Brak dowodu rejestracyjnego przy kupnie

30 Gru 2013, 21:28

Witam. Chcę zakupić samochód Renault Megane lecz posiadam pewnego rodzaju problem. Samochód był sporem podziału majątkowego. W dowodzie rejestracyjnym widniały dane kobiety która użytkowała ten pojazd. Od obecnego właściciela który posiada samochód od dwóch lat na podstawie umowy cywilno-prawnej dowiedziałem się że aby zdobyć ten dowód rejestracyjny muszę jechać do tej kobiety do Wrocławia,po czym razem z nią jechać do sądu po odbiór jakiegoś zaświadczenia. Następnie z tym oświadczeniem mam się udać do wydziału komunikacji w Łodzi, i oni przyznają mi dowód rejestracyjny,najpierw czasowy,później stały. Czy ktoś kiedykolwiek miał podobną sytuację i byłby mi w stanie udzielić satysfakcjonującej odpowiedzi? Z góry dziękuję.
cuber94
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 04 1994
Przebieg/rok: 17tys. km
Auto: nie mam

30 Gru 2013, 21:52

Moja odpowiedż nie będzie satysfakcjonująca. Nie ma na rynku aut z klarowną własnością ? Po co robisz sobie problem ?
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna

30 Gru 2013, 21:53

Gdyż iż ponieważ podoba mi się ten konkretny samochód i przez to całe zamieszanie jest w niskiej cenie
cuber94
Nowicjusz

30 Gru 2013, 22:09

W takim razie życzę powodzenia.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Typ: Kombi

31 Gru 2013, 19:38

cuber94 napisał(a):W dowodzie rejestracyjnym widniały dane kobiety która użytkowała ten pojazd

W DR nie ma danych osoby, która użytkuje pojazd, tylko dane osoby, kóra jest właścicielem tego pojazdu. A to wielka różnica.
cuber94 napisał(a):Samochód był sporem podziału majątkowego.

I jak ten spór został rozwiązany? To też ważne.
cuber94 napisał(a): Od obecnego właściciela który posiada samochód od dwóch lat na podstawie umowy cywilno-prawnej...

Czyli ten pan ma spisaną umowę KS z tą kobietą?
Generalnie jest tak - jeżeli ten spór majątkowy, o którym piszesz był w sprawie podziału majątku po kimś zmarłym, to sąd rozdziela majątek między spadkobierców. Osoba, której sąd przyznał ten samochód, na podstawie wyroku sądu w WK dokonuje przerejestrowania samochodu na siebie. I jak chce ona ten samochód sprzedać, to poprostu spisuje umowę KS z nowym właścicielem i tyle. A ty chcąc kupić ten samochód, spisujesz kolejną umowę KS z tym, kto jest obecnym właścicielem. Jeżeli ów właściciel nie przerejestrował tego samochodu na siebie i dlatego w DR widnieją dane tej kobiety ( spadkobierczyni ), to tobie do przerejestrowania potrzebna jest umowa KS między ta kobietą a tym panem oraz między tym panem a tobą. I z tymi dwoma umowami idziesz do WK i przerejestrowujesz samochód na siebie.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Sty 2014, 11:43

Czyli muszę się dowiedzieć czy podział majątku był po kimś zmarłym,czy np. po rozwodzie? A aby otrzymac dowód rejestracyjny muszę mieć 2 umowy KS między kobietą a mężczyzną i między mną a mężczyzną? Nie muszę jeździć nigdzie po sądach tylko mogę z tymi dwóma umowami KS iśc do mojego WK (Ruda Śląska) a nie jeździć po Łodziach?
cuber94
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Raport: Fakty i Mity rynku samochodów używanych
    Rynek samochodów używanych w Polsce od lat cieszy się ogromnym zainteresowaniem. W 2024 roku zanotował znaczące ożywienie, osiągając najwyższy poziom aktywności od 2021 i wzrost o 31% w porównaniu do 2023. Wybór ...
    Mercedes-Benz A 45 AMG fascynujący samochód kompaktowy
    Po raz pierwszy w historii sportowy oddział Mercedes-Benz prezentuje fascynujący samochód kompaktowy. A 45 AMG to element strategii "AMG Performance 50", stworzonej dla uczczenia 50. urodzin AMG w 2017 roku. Do jego ...

