Kupno pierwszego GPS'a.

07 Cze 2010, 14:45

Chce kupić sobie GPS'a ale kompletnie nie wiem czym się przy tym kierować. Do tej pory pożyczałem taki: [link do oferty na Allegro wygasł] ale głupio cięgle latać a na dodatek mapa chyba już z 4 lata nie była w nim aktualizowana (to zdecydowało że muszę kupić sobie własny), tylko pozostaje problem właśnie co kupić, za ile itp.
Los_Emilos
Początkujący
Awatar użytkownika

Miejscowość: Warszawa
Prawo jazdy: 15 04 2009
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Volvo V40
Silnik: 2.0 16V 140KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1998

07 Cze 2010, 17:11

wszystko zależy od funduszy jakimi dysponujesz...
poniżej 200pln- tylko używka
200-350pln tani navi z "biedronki" i piracone pożądne mapy
350-400 tania navi z dobrą mapą
400-500 dobra navi z piraconą dobrą mapą
powyżej dobra navi z dobrą oryginalną navi

nie każda droga navi jest porządna ;)
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

07 Cze 2010, 18:55

Czym różni się dobra navi od taniej? Nawigacja to nawigacja a najważniejsza to chyba mapa jest. Tak mi się tylko wydaje.
Bo czasami prawda to za mało, ludzie czasem zasługują na coś więcej. Na to, by ich wiara została wynagrodzona.
Los_Emilos
Początkujący
Awatar użytkownika

07 Cze 2010, 20:18

nawigacja to odbiornik (lepszy lub gorszy) plus mapa (lepsza lub gorsza)
nie zawsze te najtańsze są najgorsze mają swoje plusy, różnic jest wiele od chipsetu po antenę i ma to duży wpływ na jakość sygnału i szybkość reakcji naszej nawigacji

mapa analogicznie jak w papierowej jest tak dobra jak "ktoś" kto ją czyta, im bardziej szczegółowa tym lepsza, ale też potrzebuje lepszego "czytacza" żeby działała przyzwoicie.

ogólnie tania navi z dobrą mapą będzie lepsza niż droga ze średnią ;)

co do map ludzie mają różne upodobania jedni lubią tom-tom, jedni map-map, ja wole AutoMapę (uważam że jest najlepszą mapą polski)
teraz od tego na jakie urządzenie wrzucisz mapę, tak szybko będzie znajdywać satelity, nie będzie gubić sygnału, tak szybko przeliczy trase jak zjedziesz z wyznaczonej, tak szybko wyszuka to co chcesz i wyznaczy trasę w sposób jaki Tobie odpowiada ;)

reasumując ważne są obydwie składowe i mapa i urządzenie...
nie uważam bynajmniej że tanie nawigacje są złe, wręcz przeciwnie są całkiem przyzwoite, tylko trzeba piświęcić trochę czasu na przygotowanie jej do odpowiedniej pracy (raz na początku), dodatkową zaletą jest cena ;) a mapy to juz jak kieszeń pozwala :mrgreen:

www.my-navia.pl/

poczytaj dowiesz się trochę więcej :wink:
Ostatnio edytowany przez pocieszny, 07 Cze 2010, 23:37, edytowano w sumie 1 raz
Panowie!! Co JEST!! Ciśnienie mi spada! ;)
pocieszny
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Miejscowość: z błota ;)

09 Cze 2010, 14:17

Ja osobiście polecam Smart GPS 320. Mam go muż kilka lat i jestem bardzo zadowolony. Mam wgraną AutoMapę 6.2 i nie ma żadnych problemów. Po odblokowaniu tego Smarta do poziomu palmtopa ( bardzo łatwo to zrobić ) można oglądać filmy, zdjęcia, teledyski, słuchać MP3, można ustawić sobie własną tapetę itd. Zanim wgrałem AutoMapę miałem MapęMap. Ta mapa też była nie najgorsza, ale jednak AutoMapa jest lepsza i jest do niej więcej dodatków.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

