Małe, tanie w naprawach - 1-szy samochód do 10 tyś zł

27 Lis 2016, 02:06

Witam.

Zastanawiam się nad wyborem modelu samochodu.

Jestem dość wysoki 192cm wzrostu, potrzebuje samochodu dość małego zewnętrznie z racji braku doświadczenia za kółkiem. Musi być przestronne na miejscu kierowcy, mam dość długie nogi. Małe przebiegi więc jakoś mega szczególnie spalanie nie jest ważne. Priorytetem są tanie i rzadkie naprawy.

W grę wchodzi tylko benzyna.

co powiecie o:

- Skoda Fabia I
- Corsa C 1.2 1,4 (nie zamała?)
- Megane II 1.4 1.6
- Fiat Punto II FL
- Toyota Corolla E12
- Toyota Yaris (nie zamała?)
- Ford Fiesta
- Dacia Logan
- Smart forfour
- Chevrolet/ Daewaoo Kalos
- Citroen C3
- Kia Rio

A pro po przestrzeni za kierownicą. Jeździłem:

Megane I - super dużo miejsca
Laguna I - strasznie niewygodnie nie mogłem się pomieścić
Clio III - w miarę sporo miejsca jedynie prawe kolano mi sie opierało na twardym plastiku
przemolinko
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 08 2014
Auto: Nie mam

27 Lis 2016, 11:05

przemolinko napisał(a):co powiecie o:

- Skoda Fabia I
- Corsa C 1.2 1,4 (nie zamała?)
- Megane II 1.4 1.6
- Fiat Punto II FL
- Toyota Corolla E12
- Toyota Yaris (nie zamała?)
- Ford Fiesta
- Dacia Logan
- Smart forfour
- Chevrolet/ Daewaoo Kalos
- Citroen C3
- Kia Rio

poza Corollą i Megane to przypominam, że masz ponad 192cm wzrostu ;) Nie wiem jak się w Lagunie nie pomieściłeś, a w Clio tak :o
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj
Prawo jazdy: 05 05 2008
Auto: Honda Civic VIII
Silnik: 1.8
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2010

27 Lis 2016, 11:15

W Lagunie mało miejsca? Może miałeś fotel przesunięty na maxa do przodu? Na wysokość nie powinno być problemu, bo jest delikatnie więcej niż w Megane.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2007

27 Lis 2016, 11:34

Hmm laguna I, moja pierwsza fura :naughty: Jest specyficzna, deska rozdzielcza i boczki bardzo obszerne, ale, że jest mniej pojemna od megane to trochę przesada. Moje 189cm podróżowało bardzo wygodnie
Co do clio III to potwierdzam, że jest przestronne w środku, miałem takie jako służbowe autko. Nikt już wygodnie nie siądzie za kierowcą, ale miejsca jest w opór. Chodzi o wersję 3d bo w 5d już słabo jest.
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

27 Lis 2016, 11:54

Invi napisał(a):Moje 189cm podróżowało bardzo wygodnie
Co do clio III to potwierdzam, że jest przestronne w środku, miałem takie jako służbowe autko.

Jeździłeś może czymś jeszcze małym?

galakty napisał(a):W Lagunie mało miejsca? Może miałeś fotel przesunięty na maxa do przodu? Na wysokość nie powinno być problemu, bo jest delikatnie więcej niż w Megane.

Fotel był na maxa do tyłu i mi nogi nie wchodziły musiałem mieć je zgięte i wykrzywione na zewnątrz żeby wcisnąć pedał do końca przez haczące kolana. Być może jednak było coś nie tak z fotelem.

W megane I jeszcze dosuwałem fotel po znajomym do przodu.

Co polecacie za wozidełka? Mikrusy brać pod uwagę czy już klasę wyżej? Boję się że na początku bym miał trudno większym samochodem ale być może warto się przez pierwsze dni przemęczyć dla późniejszej o wiele większej wygodzie?

Oglądałem test Corsy C Zachara i się mieścił a w Megane II narzekał na brak zakresu reg. kierownicy hmm
przemolinko
Nowicjusz

27 Lis 2016, 12:17

Jeździłem, ale średnio mieści się to w budżecie.
Możesz popatrzeć na ibizę, ale musisz się sam przymierzyć. Dobrą opcją będzie civic VII, ale też w wersji 3d, będziesz miał sporo miejsca
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Opel Mokka SUV-a na miarę potrzeb europejskich kierowców
    Inżynierowie Opla zakończyli właśnie ostatni etap jazd testowych nowego modelu SUV-a Mokka. Testy przeprowadzono w Niemczech przed rozpoczęciem sprzedaży nowego modelu, która jest planowana na koniec tego roku. Podczas ...
    Rajdowe Mitsubishi L200
    Pojazd za kierownicą którego ściga się w tym roku załoga Adam Małysz/Rafał Marton został przygotowany przez zespół fabryczny Mitsubishi Ralliart w klasie T1.1 - samochody prototypowe napędzane silnikiem benzynowym. ...

27 Lis 2016, 12:23

To ja się wypowiem. Mam również 192cm. Od 3 kat jedżę clio ii. Fotel z regulacją wysokości. Przesunięty na maksa do tyłu i w dół. Jeździ mi bardzo wygodnie. :)

Wydaje mi się że Clio iii będzie podobnie jak w 2.
dowdervil
Nowicjusz

Auto: Clio 2

27 Lis 2016, 12:30

Wracając do tematu Panowie to który z wymienionych wyróżniał by się dużą niezawodnością i tanią eksploatacją dając jak najwięcej miejsca będąc jednocześnie małym.

Już słyszę jak to brzmi... :)
przemolinko
Nowicjusz

27 Lis 2016, 14:30

Yaris choć nie wiem jak z miejscem w środku
dzida
Forumowicz VIP
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 455
Miejscowość: Biłgoraj