01 Sty 2014, 12:23

cuber94 napisał(a): Nie muszę jeździć nigdzie po sądach tylko mogę z tymi dwóma umowami KS iśc do mojego WK (Ruda Śląska) a nie jeździć po Łodziach?

Jesli masz DR z danymi właściciela i jest to tylko ta pani to bierzesz ten DR, dwie umowy k/s i powinna być sprawa załatwiona w Twoim WK.. Chyba, że w DR jest jeszcze jakieś zastrzeżenie, wpis - obejrzyj dokładnie..
Co Ty masz wspólnego z podziałem majątku??
W WK ani nigdzie nic się na ten temat nie chwal.. Po prostu daj dokumenty i tyle..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Olkusz
Prawo jazdy: 01 09 1983
Auto: TOYOT YARIS III
Silnik: 1,0
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2011

01 Sty 2014, 12:39

W tym jest właśnie problem że nie mam dowodu rejestracyjnego i jest najprawdopodobniej gdzieś w sądzie. Jesli bym już miał ten DR to wiedziałbym jak działać dalej ;P
cuber94
Nowicjusz

01 Sty 2014, 12:51

cuber94 napisał(a):jest najprawdopodobniej gdzieś w sądzie.

Nooo, nie bez powodu pan sprzedający posyła Cię do Wrocka i Łodzi..
Tu jest problem..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Sty 2014, 12:52

Tak no wiem tylko czy wiesz jak mogę go najprostszą drogą odebrać?
cuber94
Nowicjusz

01 Sty 2014, 13:17

Najlepiej by było posłać tego sprzedającego - to powinien być jego problem..
Skoro jednak Tobie zależy na kupnie, to zapewne chce na ciebie to przełożyć..
Hmm, wiele rzeczy w naszym kraju mozna załatwić telefonem, ale nie gwarantuje, że w sądzie się to uda.. Mimo wszystko, zanim gdziekolwiek pojedziesz - zadzwoń i spróbuj się dowiedziec, czy sprawa tego auta jest czysta..
cuber94 napisał(a):aby zdobyć ten dowód rejestracyjny muszę jechać do tej kobiety do Wrocławia,po czym razem z nią jechać do sądu po odbiór jakiegoś zaświadczenia. Następnie z tym oświadczeniem mam się udać do wydziału komunikacji w Łodzi, i oni przyznają mi dowód rejestracyjny,najpierw czasowy,później stały.

Tak z grubsza, bo szczegółowych działań nie znam - to ta właścicielka musi odebrać w sądzie DR. W sądzie zapewne dostanie zaświadczenie, że na aucie nie ma zajęć..
Zanim nie odbierze, nigdzie bym nie jechał..

A jeśli już dostaniesz do ręki DR to nie ma znaczenia czy miękki czy twardy - po co Ci twardy ?? Przerejestrujesz z miekkiego..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Sty 2014, 14:20

Ona musi go odebrać,czy może strzelić focha żeby zrobić na złośc temu mężczyźnie i nigdzie nie będzie chciała jechać ani odbierać. Co wtedy?
cuber94
Nowicjusz

01 Sty 2014, 15:32

cuber94 napisał(a):Co wtedy?

Kupisz inny egzemplarz.. a oni niech się pozabijaja, jak są durne..
Jutro podziałaj i po południu napisz co jest grane..
silvo44
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

01 Sty 2014, 16:00

Podstawowe pytanie - co DR robi w sądzie :?:
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

01 Sty 2014, 16:02

Samochód był przedmiotem podziału majątkowego. Samochód otrzymała osoba która nie była wpisana w dowodzie rejestracyjnym.
cuber94
Nowicjusz