Kupno pierwszego samochodu (Seat Cordoba I 93-99) - czekać czy brać?

29 Sie 2016, 16:27

Witam jestem nowym kierowcą 18 lat prawko dojdzie do urzędu jutro/pojutrze.
Szukałem jakiegoś auta na pierwszy raz , kilka znalazłem ale dopiero przy Seacie postanowiłem dać zadatek. Problem jest taki,że nie mam kogo się doradzić w sprawie samochodu,a sam się na tym dobrze nie znam. Jestem uczniem więc szukam ekonomicznego samochodu ,w którego nie będę musiał dużo wkładać (wiem,że auto wymaga wkładu finansowego, słyszałem to już od każdego - jakbym o tym nie wiedział) .
Moje pole do popisu to 3 tysiące złotych haha (zarobione własnymi rękoma dlatego chce ostrożnie kupić ten pierwszy samochód bo szkoda by było 2 miesięcy przerobionych wakacji :( )
Przechodząc do samochodu znalazłem taki : [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł] (oczywiście oferta jest anulowana,ponieważ dałem zadatek).

Zastanawiam się czy brać tego seata (benzyna) czy czekać na coś w gazie. Seat stan z zew jest na 5+ (dostał w tyłek bo sprawdzałem miernikiem grubości lakieru i chłop się wtedy przyznał do stłuczki). Wnętrze samochodu zadbane na 5. Do roboty jest automatyczna szyba od strony pasażera (coś niby reaguje na przycisk ale nie ciągnie ją w dół) , łączenie aluminiową rurą silnika (coś tam jak silnik ciągnie ciepłe powietrze - nie znam się ale podobno to w ogóle nie jest potrzebne i nie trzeba tego robić) oraz środkowa część tłumika do zrobienia (zakleić czymś albo nwm bo głośno chodzi i na środkowej części tłumika jest przykopcone - końcówka tłumika jest nowa).
Rozrząd podobno był robiony. No i tak naprawdę tyle , reszta jest okej (chociaż chciałbym skoczyć do stacji żeby jeszcze zbadać ten dół - dlatego,że facet napisał iż samochód jest BEZWYPADKOWY ,a ewidentnie dostał w pupe.

PROSZĘ O SZCZERE ODPOWIEDZI bez hejtu ,że mi samochód nie potrzebny w tym wieku itp... bo taką podjąłem decyzję i to jest moja sprawa. Chce żeby ktoś mi pomógł teraz podjąć decyzję czy warto brać tego Seata za 3 tysiące złotych czy czekać na SUPER okazje z gazem - czy to w ogole ma sens.

Jeździłbym będę głównie po mieście (raz na jakiś czas wyjeżdżałbym gdzieś dalej na przejażdżkę).

BŁAGAM WAS proszę o szczerą pomoc i doradzenie mi żebym nie zrobił gapy :/ . Pozdrawiam.
divertalive
Nowicjusz

Auto: Ford Focus mk1

29 Sie 2016, 16:35

Gaz z jednej strony na + bo auto bardziej ekonomiczne a z drugiej strony problem bo w tak tanich autach gaz jest zazwyczaj kilka lat, zaraz się okaże że trzeba nową butle bo legalizacja się kończy i to dodatkowe koszta a jeśli nie będziesz dużo za miasto wyjeżdżał to często nawet się nie przełączy na gaz. To proste auto, myślę że wyrobisz spokojnie na paliwo. Poza tym rozrząd - jeśli gość ma papiery to ok, jeśli nie to albo ryzykujesz i wierzysz na słowo albo na święty spokój go wymieniasz, dodatkowe koszty. Nowe opony? Jakiej firmy? jak chińskie to są do wyrzucenia. Ma 2 komplet? Jeśli tak to duży +. Kiedy oleje i filtry zmeniane? Trochę się pospieszyłeś wydaje mi się z tym zadatkiem. Zastanów się jeszcze czy na pewno sedan jest odpowiedni od razu. Lepiej kupić nawet Megane w hb, nie będzie krótsza ale jest lepsza widoczność przy cofaniu. :)

Te widziałeś?
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]
Koniu
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 4
Miejscowość: obecnie Fulda
Auto: Mondeo // Astra

29 Sie 2016, 16:45

Powiem tak. Jutro jadę albo zadecydować ,że biorę tego Seata albo,że rezygnuje i gościu powiedział,że 100 zł z zadatku mi odda (więc tam zadatek to kij , pójdę do pracy i odrobie). Z oponami powiem szczerze,że nie wiem :/ drugiego kompletu nie ma walnął tekst typu "że są opony nowe , dobre i ,że jak zima teraz będzie taka jak ostatnio to,że spokojnie na nich przejade " :#. o olejach nic nie mówił (chociaż jak przywalił z tym BEZWYPADKOWYM to wydaje mi się,że nawet jeżeli by coś powiedział to raczej by kłamał). O papiery już do niego pisze czy ma potwierdzenia robocizny.
divertalive
Nowicjusz

29 Sie 2016, 16:48

Podrzuciłem Ci 3 samochody wyżej jeszcze, nie wiem czy widziałeś. :wink:
Koniu
Forumowicz VIP

29 Sie 2016, 16:56

Dzwoniłem do niego teraz.
Opony na B cos Burno Berno :D haha (podobno nie chińskie)
oleje wymieniane w zeszłym roku w październiku
rozrząd 2 lata temu przy 140 km (nie ma dokumentów)

już sprawdzam te samochody
divertalive
Nowicjusz

29 Sie 2016, 17:47

dziwne że zdecydowałeś się na zadatek

PRO TIP na przyszłość: zadatek jest bezzwrotny jeśli się wycofasz z transakcji, zaliczka podlega zwrotowi w 100%.

Rozrząd podobno był robiony.... Jak nie ma dokumentów, to bym nie uwierzył. 2 lata temu robiony i już sprzedaje? hmm jak dla mnie bajeczka.
m.: celica turbo za 10k, czekamy...
voidcall
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 07 03 2007
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Focus MK1 FL
Silnik: 1.6 100KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2003
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Instalacje gazowe IV generacji – tzw. sekwencyjne
    Obecnie jest to najczęściej montowany typ układów zasilania LPG, tak zwana instalacja sekwencyjna. Niewiele droższa od dwóch poprzednich, bo kompletna wraz z montażem kosztuje co najmniej 1800 zł; warto wydać ...

29 Sie 2016, 17:57

Wiem,że jest bezzwrotny ale ugadałem z gościem 50/50 i 100 zł ma oddać. No lepiej by było jakby miał papiery,a tak to nie ma papierów,a z tyłkiem okłamał.
divertalive
Nowicjusz

29 Sie 2016, 18:01

Jak z tymi pozostałymi? Coś Ci wpadło jeszcze w oko?
Koniu
Forumowicz VIP

29 Sie 2016, 18:11

powiem Ci tak: ja nie wiem co Ci doradzić, bo jak mnie by ktoś okłamał z wypadkowym tyłem, to od razu bym mu podziękował, bo STRACIŁ WIARYGODNOŚĆ, teraz jego zapewnienia o wymianie rozrządu są g...o warte bo jest OSZUSTEM i masz na to dowód. Szkoda tego zadatku. Ale auta fizycznie nie widziałem, nie wiem jak pracuje silnik, czy się poci, jak pracuje zawieszenie, skrzynia itd. Więc trudno nam (a przynajmniej mi) rzetelnie poradzić czy warto brać tego seata.

chociaż z prawnego puntu widzenia, to jeśli auto jest powypadkowe, to ON powinien Ci zwrócić 2x wartość zadatku, bo ON nie dotrzymuje umowy próbując wcisnąć Ci towar niezgodny z umową. Tym bardziej, że w ogłoszeniu nadal wisi BEZWYPADKOWY jak byk. Prawo jest po Twojej stronie, z tym że nie wiem na ile masz siły/chęci straszyć/bawić się w sądy. No chyba że w garażu facet chowa drugą cordobę, tę bezwypadkową. Czyli tak właściwie mozesz do niego zadzwonić i łaskawie się nad nim zlitować i prosić o zwrot zadatku w wysokości 100%, a jak będzie jakiś bunt, to zadzwonić na policję i wytoczyć proces cywilny o zwrot 200% i opłacenie przez stronę przegraną kosztów sądowych. Taniej będzie mu chyba oddać Ci seata za darmo.
m.: celica turbo za 10k, czekamy...
voidcall
Początkujący
Awatar użytkownika

Prawo jazdy: 07 03 2007
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Focus MK1 FL
Silnik: 1.6 100KM
Paliwo: Benzyna
Rok produkcji: 2003

29 Sie 2016, 20:46

Dzięki panowie za odpowiedzi! Zastanowilem się i że względu na to, że mnie oklamal z tyłem i nie ma papierów na rozrząd to zrezygnuje z tego Seata bo mu nie ufam. W sądy trochę szkoda mi się bawić bo czasu to by zajęło. W sumie wychodziłoby na to, że dał w ogłoszeniu bezwypadkowy ale ja to sprawdziłem i wiedziałem, że jest bity, a później dałem zadatek to też nwm ;/.
Tamte samochody oglądałem opel powiem szczerze, ze poprostu mi nie pasuje (nie powinienem wybrzydzac za ta kwotę bo to g***o pieniądze ale ten krótki opel jest poprostu brzydki), golfy są spoczko ale z dojazdem po nie byłby problem :/. Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi! Dzięki wam mogłem podjąć decyzję, a wcześniej myśli latały jak szalone bo nie wiedziałem co zrobić. Jeżeli znajdę kolejne auto ciekawe to na pewno tu napisze nowy wątek! Pozdrawiam.
divertalive
Nowicjusz

