serce bije.mi szybciej. Napiszcie prosze o waszych doawiadczeniach. O ewentualnej awaryjnosci, wytrzymalosci, spalaniu i czymkolwiek. Będę wdzieczna.
Kasiamz
Nowicjusz

17 Maj 2021, 22:47

Zacznijmy od tego że przenoszę temat w odpowiednie dla niego miejsce.
Nie ma uniwersalnego auta do terenu i w trasy, za bardzo ogólnie to napisałaś, powiedz nam więcej szczegółów, jaki to ma być teren, jak dalekie będą trasy, ma być to wyprawówka czy auto na codzien. No i najważniejsze o jakim budżecie mówimy?
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

17 Maj 2021, 23:29

Przede wszystkim pierwsza kwestia to taka, ze mieszkam w lesie, dojazd droga ubitą z dziurami, w.zimie tylko 4x4 wjezdza. Okolica lesna i mozna sobie fajne.skroty porobic do sasiednich wsi ale podjazdy strome, las i wertepy, w.zimie naprawde potrzebna moc. Chetnie bysmy sie udali rodzina na wyprawe, kto wie, moze pobawilibysmy sie kiedys w prawdziwy off road. Na razie interesuje mnie auto wytrzymale, ktore jesli zaszlaby taka koniecznosc bedzie w stanie poradzic sobie w.kazdym terenie., wjechac pod stroma gore,.wyjechac z glebokiej koleiny czy zaspy. Chcemy nieco w auto zainwestowac, zderzak, bagaznik wyprawowy, lift. A z drugiej strony jezdzimy ze dwa razy w.miesiacu do Krk jakies 40 km no i raz na czas wakacyjna trasa. Budzet do 20tys.na kupno
Kasiamz
Nowicjusz

17 Maj 2021, 23:46

Kasiamz napisał(a):Chcemy nieco w auto zainwestowac, zderzak, bagaznik wyprawowy, lift.
ale po co jak tego nie potrzebujecie? Lift zawieszenie zawsze pogarsza komfort i stabilność jazdy na drodze. Wystarczą dobre opony i już nawet i seryjnym można pojeździć w terenie. W tej chwili widzę że lepsza opcja będzie GV tylko tam diesle są kiepskie więc lepiej szukać benzynowego

Droga opcja do polecenia będzie Toyota rav4 2 generacji.
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

17 Maj 2021, 23:52

Mąż wlasnie woli GV 2,7 v6. A czy moglbys powiedziec dlaczego vitara lepsza?
Kasiamz
Nowicjusz

18 Maj 2021, 10:59

Bo będzie bardziej komfortowa na ulicy, łatwiejsza w prowadzeniu i eksploatacja będzie tańsza
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...

18 Maj 2021, 14:19

Kao napisał(a):Droga opcja do polecenia będzie Toyota rav4 2 generacji.
Można jeszcze rozważyć Hondę CR-V z silnikiem 2.0 w benzynie.

Kasiamz napisał(a):Pajero 3,2 DiD z 2002/2003
Będzie drogie w utrzymaniu i z tym trzeba się liczyć.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Maj 2021, 15:37

Tyle że Crv nie posiada żadnych zdolności terenowych
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Maj 2021, 15:45

Wlasnie o to chodzi, ze musi byc rama. Opel frontera w.miare daje radę? mazda tribute dzięki napędowi wjeżdża ale zawieszenie już dostało na tych dziurach. Także rozważamy tylko z ramą i duże rodzinne. Nissan Patrol niestety większy wydatek. Pajero z tym popularny silnikiem 3,2 DiD czytalam, ze ma problemy z ukladem paliwowy, co mnie przeraża. Kao pisze o wydatkach co tez jet argumentem przeciw. Moze ktoś ma jeszcze jakies doświdczenie z tymi autami?
Kasiamz
Nowicjusz

18 Maj 2021, 16:31

Kao napisał(a):Tyle że Crv nie posiada żadnych zdolności terenowych
W sumie racja.

Hm... ciężka sprawa. Diesla zatem odradzam ale może warto by pomyśleć o czymś takim jak Jeep Grand Cherokee [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] lub ten [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] który ma już parę rzeczy o których myśleliście.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

18 Maj 2021, 17:10

Trop dobry ale to też koszta są duże juz nie wspomnę o ilościach paliwa jakie są pochłaniane a jakbym takiego wybierał to bym brał 4.0, tańszy w utrzymaniu i naprawach a ile takowe będą
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

18 Maj 2021, 17:47

Przyznam, ze patrzylam.kiedys na nie ale mialam wrqzenie, ze srednie opinie. A tu taki piekny egzemplarz i niedaleko mnie

[link do oferty na Olx wygasł]
Kasiamz
Nowicjusz

18 Maj 2021, 18:01

O GC w benzynie słabe opinie? nie wiem gdzie takich głupot sie naczytałaś, oczywiście nie mam nic niezniszczalnego więc opinia troli którzy nie mieli albo mieli szrota zawsze będzie i to na temat każdego auta ale jeep to naprawy twardy zawodnik ale trzeba pamiętać że totaj serwisujesz auto jak terenówkę a nie jak zwykłe auto osobowe więc już jesteś na straconej pozycji. Koszta są duże, zawsze leci to w tysiącach, tu nie ma napraw po 100 zł.

Ten z ogłoszenia broni się tym że juz jest porobiony i ma najlepszy rodzaj napędu jaki występował w jeepie, cena jest już dość wysoka a mankamenty widać gołym okiem
Kao
Moderator
Awatar użytkownika