Kupno pojazdu i niezarejestrowanie go

10 Maj 2015, 00:58

Chcę kupić motorower i nie rejestrować go na czas mojego posiadania ,ale i też chciałbym ,aby następna osoba kupująca ode mnie nie miała z nią problemów,jak to jest w prawie ,czy mogę nie rejestrować dłużej jak przez 30 dni ?
Kudi
Nowicjusz

Auto: Bmw 520D
Rok produkcji: 2011

10 Maj 2015, 16:41

Za nieprzerejestrowanie pojazdu po jego zakupie nie ma żadnych konsekwencji. Aczkoliwek kiedyś na forum dyskutowaliśmy o tym i jakiś przepis się znalazł, pod kóry można to podciągnąc. Ale nie pamiętam jaki.
Jak będziesz go sprzedawał, to kupujący musi dostać od ciebie umowę KS między tobą, a tym, od kogo ty kupiłeś oraz umowę KS między tobą a nim. Czyli kupujący musi dostać dwie umowy.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

10 Maj 2015, 22:11

A tak żeby dostał tylko umowę odemnie ?

Jeżeli ktoś kto miał pojazd nie rejestrował go przez dłuższy czas a ja chciałbym go kupić i też nie rejestrować ,później ewentualnie odsprzedać ,tutaj jest już bardziej skomplikowanie, bo tamta osoba mi mówiła,ze nie było żadnego problemu z tym,że nie zarejestrował.
Niby powinno być tak,że po wyrejestrowaniu pojazdu ponowna rejestracja powinna być bezterminowa,a tak nie jest , a pewnie powinno okazać się po wyrejestrowaniu papier ze złomowania ,ale nie ma już możliwości ponownej rejestracji.
Kudi
Nowicjusz

11 Maj 2015, 07:57

chodzi ci o zarejestrowanie wcześniej wyrejestrowanego pojazdu, czy chodzi ci o przerejestrowanie po kupnie? Bo to zasadnicze różnice.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

11 Maj 2015, 19:55

Chodzi mi o dwie ewentualności

1; Pojazd był nierejestrowany przez poprzednika i ja też mam zamiar go nie rejestrować ,ale papiery mi ten ktoś daej (czy był wyrejestrowywany czy jak to nie wiem)
2; Kupuję zarejestrowany pojazd przez poprzednika in go wyrejestrowuje ,a ja go nie rejestruję , gdy się nacieszę po pół roku sprzedaję następcy ,który będzie go rejestrował.
Kudi
Nowicjusz

13 Maj 2015, 09:22

Kudi napisał(a):1; Pojazd był nierejestrowany przez poprzednika i ja też mam zamiar go nie rejestrować

Jeżeli pojazd jest niezarejestrowany, to nie masz prawa nim wyjeżdżać na drogę. Chyba, że będziesz sobie jeździł nim po podwórku.
Aczkoliwek troszkę to jest dziwne, że obecny właściciel po kupnie pojazdu go nie zarejestrował...To po co go kupował? Na drogę i tak nie może nim wyjechać...Jak dla mnie totalny bezsens. Albo coś kombinuje...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Skomplikowane zawieszenie - samochód do driftu
    Pasjonaci rajdów czy wyścigów doskonale wiedzą, że na nic nie zda się mocny silnik i szybka skrzynia biegów, jeśli auto nie będzie miało odpowiedniego zawieszenia. Nie inaczej jest w driftingu. W zawieszeniu ...
    Nowy hybrydowy crossover Toyota C-HR
    Toyota zademonstrowała produkcyjną wersję hybrydowego crossovera C-HR na targach w Genewie w marcu tego roku. Świat poznał wygląd auta z zewnątrz i pierwsze szczegóły specyfikacji, jednak producent nie pokazał jeszcze ...

13 Maj 2015, 20:43

Podobno dojeżdżał tym polnymi drogami,ale mówi ,ze można sprawdzać tabliczki itp ,a ja nie będę rejestrował ze względu,że będę sobie odnawiał całość i nie wiem na ile mi starczy sił ,dlatego nie będę rejestrował bo będzie niemal cały czas niezdolne do użytku.
Kudi
Nowicjusz