Nieczytelna data badania technicznego

05 Cze 2014, 19:38

Witam, mam pytanie. Byłem dziś zrobić przegląd w moim aucie, wszystko ładnie pięknie tylko wsiadając do samochodu zauważyłem, że diagnosta podbijając dowód nie przestawił na pieczątce miesiąca tak więc zamiast wbić w dowód datę 05-06-2014 wbił datę z maja 05-05-2014. Od razu do niego podszedłem skutkiem czego było przekreślenie i postawienie przez diagnoste nowej daty nad tą starą i teraz jest to trochę mało czytelne. Podejrzewam, że mogą być problemy przy kontroli policyjnej, diagnosta powiedział, że sobie sprawdzą sami jak będą chcieli. Policja ma jakąś bazę danych na ten temat czy po prostu zabiorą mi dowód i będę to wyjaśniał? Kontrola to jeszcze nic ale nie daj Boże jakaś stłuczka żeby wtedy nie było problemu, że może nie mam przeglądu. Mam paragon z dzisiejszą datą badania i włożyłem go do dowodu ale nie wiem czy to wystarczy.
archi4lo
Początkujący

Miejscowość: PL
Auto: VW Passat B5 FL
Silnik: 1,8T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2001

06 Cze 2014, 07:41

archi4lo napisał(a):Od razu do niego podszedłem skutkiem czego było przekreślenie i postawienie przez diagnoste nowej daty nad tą starą i teraz jest to trochę mało czytelne.
W takim wypadku przekreślam taki wpis i dokonuję nowego/no cóz DR o rok szybciej do wymiany.. :wink: /
archi4lo napisał(a): Podejrzewam, że mogą być problemy przy kontroli policyjnej,
Moga ale nie muszą.Czy maja mozliwość sprawdzenia wazności wykonania OBT tego nie wiem.Mozesz ewentualnie poprosić go zeby wydał Ci dodatkowo zaświadczenie z tego OBT i wtedy nie będziesz miał juz zadnego problemu...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Rok produkcji: 2014

07 Cze 2014, 22:46

Policja ma dostęp do bazy danych ważności badania technicznego pojazdów.
Także jeśli w bazie są poprawne dane, to przy kontroli nie ma problemu.
KUPIĘ KAŻDE AUTO.
PomocDrogowa
Aktywny
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 14
Miejscowość: Kraków
Przebieg/rok: >50tys. km
Auto: BMW 728i
Silnik: M30B28 184KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna