Kupno oraz sprowadzenie auta z Belgii po 3-4 miesiącach

05 Sty 2014, 21:24

Witam, mam pytanie odnośnie kupna auta w Belgii. Przebywam w Belgii od 3 miesięcy, przyjechałem do pracy zwykłym przewoźnikiem, lecz mam zamiar kupić tutaj auto, do powrotu zostało mi 3-4 miesiące, za autem rozglądam się już spory czas, jak wygląda sprawa kupna auta ponieważ jakby mi się trafiła tzw okazja dobrego auta i chciałbym je kupić już teraz to czy będzie później problem z rejestracją w PL? ponieważ jak wspomniałem do wyjazdu jeszcze 3 miesiące, po kupnie takiego auta po prostu byłoby odstawione do garażu i nie jeżdżone przed wyjazdem chcę wykupić tablice zjazdowe i tyle, lecz czy tak się da żeby auto stało? Bardzo proszę o pomoc
spidooo
Nowicjusz

Prawo jazdy: 01 09 2010
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: nie mam
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

06 Sty 2014, 14:14

Wydaje mi się, że nie powinieneś mieć problemu. Tylko oczywiście spisz umowę przy kupnie, bo nasze urzędy tego wymagają. Sam teraz bujam się z rejestracją samochodu sprowadzonego, ale to trochę inna sytuacja.
hickline
Obserwowany

Auto: VW

06 Sty 2014, 18:06

A co z datA na umowie? czy w Polsce nie bedzie problemu jak będzieprzy rejstracji auta wsteczna data o 3 miesiace na umowie?
spidooo
Nowicjusz

06 Sty 2014, 18:20

spidooo napisał(a): czy w Polsce nie bedzie problemu jak będzieprzy rejstracji auta wsteczna data o 3 miesiace na umowie?
Przy rejestracji nie będzie zadnego problemu.Bo sam fakt rejestracji pojazdu to twoja sprawa i nikt nikogo nie zmusi zeby zarejestrować-zglosic nabycie do WK zaraz po kupnie.Myślę ze jedynie mogą się czepiac w UC.Ale to wlasnie Ty wpisujesz datę przekroczenia granicy/która de fakto nie istnieje/i od tego momentu masz 14 dni na załatwienie spraw w UC//akcyza/....
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

06 Sty 2014, 18:42

dziękuję za info :) to w takim razie w weekend jadę już coś oglądać :)
:ok:
spidooo
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...