Kupno pierwszego auta

16 Lip 2023, 19:34

Ale panowie wychodzicie poza kryteria, co inne auto za milion kupione uzywane za pol ceny a co innego auta pokroju co ja wymienilem. Nie mieszajmy kwot czy rodzaju aut. Jezeli jest mowa o malych autach miejskich i nie nawet luksusowych to innymi kategorimi sie mysli niz czyms drozszym. ;).
No mniejsza o to, tak czy siak dalej nic nie wiem pomimo zadania pytan na odpowiednim forum.
Gość122644

16 Lip 2023, 19:38

bo piszesz że za 100 000zł to nowe...owszem coś tam kupisz dacie duster, toyote yaris .... ale na inne auta braknie 100, 200 czy 300 tys
toyman40
Stały forumowicz

16 Lip 2023, 19:44

No tak na inne zabraknie ale ja nie pisalem ze szukam aut innego pokroju tyko takie co kupisz wlasnie. Wiec jak w glowie mam auta miejskie to dlatego pisze ze kupisz a inne mnie nie obchodza. Narazie zamiast pomocy to sie zrazilem tylko ze same szroty sa za okolo15 tys i tyle.
Gość122644

16 Lip 2023, 21:07

Gość122644 napisał(a):Narazie zamiast pomocy to sie zrazilem tylko ze same szroty sa za okolo15 tys i tyle.

Jeżeli oczekujesz, że ktoś Ci wskaże dobre auto na podstawie ogłoszenia, to niestety się zawiedziesz.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

16 Lip 2023, 21:23

Nie do konca na poczatku pisalem ze mam trzy typy aut i chcialem porade ktore z nich bylo by najlepsza opcja kupna dodalem takze ze moze megane jescze dalem zak pytania ale nikt nie odpowiedzial na temat. Zadalem drugie pytanie czy benzyna czy moze disel tez nie dostalem odpowiedzi jakby nikt nie przeczytal dokladnie mojego posta.
Najpierw chcialem sie dowiedziec ktore z podanych przezemie aut bylo by najlepiej kupc i z jakim silnikiem benzyna czy disel. Nie wiem czy taka odleglosc jaka pokonuje nadaje sie na disla czy nie. Znajomy poleca peugoty z dislem wiec sam juz nie wiem.
Chozdzi mi o auto w miare niezawodne taie w naprawie i eksploatacji na ile to mozliwe oczywiscie.

A co do tego wskazania jakos w innych watkach sa tak pokazywane auta ze to warto obejrzec a tamtego nie warto , wiec chyba mozna najwyrazniej.
Gość122644

16 Lip 2023, 22:21

Gość122644 napisał(a):Nie do konca na poczatku pisalem ze mam trzy typy aut i chcialem porade ktore z nich było by najlepsza opcja kupna

W tym budżecie ważniejszy jest stan konkretnego auta,(przykład z laguną i corollą) niż teoretyczna niezawodność modelu.
A Ty wybierasz między modelami jakbyś kupował w salonie.
Podam Ci przykład z życia(mój). Kupowałem auto dla młodego,
budżet 12 tys.
I ja zagorzały wróg VW i pochodnych, kupiłem Octavię :lol:
Bo z dostępnych aut była w najlepszym stanie.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV

16 Lip 2023, 22:38

Ale z dostepnych u ciebie czy w calej polsce ? bo dziwne bybylo zeby w calej polsce nie bylo w dobrym stanie wybranego auta jakie chcesz i zeby to nie byl ten VW ogolnie czy ta Octavia.

Myslalem ze jak mam trzy rozne auta to i tak duzo lepiej niz jakbym mial tylko jedem model. A co z tymi silnikami bo dalej nie wiem ? bemzyny sie tylko trzymac czy disel tez moglby byc ?
Gość122644

16 Lip 2023, 22:44

Autorze, zejdź na ziemię, bo 3 strony tego tematu powodują uśmiech na twarzy i poprawę humoru przed poniedziałkiem :lol:

Ma 10-20k na auto i będzie szukał jednego modelu po całej Polsce, trzymajcie mnie :roll:
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2007

17 Lip 2023, 09:30

galakty napisał(a):Autorze, zejdź na ziemię, bo 3 strony tego tematu powodują uśmiech na twarzy i poprawę humoru przed poniedziałkiem :lol:

Ma 10-20k na auto i będzie szukał jednego modelu po całej Polsce, trzymajcie mnie :roll:

Ciesze sie ze chociaz komus humor sie poprawil ;)
Ale ja nie szukam jednego modelu auta przeciez, pisalem ze mam 3 czy to malo, czy to ma znaczyc ze mam kupic co kolwiek co mnie bedzie draznilo w uzytkowaniu ? ;), po drugie nie szukam po calej polsce tylko w swoim wojewodztwie.
Jak czytalem inne tu posty ludzie tez wybieraja nawet z 2 gora 3 modeli to jest dobrze nikt nikomu nie pisal ze zle robi tylko dostawal porady i odpowiedzi na pytania. A moj post dziwnie sie potoczyl zamiast od odpowiedzi to jeszcze na koniec zarzuty ze za malo aut wybralem ze mam nie wiadomo jakie wymagania itp itd hm.
Gość122644

17 Lip 2023, 10:54

Nie wiem czy szukasz, bo w kilka dni nabito 3 strony postów i dalej nic nie wyniknęło z tego :ok:

Bravo, Ceed/i30, Focus to takie standardowe typy. Raczej benzyna, w Ceed/i30 możesz na diesle popatrzeć bo są proste, bez dwumasy i prawdopodobnie bez DPF trafisz.

