Kupno samochodu dla mnie przez kogoś - kwestia umowy.

07 Cze 2014, 19:20

Witam serdecznie wszystkich forumowiczów. Co prawda jestem nowy, ale wiem, że trzeba wcześniej szukać tematów, ale takowego nie znalazłem. A mianowicie - aktualnie przebywam za granicą i mam możliwość zjazdu do Polski tylko na tydzień i ani dnia dłużej. Mam upatrzony samochód, rozmawiałem już ze sprzedającym. Po samochód pojedzie mój brat z mamą. I tu jest moje pytanie. Czy umowa kupna sprzedaży musi być podpisana przeze mnie jeżeli samochód będzie rejestrowany tylko na mnie (do rejestracji upoważnię mamę). Czy jest możliwość, że na umowie podane zostaną podane moje dane, a podpiszę się mama. Lub też takie wyjście, że umowa kupna sprzedaży będzie całkowicie na Nią (dane) a rejestracja pójdzie już na mnie. Bardzo mi zależy na tym samochodzie, a na ten moment nie mam możliwości zjazdu. Nikt go nie będzie trzymał nie wiadomo ile dla mnie. Chodzi też o to, że chcę to troszkę przyspieszyć, bo mam tylko ten tydzień, a tak to wpadłbym już po zarejestrowany samochód. Proszę o szybką odpowiedź ponieważ zależy mi na czasie i oczywiście za wszytskie serdecznie dziękuję.
signordave
Obserwowany

Prawo jazdy: 12 11 2008
Przebieg/rok: 35tys. km
Auto: Opel Astra Classic G
Silnik: 1.4 Twinport 90KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2005

07 Cze 2014, 21:36

Podpisz się na pustej umowie, lub niech mama kupi samochód, a jak przyjedziesz do PL to ci go sprzeda, albo podaruje (brak podatku).
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 1984

07 Cze 2014, 21:50

PomocDrogowa napisał(a):albo podaruje (brak podatku).
Jezeli wartość jego nie przekroczy 10.000.-/jak się nie mylę../.. :wink:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Audi Q7 – czy to najlepszy luksusowy SUV na rynku?
    Segment luksusowych SUV-ów nieustannie się rozwija, prezentując coraz to nowsze modele i innowacyjne rozwiązania technologiczne. Na tym wymagającym rynku Audi Q7 od lat utrzymuje swoją pozycję jako jeden z najbardziej ...
    Nowe z salonu, ale po blacharce!
    Chociaż oficjalnie nikt o tym nie mówi, są w Polsce salony, w których 8 na 10 świeżo dostarczonych z fabryki pojazdów z miejsca trafia do lakierni. Uszkodzenia w czasie transportu to chleb powszedni. ...