Kupno samochodu, a niepełnoletność.

23 Gru 2013, 23:53

Witam.
Czy jest taka możliwość, że osoba niepełnoletnia może kupić sobie samochód? Oczywiście nie chodzi mi tutaj o jeżdżenie nim bez prawa jazdy, bo wiadomo czym to grozi. Sprecyzuje swoje pytanie, a więc: mam 16 lat, chciałbym sobie kupić no nie wiem fiata 126p i przerobić go według własnych upodobań - oczywiście zgodnie z Polskim prawem. Gdy skończę 18 lat zarejestruje auto, OC/AC itp. a co by się stało gdybym kupił auto bez dokumentów? Czy istnieje taka możliwość?

Jak wygląda kupno samochodu bez dowodu rejestracyjnego? Czy jeśli właściciel stracił dowód, a ja chciałbym kupić od niego auto, a później zarejestrować samochód na siebie to jest to możliwe czy nie bardzo?
Shiroe
Obserwowany
Awatar użytkownika

Auto: Nie mam

25 Gru 2013, 10:02

Współwłaścicielem możesz być bez problemu, co do tego czy samym właścicielem nie jestem pewien, więc może ktoś odpowie.
Co do zakupu bez dowodu rejestracyjnego nawet nie kombinuj, bo nic nie zrobisz potem z takim wynalazkiem. Nie zarejestrujesz go, a zapewne o wyrobienie nowego musiałby się starać poprzedni właściciel. Jeszcze dochodzi kwestia za co był zabrany, bo najczęściej nie jest to z winy niedziałającego kierunkowskazu.
Pamiętaj też, że nawet gdybyś nie użytkował samochodu to dopóki nie jest on na żółtych tablicach należy opłacać ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej na taki pojazd.
Longhorn
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 518
Miejscowość: pdk
Auto: Toyota Corolla E12 FL
Silnik: 1.4 VVT-i 97KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2006
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Kierowco, nie daj się wiosennemu zmęczeniu
    Choć tzw. wiosenne przesilenie nie jest jednostką chorobową, wielu kierowców właśnie o tej porze roku skarży się na gorsze samopoczucie i uczucie zmęczenia. Jak wpływa to na zdolność prowadzenia i bezpieczeństwo jazdy? ...