davess1 napisał(a):1. ile będę nim jeździł to raczej trudno powiedzieć, na pewno kilka lat, myślę że jakieś 4-5-6.
Jeżeli więc przebiegi będą rzędu 15 tys. km rocznie to o awaryjność nie musisz dbać. To będzie auto nowe i każde musi wytrzymać te kilka lat spokojnego użytkowania. Gwarancja na 3 lata to też ciekawa sprawa.
Pamiętaj jednak, że będziesz musiał serwisować w ASO, aby podtrzymać gwarancję. A to oznacza wyższy koszt przeglądów.
davess1 napisał(a):2. też nad tym myślałem, jednak nie wiem czy te zniżki będą większe niż są obecnie, a nawet jeśli to na pewno nie dużo, a gdybym kupował go teraz miałbym większy wybór i możliwość zamówienia z fabryki modelu 09, iż na początku 2010 takiej możliwości już bym nie miał i musiałbym wybierać z aut w salonach, kolory, wyposażenie..
Twój wybór. Ja bym poczekał przynajmniej do okresu między świętami, a Nowym Rokiem. Jeżeli bardzo Ci zależy na tym, że możesz wybrać kolor auta to za to płacisz.
davess1 napisał(a):a jeszcze orientujecie się ile kosztuje całe zarejestrowanie, pełne ubezpieczenie itp samochodu o takich parametrach jak honda lub ten lancer?
Rejestracja to:
1.2x tablice - 80 zł
2.znaki legalizacyjne - 12 zł
3.nalepka - 17,5 zł
4.pozwolenie czasowe - 13 zł
5.dowód rejestracyjny - 49 zł
Ubezpieczenie
Masz 19 lat. Nie wiem czy kupujesz auto na współwłaściciela z ojcem, czy sam. Jeżeli sam to nie masz żadnych zniżek. Za samo OC zapłacisz wtedy ok. 1500 zł. W przypadku nowego auta warto wykupić też AC. OC i AC dla kogoś bez zniżek to coś koło 4 tys. zł rocznie. Jeżeli kupujesz auto z ojcem, który ma 60% zniżek na OC i AC! (czyli maksimum) to zapłacisz ze 2 tys. zł.
davess1 napisał(a):2 edit:
tak patrze, to ten kredyt oznacza wpłatę 50% kwoty a reszta po roku albo w miesięcznych ratach.. jeżeli się nie mylę.
Tak, 50% dajesz i wyjeżdżasz autem. Masz spokój na rok. Resztę płacisz po roku, albo zaraz w następnym miesiącu po odebraniu auta płacisz raty.
davess1 napisał(a):i takie małe pytanie, jeżeli jest informacja o możliwości pełnego odliczenia vatu, na czym to polega, każdy może go odliczyć, czy tylko firmy?
VAT mogą odliczać tylko podmioty rozliczające się z niego, czyli firmy.