Kupno pierwszego auta i czekający na nie komornik

16 Kwi 2019, 01:08

Witam wszystkich

Jako, że powoli szukam swojego pierwszego auta postanowiłem dołączyć do tego Forum. Aktualnie rozglądam się za samochodami które mnie po prostu pociągają a jest to BMW E34 i Mercedes W124 E , ogólnie auto będzie do 10 tysięcy zł. Ale zanim kupię auto jest kilka innych spraw organizacyjnych, tak jak w temacie.

Ogólnie mam długi i ja właścicielem auta nie będę a będzie nim moja matka, tylko, że ona nie chce jakby ubezpieczać tego auta bo boi się o moją ewentualną kolizję i stratę zniżek. Mój ojciec się zgodzi ubezpieczać auto, tylko teraz pytanie czy można tak zrobić, że on jakby będzie ubezpieczał auto a właścicielem pozostanie matka?

Ogólnie słyszał od starszego kolegi, że właścicielem auta może być ktokolwiek ale aktualnie trzeba koniecznie powiedzieć ubezpieczycielowi kto będzie auto użytkował bo w przypadku kolizji mogą się przyczepić i nie wypłacić odszkodowania, nie wiem czy to prawda, może ktoś zorientowany się wypowie.
Rever
Nowicjusz

16 Kwi 2019, 05:24

Moja rada: spłacić długi, nie mataczyć. Nie wnikam w sposób powstania należności.
Molo
Nowicjusz

16 Kwi 2019, 05:44

Dzięki za radę ale jednak zadałem pytania na które oczekiwałem odpowiedzi i nadal oczekuję.
Rever
Nowicjusz

16 Kwi 2019, 06:49

Idz do znajomego i ogarniętego kogoś od ubezpieczeń temat jest do ogarnięcia.
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Paliwo: Benzyna
Typ: Sport/Coupe

16 Kwi 2019, 06:56

Bez problemu ubezpieczysz auto na ojca gdy wlascicielem jest matka.
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

16 Kwi 2019, 07:29

Super, to teraz zapraszam do dyskusji na temat aut. Może mi jakieś doradzicie i odwiedziecie mnie od pomysłu kupna E34 lub W124.

Chciałbym mieć auto z napędem RWD na pewno i minimum 150 km. Auta które wymieniłem bliscy mi odradzają ale dla mnie te auta mają niesamowity urok i przyciągają. Co prawda to staruchy bo na moich upatrzonych aukcjach e34 jest z 91 roku a w124 z 93 roku i bym obawiał się trochę zakupu ale no nie wiem.. Może niech ktoś się wypowie
Rever
Nowicjusz

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...

16 Kwi 2019, 19:44

Kao napisał(a):Bez problemu ubezpieczysz auto na ojca gdy wlascicielem jest matka.

Pod warunkiem że matka upoważni ojca, w dzisiejszych chorych czasach mamy RODO i moja żona która prowadzi ubezpieczenia ubezpiecza tyko właścicieli pojazdów po okazaniu dowodu osobistego, lub po okazaniu upoważnienia , jeżeli ktoś nie ma jedengo lub drugiego to pa pa, idź do innego który się podłoży ryzykując karę w tysiącach,
Dzisiaj są chore czasy, ludzie żyją w seperacjach, mają na głowach komorników więc i przepisy są odpowiednie
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie

16 Kwi 2019, 21:23

A matka może upoważnić np. żone mojego wujka która nie ma prawa jazdy?
Tu już pytam hipotetycznie i jakie mam możliwości.

Czekam na opinie na temat starych E34 i W124, czyż to nie jest ciekawy temat :piwo:
Rever
Nowicjusz