Kupno samochodu a wyjazd nim za granice

23 Lis 2008, 08:31

Witam !
Czy po kupnie samochodu ale bez przerejestrowania go mozna nim wyjechac za granice ? Teoretycznie to moj samochod poniewaz mam umowe no i chyba nie potrzebuje zadnego upowaznienia. Jak to wyglada w praktyce ? Pozdrawiam
grzesiekciesla
Nowicjusz

23 Lis 2008, 19:09

Teoretycznie jak najbardziej tak.

Weź jednak pod uwagę, że masz 30 dni na zgłoszenie zmian do urzędu komunikacji - czyli przerejestrować samochód. Nie spełnienie tego obowiązku nie wiąże się z żadnymi konsekwencjami karno-skarbowymi.

Myślę, że jadąc za granicę powinieneś zabrać ze sobą umowę kupna + może jakieś tłumaczenie przysięgłe w razie kontroli przez służby obcych krajów.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Wywiad z Adamem Małyszem - I rajdowym Mistrzem Polski
    37. miejsce w Dakarze 2012 na Mitsubishi Pajero, Puchar Polski i Mistrzostwo Polski w Mitsubishi L200 - ten sezon wydaje się niezwykle udany? Udany to mało powiedziane - jestem szczęśliwy, że wszystko nam się tak dobrze układało, ...
    Lexus GX 460 - bezpieczny i bardziej terenowy
    To już koniec plotek. Lexus zaprezentował właśnie odświeżony model GX 460. Zmiany nie są rewolucyjne, ale wyraźnie widoczne - samochód otrzymał nową stylistykę przodu, systemy bezpieczeństwa czynnego Lexus Safety System ...