12 Cze 2010, 11:49

To jest ta navi [link do oferty na Allegro wygasł] ? Wpisując twoją frazę znajduje tylko akcesoria. Cenna nie jest strasznie wysoka (podobna do tych biedronkach) a nawet ciekawie się prezentuje chodź i tak wolałbym zobaczyć w realu tą navi.
Bo czasami prawda to za mało, ludzie czasem zasługują na coś więcej. Na to, by ich wiara została wynagrodzona.
Los_Emilos
Początkujący
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skomplikowane zawieszenie - samochód do driftu
    Pasjonaci rajdów czy wyścigów doskonale wiedzą, że na nic nie zda się mocny silnik i szybka skrzynia biegów, jeśli auto nie będzie miało odpowiedniego zawieszenia. Nie inaczej jest w driftingu. W zawieszeniu ...

12 Cze 2010, 13:59

Ja mam Tom Toma ale nie pamiętam którą wersje mogę Ci tylko podać linka do zdjęcia.
Ale osobiście polecam Tom Tomy bo zjeździłem całą Europe, trochę Skandynawii i nigdy mnie nie zawiodła. Poza tym jeżeli dobrze pamiętam masz bezpłatne aktualizacje map.

http://cache.gawker.com/assets/images/g ... Live_1.jpg
Bez ognia, bez treści, bez idei, bez polotu wszystko stanie się tylko rutyną i szablonem.
Kostucha Drang
Nowicjusz

Miejscowość: ???

12 Cze 2010, 15:08

Na dzień dzisiejszy nie zamierzam wybierać się za granicę chyba że tylko w razie pojedynczych przypadków tz. wycieczki i to też tylko do naszych sąsiadów (Czechy, Niemcy, Ukraina).
Los_Emilos
Początkujący
Awatar użytkownika

23 Cze 2010, 18:35

posiadam HP ipaQ data messenger z zainstalowana automapa - polecam wszystkim bardzo goraca ten gadzecik! jest mega dokladny, Nawet idac pieszo i odrwacajac sie na piecie w druga strone natychmiastowo reaguje na zmiane kierunku. Podrozujac samochodem nawigacja ta tez daje sobie rade niezaleznie czy jest to male miasteczko na podkarpaciu czy trojmiasto!. Chociaz przyznac musze, ze raz kazala mi skrecic w miejsce gdzie nie bylo drogi... W sumie to droga moze i tam byla ale z 15 lat temu ;))
mkochano
Nowicjusz

Miejscowość: Dca

25 Cze 2010, 11:16

Kolego bierz to co MotoAlbercik, ma i instaluj AutoMapę i będziesz zadowolony ja użytkuję AutoMapę od kilku lat i zjeździłem Polskę, Niemcy, Słowację, Czechy, Anglię i przelotowo Francję i Holandię i zawsze doprowadziła mnie do celu bez problemów obecnie posiadam Samsunga SGH i780 i wgrałem najnowsza AM 6.2 i jest jeszcze lepiej niż wcześniej.
PrezesArtek
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Sosnowiec
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Audi S8 i Wp11-144
Silnik: AVP, QG18DE
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2001

27 Cze 2010, 20:03

Od niedawna jest wersja 6.5 AutoMapy i polecam. Ogólnie jak bym miał wybierać między dostępnymi mapami na rynku to bez wahania bym wybrał AutoMapę. Sam korzystam z niej od kilku lat i jestem zadowolony i nigdy nie miałem problemów.
Pozdrawiam,
Artek
ArteK
Forum Samochodowe

Zdjęcia: 11483
Prawo jazdy: 12 12 1996
Przebieg/rok: 15tys. km
Auto: Toyota Auris TS Hybrid, Yaris
Silnik: 1.8 Hybrid, 1.3 VVTi
Paliwo: Hybryda