Kupno samochodu a brak prawa jazdy...

13 Maj 2008, 18:42

Witam Wszystkich Na Forum
Jestem w trakcie robienia prawa jazdy -czekam właśnie na egzamin który mam dopiero za półtora miesiąca .
Chce kupić samochód jak najszybciej ponieważ mam pieniądze (które mi sie nie trzymają za bardzo :P ) i teraz mam Pytanko dla obeznanych w temacie - czy mogę kupić i zarejestrować samochód na moje nazwisko nie posiadając prawa jazdy ? <prawo>

dziękuje bardzo za poświęcony mi czas i odpowiedź!
espaniolluki
Nowicjusz

13 Maj 2008, 19:47

Oczywiście,że możesz.Podczas rejestracji nikt nie będzie cię pytał o prawo jazdy.Problem może wystąpić podczas ubezpieczania tego samochodu(a zarejestrować i ubezpieczyć samochód musisz do 30 dni od daty zakupu) - ubezpieczyciel pyta,jak długo masz prawo jazdy.Nie wiem jak zareaguje i jaką wyliczy ci stawkę,jak usłyszy,że jeszcze go nie masz.O tym musisz rozmawiać już z ubezpieczycielem.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

13 Maj 2008, 20:41

Ubezpieczenie to chodzi oczywiście o OC? bo mam na oku Octavię i ubezpieczona jest jeszcze do października,ale będę musiał przerejestrować ubezpieczenie na mnie? czyli OC zapłacić w ciągu tych 30 dni?
dziekuję bardzo za odpowiedź
espaniolluki
Nowicjusz

15 Maj 2008, 11:01

tak ubezbieczenie trzeba zapłacić w ciągu 30 dni..pozdro:-)
DawidS
Nowicjusz

14 Cze 2009, 21:20

Ahoj!
Zgadza się, PJ nie jest niezbędne - kupiłem i zarejestrowałem na siebie samochód nie mając prawa jazdy.
Za OC chciano odemnie od 2300 w górę. Przepisałem więc część samochodu na swoją kobietę (prawo jazdy prawie 10 lat, bezwypadkowa, etc.) i OC jest na nią. Jestem do jej polisy podczepiony jako współwłaściciel. Wyszło 1200 złotych ...
Borys
Borys68

15 Cze 2009, 09:48

1200 zł za OC? Łolaboga!
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Mitsubishi ASX, LANCER i COLT z instalacjami LPG
    W polskich salonach Mitsubishi Motors są już dostępne modele ASX, Lancer i Colt z instalacjami LPG z pełną gwarancją. W takie instalacje można wyposażyć zarówno nowe samochody, jak i używane modele marki Mitsubishi. ...
    Webasto dla samochodów elektrycznych
    Firma Webasto, znana z systemów ogrzewania i klimatyzacji stosowanych w większych samochodach i autobusach, a także szyberdachów i składanych dachów dla kabrioletów, rusza na podbój nowego ...