Z mniejszych Fiesta, Corsa. Ale musisz ruszyć tyłek i obejrzeć na żywo, bez tego nic nie osiągniesz.
galakty
Forumowicz VIP

17 Lip 2023, 12:26

Bo te posty szly w zlym kierunku zamiast dostac odpowiedz na moje pytania to zeszlo to w innym kierunku. To nie tak ze nie zajrzalem do googla czy nic nie czytalem itp. tylko od razu tutaj. Ale tutaj chcialem uscislic wiedze dokladniej a jak narazie nic nie wyszlo z tego.

Czyli na moje jezdzenie to raczej tylko bezyna czy nie ? bo dalej jednoznacznej odpowiedzi nie mam , wiec jak mam wiedziec co kupic. No chyba ze i benzyna i disel na moje uzytkowanie bedzie ok ? Ale jako osoba ktora malo sie zna im wiecej danych, wiecej aut tym wiekszy metlik dlatego po przeczytaniu roznych artykulow czy opini itp itd wybralem 3 modele ktore na wstepie podalem zeby bylo latwiej. I wcale tak nie jest ze tylko kobietom auto musi sie podobac.;)

Ale to nie jest tak ze nie ruszalem sie, bylem ogladac niektore w oplakanym stanie byly ale juz o tym pisalem i jezdzilem tez nawet 4 autami tymi co chcialem jak i przypadkowym bo stala starsza toyota na osiedlu. Dlatego pisalem ze malo jest w moim regionie ogloszen.
Dzisiaj tez dzwonilem na jedno ogloszenie to szkoda gadac bylo z takim handlarzem. Zaczynam watpic czy kto kolwiek spredaje cos dobrego sprowadzonego.

Chodz dla mnie to bez wiekszej roznicy auto jak nie czulem wiekszych roznic miedzy oplem fordem czy peugotem, jedynie peugeot byl troche wiekszy. Auto ma mnie bezpiecznie dowiezc do celu bez awarii .

Dlatego dalem te 3 modele na przyklad i sie czegos dowiedziec chialem czy korys z tych typow pod jakims wzgledem sa lepsze czy gorsze. Dodalem tez na koncu meganke jako 4 w rozwazaniach i tez nikt sie nie odniosl czy dobry wybor czy darowac sobie. Znajoma mowila ze tam na jakas karte nie na kluczyk jest wszystko i ze to czasem szwankuje ?

Jak bede wiedzial cos wiecej to wtedy juz konkretnie bede szukal konkretnego egzemplarza zeby byl w najlepszym stanie ale musze wiedziec czy benzyna czy disel i za ktorymi sie bardziej rozgladac, narazie wstepnie poznac chcialem kazdy model.

Kia czy i30 szczerze nie rozwazlem ale jak sa warte to dodam je do poszukiwan.
Ostatnio edytowany przez Gość122644, 17 Lip 2023, 12:30, edytowano w sumie 1 raz
Gość122644

17 Lip 2023, 12:30

Generalnie rzecz biorąc lepsza byłaby benzyna
galakty
Forumowicz VIP

17 Lip 2023, 13:04

galakty napisał(a):Generalnie rzecz biorąc lepsza byłaby benzyna

No i takie konkretne odpowiedzi rozumiem. Jakbym wiedzial jeszcze co lepszym wyborem by bylo to juz w ogole bylo by super.
Jak pisalem peugeot wiekszy troche w srodku jak i bagaznik w porownaniu do opla czy fiesty. Ale po pierwsze az tak zle w ciut mniejszym sie nie czulem i tez by mogly byc.
Ople znajomi polecaja nietorzy fordy tez a z peuogtem roznie, znam osoby ktore mialy i nie narzekaly innu narzekaja wiec nie wiem ?. No i jescze nie wiem jak z ta megane jej nie testowalem jazdy i zdaje mi sie jakas taka za duza troche jakby hm.
Napewno chialbym w aucie w miae wysoka pozycje miec a nie czuc sie jakym na asfalcie siedzial, bo nie pamietam czym ale kieyds mialem okazje jechac czms takim ;).
Gość122644

17 Lip 2023, 13:10

Ja bym 307 w życiu nie kupił :ok:
galakty
Forumowicz VIP