Kupno samochodu bez tablic rejestracyjnych po dyplomacie

28 Sie 2009, 22:34

Witam,
mam kilka pytań dotyczące kupna samochodu, który był własnością dyplomaty. Samochód został oddany do salonu w rozliczeniu oczywiście bez tablic dyplomatycznych i jest do zakupienia od salonu a nie od dyplomaty.
1) Jak przebiega rejestracja takiego samochodu? Salon podobno posiada unieważniony dowód rejestracyjny - czy jest to do czegoś potrzebne?
2) Czy nie ma ryzyka zapłacenia jakiejś dodatkowej opłaty albo akcyzy?Samochód był zakupiony w polskim salonie - o ile to może mieć jakieś znaczenie
3) Chciałbym sprawdzić samochód w ASO ale ze względu na brak tablic rejestracyjnych nie mam takiej możliwości. Czy ewentualne usterki wykryte później mogą być podstawą do unieważnienia umowy?
Kashpir
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa

29 Sie 2009, 21:34

jeżeli samochód był kupiony w Polskim salonie to nie będziesz płacić akcyzy.

Zobacz jak wygląda dowód rejestracyjny, trochę nie rozumiem co to znaczy, że dowód jest unieważniony.

Nie rozumiem czemu nie możesz sprawdzić samochodu w ASO, skoro sprzedaje go salon - nie mają swojego serwisu?

Jeżeli pojazd nie ma tablic to możesz go przewieźć do ASO na lawecie lub poprosić salon by wyrobili Ci czerwone - próbne tablice w celu przejazdu na badanie techniczne, koszt ok. 50 zł

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

30 Sie 2009, 20:21

Byłem, obejrzałem. Samochód kupiony 2 lata temu w salonie Renault, jeździł na niebieskich rejestracjach dyplomatycznych, odkupiony przez salon w rozliczeniu przy zakupie nowego samochodu przez nowego właściciela. Wyrejestrowany, obecnie bez tablic, salon posiada dowód z obciętymi rogami i samochód kupuję od salonu.
Z dowozem samochodu do ASO na szczęście nie ma problemu, salon dostarczy samochód do sprawdzenia. Problem polegał na tym, że salon sprzedaje samochód używany innej marki a mi zależy na sprawdzeniu Renault w serwisie Renault :-)
Dziękuję za odpowiedź.
Kashpir
Nowicjusz

Miejscowość: Warszawa
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

35 lat legendy - Toyota Celica
    Toyota Celica zadebiutowała w latach 70. i od razu stała się benchmarkiem dla sportowych samochodów. Przez 35 lat na rynku pojawiło się 7 generacji modelu, które biły rekordy sprzedaży. Sportowa Toyota stała ...