Od dziś surowsze kary dla Piratów drogowych

18 Maj 2015, 10:39

Dzisiaj mamy już nowe przepisy które weszły w życie o północy z niedzieli na poniedziałek. Musimy pamiętać że obecnie każdy kto na obszarze zabudowanym przekroczy dozwoloną prędkość o 50 km/h, straci prawo jazdy na trzy miesiące. Ktoś kto zlekceważy stratę prawka i wsiądzie za kierownicę, nie odzyska prawa jazdy przez pół roku. Kolejną zmianą ważną są zaostrzone kary dla kierowców jeżdżących pod wpływem alkoholu.

Przekroczysz znacznie dozwoloną prędkość
Zgodnie z nowymi przepisami kierowca, który przekroczy dozwoloną prędkość o więcej niż 50 km/h w obszarze zabudowanym, straci prawo jazdy które zostanie mu odebrane bezpośrednio przez kontrolującego policjanta. Jeżeli dalej będzie prowadzić pojazd bez prawa jazdy, 3-miesięczny okres, będzie przedłużony do 6 miesięcy. Jeśli taka kara nie poskutkuje i kierowca dalej będzie w tym czasie wsiadać "za kółko", starosta jest uprawniony do tego by wydać decyzję o cofnięciu uprawnień do kierowania pojazdem. Wtedy pozostanie już tylko jedna droga by odzyskać utracone prawko, trzeba będzie jeszcze raz zdać egzamin na prawo jazdy.

Z kolei kierowcy którzy przewożą większą ilość osób od tej widniejącej w dowodzie rejestracyjnym również utracą uprawnienia do prowadzenia pojazdami na okres 3 miesięcy.

Surowsze kary dla pijanych kierowców
W aktualnych przepisach zaostrzono kary dla pijanych kierowców. Natomiast dla tych, którzy pod wpływem alkoholu spowodowali wypadek drogowy. Okres, na jaki orzekany jest zakaz prowadzenia pojazdów, został wydłużony z 10 do 15 lat, a minimalną karą są 3 lata.

Obowiązują większe kary dla kierujących pod wpływem alkoholu. Nietrzeźwy kierowca będzie musiał się z nimi liczyć niezależnie od orzeczonej kary. Sąd będzie obligatoryjnie stosował karę w wysokości nie mniejszej niż 5 tys. zł. w przypadku osoby, którą złapano po raz pierwszy oraz nałoży karę nie mniejszą niż 10 tys. zł. dla kierowcy który zostanie złapany kolejny raz.

Kierowca który spowoduje wypadek drogowy pod wpływem alkoholu, otrzyma karę nie mniejszą niż 10 tys. zł. Fundusze z tego tytułu mają być przekazywane na rzecz osób poszkodowanych w wypadkach.

Kierowanie bez prawa jazdy to aktualnie przestępstwo
Od dzisiaj tj. 18 maja kierowcy, którzy będą prowadzili pojazd, pomimo tego że prawo jazdy zostało im wcześniej odebrane przez starostę, popełnią przestępstwo (do tej pory było to tylko wykroczenie). Będzie za to grozić grzywna, ograniczenie wolności lub pozbawienie wolności do 2 lat. Sąd w takim przypadku będzie mógł także orzec zakaz prowadzenia pojazdów.

Karencyjny okres 2 lat dla nowych kierowców
Ta nowa ustawa wprowadza przepisy zaostrzone dla kierowców którzy dopiero zdobyli dokument uprawniający do kierowania pojazdami. W okresie 2 lat od uzyskania prawa jazdy takie osoby będą na obostrzonych przepisach i jeżeli w tym czasie dopuszczą się jednego przestępstwa przeciwko bezpieczeństwu w komunikacji (np. spowodowanie wypadku drogowego, kierowanie pojazdem w stanie nietrzeźwości) lub trzech wykroczeń polegających na spowodowaniu zagrożenia bezpieczeństwa w ruchu drogowym, kierowaniu w stanie po użyciu alkoholu lub przekroczeniu prędkości powyżej 30 km/h, utracą prawo jazdy. Wszystkich młodych kierowców informujemy że rozwiązanie to ma wejść w życie 4 stycznia 2016 roku, ale warto o tym wiedzieć już teraz.

To chyba na tyle :) jeżeli coś pominąłem to proszę dopiszcie w temacie odpowiadając na niego.

PS. Szerokości i trzymacie się ograniczeń prędkości!
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

19 Maj 2015, 09:21

I nasz prezydent znowu się popisał - podpisał ustawę sprzeczną z konstytucją...
Wg nowej ustawy, jak kierowca przekroczy prędkość w terenie zabudowanym o 50 km/h dostanie mandat i zabiorą mu prawko na 3 miesiące. Jest to sprzeczne z konstytucją pkt 2, ponieważ kierowca będzie ukarany dwa razy za to samo wykroczenie. Ustawa ma trafić jako zaskrzona do TK.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

19 Maj 2015, 18:11

@MotoAlbercik A co z tym że nawet obecnie jesteśmy karani podwójnie, czyli kwota mandatu + punkty?? A i jeszcze jestem ciekawy co jeżeli nie mam przy sobie prawa jazdy. Wiem że dostanę 50zł mandatu z brak dok+ kwota mandatu. Tylko co dalej?? czy policjant wpisuje mnie do systemu i nie mogę jeździć?? czy dalej można jeździć?? Ciekawi mnie czy są już jakieś informacje na ten temat.
Answer
Nowicjusz

Prawo jazdy: 02 02 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: civic viii
Silnik: 1.8 v
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2006

20 Maj 2015, 09:58

Answer napisał(a):A co z tym że nawet obecnie jesteśmy karani podwójnie, czyli kwota mandatu + punkty??

Punkty karne to nie kara. Karą jest zabranie prawka za przekroczenie ilości punktów.
Answer napisał(a):A i jeszcze jestem ciekawy co jeżeli nie mam przy sobie prawa jazdy. Wiem że dostanę 50zł mandatu z brak dok+ kwota mandatu. Tylko co dalej?? czy policjant wpisuje mnie do systemu i nie mogę jeździć?? czy dalej można jeździć?? Ciekawi mnie czy są już jakieś informacje na ten temat.

Jak nie masz przy sobie prawka to tak jak napisałeś - 50 zł mandatu. policja sprawdza w systemie, czy nie masz prawka zatrzymanego i jak jest wszystko ok, to jedziesz dalej. Miałem coś takiego wczoraj :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Volkswagen Polo - niskie koszty utrzymania
    Nowa generacja Volkswagena Polo, która pojawiła się w polskich salonach, wyróżnia się najwyższym poziomem bezpieczeństwa (tytuł Best in Class 2017 przyznany przez Euro NCAP), bardzo obszernym wnętrzem oraz najbardziej ...
    Toyota Land Cruiser 1953 rok
    W 1953 roku w ofercie marki pojawia się nowy model: terenowa Toyota BJ, która niedługo później została przemianowana na Toyotę Land Cruiser – w odpowiedzi na brytyjskiego rywala, jakim wtedy był Land Rover. ...