29 Sie 2016, 20:52

Tylko,że samochód powypadkowy a pokolizyjny to dwie różne sprawy.Równie dobrze mógł być po niezbyt groźnej kolizji czyli jest bezwypadkowy.Jak go mierzyłeś to ile wyszło na mierniku?
P.S Mój też dostał kiedyś w tył (po kolizji) miał malowaną klapę (druga warstwa lakieru) ,wymieniony zderzak,blende świateł i cieniowane błotniki.
velcapone
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 104
Auto: Subaru Legacy
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Automatyczna

29 Sie 2016, 21:00

:wink: niestety mierzył tata kolegi i nie zobaczyłem ile było na mierniku, musiało być sporo bo aż pokazał z wrażenia ten miernik mojemu koledze z tego co sprawdzał nie była tam robiona 1 cześć tylko praktycznie cała tylnia lewa cześć Seata miała wysoki poziom na mierniku.
divertalive
Nowicjusz

29 Sie 2016, 21:27

Witaj. Spokojnie szukaj sobie innego auta. Czasem lepiej kupić zadbany starszy rocznik ( tym bardziej na tzw. pierwsze auto) niż mieć ciśnienie na znaczek na masce i rocznik. Masz wiele opcji. Filtruj rynek ale nie nastawiaj się za wszelką cenę na auto z gazem. Tutaj do netu trafiają auta z lpg ,których nie odkupiła rodzina ,koledzy czy znajomi z pracy ,a to już o czymś świadczy. :)
Lookaj sobie na jakiegoś lokalnego OLX -a ,i bądź na bieżąco. Jak wejdzie jakieś auto ,na świeżo to "atakuj' i nie czekaj ,bo okazja będzie tylko przez pół godzinny...Czasem lepiej na 1 auto odkupić zadbane Punto I 1,1-1,2 lub Saxo z 1,5d , niż mieć ciśnienie na konkretną markę. Tak więc w grę wchodzi w zasadzie w tej kasie każde zadbane auto ,które mieści się w rozsądnym spalaniu i OC. :roll: Nie należy mieć tu fochów ,że to francuz albo auto na "F"...To nie ma żadnego znaczenia. I tak pojeździsz nim 1 rok lub 2 . Stracić na nim kasę będzie ciężko... Najważniejsze aby auto które kupujesz ,było bez korozji ,bo ona najbardziej determinuje koszty zachowania auta we właściwym stanie . :) :) :)
artur73
Moderator - Jakie auto kupić?
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 40
Miejscowość: POZNAŃ
Prawo jazdy: 02 10 1991
Przebieg/rok: 25tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1,6 110KM
Paliwo: Benzyna + LPG

29 Sie 2016, 22:23

Ale robicie chłopakowi wodę z mózgu... Co niektórzy to się pozapominali, więc przypomnę, autor tematu szuka samochodu za 3tyś.zł! Za 3, nie 30, nie 60, ani nie za 130tyś.zł. Zamiast bawić się miernikiem lakiery w aucie za nieco więcej niź dwie najniższe krajowe, należy obejrzeć podwozie i elementy nośne, czy nie są pordzewiałe czy pospawane lub w jakikolwiek sposób naruszone. To, ze miernik pokazuje tyle i tyle nic nie znaczy w tym wypadku.
Następna sprawa, nie ma papierów na wymianę rozrządu? Wielkie rzeczy, a nie wpadliście na to, że może właściciel pojazdu robił rozrząd u jakiegoś domowego mechanika, a rachunek czy tam faktura do niczego mu nie była potrzebna? Rozrząd po zakupie wizualnie ocenić, a jeśli jego stan będzie budził wątpliwości to wymienić go w najbliższym czasie. Nie jest to jakiś ogromny koszt w tym silniku.
Więc tak jak pisałem, sprawdzić to podwozie, a jeśli tam będzie wszystko ok, a stan reszty podzespołu nie będzie budził wątpliwości, to nie ma się co zastanawiać.
pkc
Zaawansowany

Prawo jazdy: 10 08 2004
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW E36 Audi A4 B8
Silnik: 328i 2.0TFSI

29 Sie 2016, 22:53

pkc napisał(a):Więc tak jak pisałem, sprawdzić to podwozie, a jeśli tam będzie wszystko ok, a stan reszty podzespołu nie będzie budził wątpliwości, to nie ma się co zastanawiać.

Dokładnie tak masz rację pkc u mnie w sejku też był robiony lewy przód dokładniej zderzak (prawdopodobnie), reflektor, kierunek, błotnik bo była jakaś tam niegroźna stłuczka zapewne ale to auto jakby nie patrzeć ma 18 lat !!! i jeździło po mieście dużym (chyba poznań przez pierwsze kilka lat) a i u mnie w mieście mógł mieć dzwona ale to nic skoro elementy konstrukcyjne nie są naruszone bo one są najważniejsze te odcienie itp. to kwestia estetyki ważne aby naprawa dobrze była zrobiona a nie jak to niektórzy lubią robić szpachlą na odpier... :wink:
Nowe Fotki Mojego Auta są w tym temacie
fiat-seicento-900-krzycha-vt94145.htm
Krzychu
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Auto: VW POLO 6R
Silnik: 1.2 TDI CR 75 KM
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2010