Kupno pierwszego auta do 10 000

16 Lip 2021, 01:28

Witam, przymierzam się do kupna pierwszego auta, do jazdy głównie w trasie 15km dziennie w jedną stronę, od czasu do czasu dłuższe podróże [~200km].
Budżet to maksymalnie 10k, coś z segmentu b z silnikiem benzynowym.
Biorąc pod uwagę koszty części, spalanie i bezawaryjność upatrzyłem sobie fiata grande punto, opla corsę d i ewentualnie vw polo IV poliftowego.
Najsensowniejszym wyborem wydaje mi się fiat GP, z silnikiem 1.4 8v lub 16v. Jeśli ktoś miał do czynienia z którymś z wymienionych aut możecie poradzić na co uważać przy kupnie, co jest najbardziej awaryjne, jakie silniki są najlepsze. :oops: :sly:
Dude225
Nowicjusz

16 Lip 2021, 12:03

Bierzesz też pod uwagę kupno samochodu z instalacją gazową czy tylko sama benzyna?

Fiat GP w tym budżecie to jak najbardziej dobry wybór i na takich dystansach jakie pokonujesz powinien się sprawdzić.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

16 Lip 2021, 13:21

Raczej sama benzyna.
I zapomniałem jeszcze o 3 modelach które też biorę pod uwagę - seat ibiza 6l, peugeot 207 i skoda fabia I, ale ten pierwszy z tego co słyszałem jest trochę awaryjny. :ok:
Dude225
Nowicjusz

16 Lip 2021, 15:54

Dude225 napisał(a): ale ten pierwszy z tego co słyszałem jest trochę awaryjny

Ibiza? A co tam ma się psuć? Zupełnie bezawaryjne auto oczywiście pod warunkiem że nie kupisz jakiegoś zajeżdzonego kibla.

Skąd jesteś to coś poszukam.
Wydajemy pieniądze, których nie mamy, na tuning, którego nie potrzebujemy, by podobać się ludziom, których nie znamy.
Barol
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 0
Miejscowość: Górny Śląsk
Auto: VW Golf VI
Silnik: 1.4 TSI 122KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2012
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Koniec świata odwołany! Rozpoczęła się epoka MINI
    Koniec świata odwołany. Czas na zabawę! W wielu krajach Ameryki Środkowej, takich jak Meksyk czy Gwatemala, 21 grudnia 2012 odbyły się huczne uroczystości na powitanie nowej ery. Data pochodzi ze źródeł historycznych ...