Kupno nowego/świeżego auta z segmentu D, albo SUV.

27 Lis 2016, 12:41

Witam,

jest to mój pierwszy post, także mam nadzieję że nie zostanę "zjedzony" :) .

Otóż noszę się z zamiarem kupna auta, sprawa jest dość potoczna i prosta. Szukam auta do poruszania się z żoną oraz dwójką dzieci, które są w drodze. Gusta troszeczkę inne, 90% użytkowania auta będzie po mojej stronie. Ja bardziej obcuję za segmentem D, żona z kolei za SUV-em (jej po prostu podobają się duże auta.
Rocznie robię około 40-50 tys. km. W zamyśle kupione auto miało by być "oszczędzane", posiadam jeszcze VW Golfa 6 i zamysł był, aby to na nim "nabijać" km-y, a to auto oszczędzać więc kilometrów robiłbym około 20-30 tys. No chyba, że ktoś mnie oduczy takiego toku myślenia :).
Dlatego też raczej stawiam na diesla, chodź nie jest to konieczność.
Na początku chciałem się zmieścić w 100 tysiącach złotych (oczywiście leasing), ale teraz myślę o kwocie do 150 tysięcy (chyba mnie pogięło :? ) Leasing raczej na 48 miesięcy, dlatego też okres gwarancji też musiałby w przypadku nowego być na min. 4 lata, ale to raczej nie problem wszędzie.

Na chwilę obecną jestem po "małym" rajdzie salonowym. Nie ukrywam, że na chwilę obecną wygląda to tak:
-Skoda Superb
-Toyota Rav4 Hybird - tutaj bardzo mocno dealer na to namawia, oczywiście w troszeczkę niższym wyposażeniu
-Peugeot 508SW
Mam jeszcze jedną propozycję, którą jest Volvo XC60 - jednakże o ile na początku byłem za kupnem 2-3 letniego auta, o tyle widzę, że jak ktoś ma z pewnej ręki z niskim przebiegiem to tanio nie chce takiego auta oddać.
Wiem, że nikt tej decyzji nie podejmie za mnie, ale czy dostanę jakieś sugestie? :)
pyzian
Obserwowany

Prawo jazdy: 27 08 2011
Przebieg/rok: 50tys. km
Auto: Seat Toledo
Silnik: 1,9 TDI
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2000

27 Lis 2016, 13:19

Za 150 tys. to spokojnie nówkę XC60 wyciągniesz z salonu z AWD, w wersji Momemtum plus parę dodatków powinno się zmieścić w budżecie. Na golasa z FWD i słabym silnikiem to ze 120 tys. trzeba dać. Możesz też coś używanego od ręki z sieci dealerskiej https://volvo.dekra.pl/index.php?l5_sor ... a&l5_dir=D
Volvo daje dobre warunki na leasing czy kredyt na zakup auta, rozszerzona gwarancja też jest za niewielkie pieniądze tak jak i ubezpieczenia. Najlepiej brać wszystko w zestawie wtedy koszty są niższe.
Ostatnio edytowany przez Rom33, 27 Lis 2016, 13:24, edytowano w sumie 1 raz
Szukasz nowego Volvo, pomogę w wyborze modelu, konfiguracji, przy negocjacjach z dealerami. Znajdę dobrą ofertę na auto i finansowanie, bez zobowiązań. Auta do zamówienia i od ręki, demo dealera, używane z sieci dealerskiej Volvo.
Zapraszam na priv.
Rom33
Stały forumowicz

Zdjęcia: 227
Miejscowość: Wisła
Prawo jazdy: 15 07 1997
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo V50
Silnik: 2.0 D 136KM
Paliwo: Diesel
Typ: Kombi
Rok produkcji: 2008

27 Lis 2016, 13:20

Z suvów poleciłbym SEAT-a Atece. W tym budżecie dostaniesz wypasioną wersję no i z 4 letnią gwarancją w standardzie bez żadnych wyłączeń.
Z segmentu D właśnie Skodę Superb, tanio można przedłużyć gwarancję do 4 lat a i w cenie auta masz koszty serwisu.
maniek1986
Aktywny

Zdjęcia: 4
Prawo jazdy: 28 11 2004
Przebieg/rok: 16tys. km
Auto: VW Golf 6, SEAT Leon 3 FR
Silnik: 1.4, 1.4 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2015
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Jak ominąć przeszkodę na drodze
    Szybciej zapadający zmrok czy trudniejsze warunki atmosferyczne mogą opóźnić lub uniemożliwić wcześniejsze zauważenie przeszkody na drodze. Dodatkowo na jezdni może niespodziewanie pojawić się pieszy albo wybiec zwierzę. ...
    Niewyspany kierowca i problemy z zasypianiem
    Czy miewasz trudności z zasypianiem? Badania wykazały, że tego rodzaju objawy mogą znacząco wpływać na twoje bezpieczeństwo. Osoby, które na co dzień doświadczają problemów z zaśnięciem są dwa razy bardziej ...