Skuter

23 Lis 2008, 16:09

Witam.Chciałem kupić skuter dla syna który ma 16 lat.I tu moje pytanie.Czy aby prowadzić skuter trzeba mieć jakieś dokumenty :?: :?: :?:
misio-1992
Nowicjusz

23 Lis 2008, 19:20

Prawo o ruchu drogowym tak to reguluje:

Art. 2
46) motorower – pojazd jednośladowy lub dwuśladowy zaopatrzony w silnik spalinowy o pojemności skokowej nieprzekraczającej 50 cm3, którego konstrukcja ogranicza prędkość jazdy do 45 km/h;

Art. 87
3. Nie wymaga się uprawnienia do:
1) kierowania rowerem, motorowerem lub pojazdem zaprzęgowym od osoby, która ukończyła 18 lat;

Art. 96.
1. Dokumentem stwierdzającym uprawnienie do kierowania przez osobę, która nie ukończyła 18 lat:
2) motorowerem – jest karta motorowerowa lub prawo jazdy;

PODSUMOWANIE
1. Jak widać osoba w wieku lat 16 musi posiadać kartę motorowerową lub prawo jazdy
2. Pełnoletni może jeździć motorowerem bez żadnych papierów ;)

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Saab 96 V4 Rally
    Saab 96 V4 Rally z początku lat siedemdziesiątych, jest oryginalnym pojazdem rajdowym zakupionym przypuszczalnie przez prywatny zespół rajdowy lub prywatnego kierowcę rajdowego. Samochód ten posiadał czarne ...
    Mówisz ogrzewanie postojowe, myślisz ...
    Webasto to jeden ze 100 wiodących dostawców przemysłu motoryzacyjnego, najbardziej znany kierowcom z produkcji systemów ogrzewania postojowego. Niemiecka firma z miejscowości Stockdorf ma tradycję, sięgającą ...