Kupno samochodu do 15-17 tysięcy złotych. 2 typy

18 Paź 2018, 13:56

Dzień dobry :D

Około 3 lata temu pomogliście mi wybrać moje 1 auto, którym jest opel astra g. Przyszła pora na zmiane, więc wracam z prośbą o pomoc.
Do wydania mam 15-17 tyś zł na samo auto. Proporcje jeżdżenia to 90% miasto i 10% trasa więc celuje w auta 4,3-4,6 metra długości. Po przeczytaniu wielu tematów i opinii wybór padł na 2 auta:
Ford focus MK2 2.0 145 km lub
Audi a4 b6 1.8t.

Nie chcę pchać się w słabszy silnik niż mam teraz (1.8 115 km)
Najchętniej wybrałbym forda polift jednak budżet może być niewystarczający, z drugiej strony obawiam się o to, że ciężko będzie znaleźć zadbane Audi z racji wieku i popularności.
Może jakimś wyjściem byłoby poczekać do przyszłego roku np. do marca i zobaczyć jak ceny ukształtują się po nowym roku ? Ewentualnie zwiększyć minimalnie budżet i kupić focusa po lifcie?
Chciałbym zaznaczyć, że odrzucam modele takie jak: astra h, 307, corolla e12, Megane, laguna ii fl itp.. Chciałbym skupić się na tych 2 modelach

Z góry dziękuję za pomoc :D
texov
Nowicjusz

Auto: Nie mam

18 Paź 2018, 14:02

A planujesz lpg w aucie czy czysta benzyna?
bartez90
Aktywny

Prawo jazdy: 26 06 2009
Przebieg/rok: 10tys. km
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T BEX 230 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2004

18 Paź 2018, 14:04

Obecnie jeżdżę na gazie, ale w kolejnym samochodzie nie planuje jego założenia. Jeśli trafi się egzemplarz z LPG to chętnie na nim pojeżdżę, jednak sam raczej nie będę zakładał. :)
texov
Nowicjusz

18 Paź 2018, 14:11

2 różne samochody zupelnie inaczej jezdzace wiec sam musisz sie nimi przejechac i zobaczyc ktory Ci bardziej pasuje. Musisz sobie tez zdawac sprawe ze koszty utrzymania tych aut beda sie roznily

Ceny aut uzywanych nie zmieniaja sie z koncem roku
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback

18 Paź 2018, 14:13

Ok, bo do focusa lpg to średni pomysł.
O audi w tej cenie nie będzie łatwo, tu masz 3 takie niezłe:
[link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]

Focus w tych pieniądzach na pewno będzie młodszy.
bartez90
Aktywny

Prawo jazdy: 26 06 2009
Auto: Audi A4 B6
Silnik: 1.8T BEX 230 km
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Rok produkcji: 2004

18 Paź 2018, 14:18

Taniej w utrzymaniu wyjdzie Focus. Skoro Ci się podoba to śmiało, dołóż ewentualnie jeśli możesz i ciesz się autem.
Audi trochę poszukasz zadbanego.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

18 Paź 2018, 14:28

Hmm.. Dziękuję za tak liczne odpowiedzi, wsiądę do jednego i drugiego auta i zdecyduję. Prawdopodobnie wybór padnie na focusa o ile uda mi się znaleźć polifta chociaż to już kwota bliżej 20 tys patrząc na ogłoszenia w internecie.
Jeśli coś wypadłoby mi w oko to poproszę was o ocenę ogłoszenia :)
texov
Nowicjusz

15 Lis 2018, 13:08

Dzień dobry,

Wracam z problemem kupna samochodu, wpadły mi w oko te ogłoszenia

1. Sprowadzona [link do oferty na Olx wygasł]

2. [link do oferty na Olx wygasł]

Prosiłbym o ocenę czy cokolwiek da się wywnioskować ze zdjęć :)

Pozdrawiam
texov
Nowicjusz

15 Lis 2018, 13:29

Jeżeli wklejasz linki upewnij się, że prowadzą do poprawnych ogłoszeń.
Poprawione tutaj:

1. Sprowadzona [link do oferty na Olx wygasł]
2. [link do oferty na Olx wygasł]
qwertyuiop123
Nowicjusz

Przebieg/rok: <1tys. km
Auto: Szukam

17 Lis 2018, 11:12

Znalazłem jeszcze jedno dosyć ciekawe ogłoszenie, martwi mnie tylko niezaznaczona opcja "bezwypadkowy".

3. [link do ogłoszenia na Otomoto wygasł]?

Proszę o opinie lub o jakieś propozycje z linkami jeśli wpadnie wam coś w oko :wink:
texov
Nowicjusz

18 Lis 2018, 12:42

*Podbijam*

4, [link do oferty na Olx wygasł]
texov
Nowicjusz

18 Lis 2018, 13:12

Tia wczoraj Cię martwił brak opcji bezwypadkowy ale to że szukasz aut z turbo, z gazem i z przebiegami 300+ to już Cię nie martwi? Brawo Ty... :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

18 Lis 2018, 13:51

Pytanie brzmi: ile z tych aukcji, w których przebieg wynosi 180 tys. jest prawdziwe :wink: . A jednak wolę posiadać samochód, który w razie kolizji/wypadku poprawnie zareaguje w strefach zgniotu. Co do gazu i turbo nie będę polemizował o trwałość bo jestem laikiem, ale słyszałem, że te silniki dobrze znoszą LPG :D . Jeśli posiadasz ciekawsze propozycje to chętnie zobaczę - dlatego też powstał ten temat.
texov
Nowicjusz

18 Lis 2018, 19:31

texov napisał(a):. A jednak wolę posiadać samochód, który w razie kolizji/wypadku poprawnie zareaguje w strefach zgniotu..

A świstak tak siedział i zawijał w te sreberka :D

Opcja bezwypadkowy ma takie samo znaczenie jak zeszłoroczny śnieg chociażby dlatego że przyjedzie Jan Nowak ze Zdziśkiem Kowalski i lata z miernikiem jak wykrywaczem metali a handlarz co zrobił kupił blachy w kolor i panowie sobie możecie latać do usr.śmierci. Po oględzinach auta dwóch w/w panów rozpala ognisko szczęścia tańcząc taniec godowy pt. "tak mamy bezwypadkowy" . A handlarz w duchu myśli jakie chłopki wspawywałem ćwiartkę i wydałem 400zł.więcej na części blacharskie w kolorze.
texov napisał(a):Pytanie brzmi: ile z tych aukcji, w których przebieg wynosi 180 tys. jest prawdziwe :wink:

No widzisz w liczniki nie wierzysz a zaznaczona opcja "bezwypadek" jest ok.
Do tego z punktu widzenia mojego czyli osoby która ma szanse oglądać duuuużo aut w naprawie to konfiguracja a4b6 1,8t +lpg+ nalot 300k.km.+ilość kasy za która te auta sa wystawiane === nawet nie strzał w stopę tylko w brzuch. Więc albo jesteś mega miłośnikiem a4b6 1,8t albo totalnie nie szanujesz kasy.
Bo tak naprawdę na co liczysz ??? Na tani serwis bo niemiecki ??? A może na urban legend pt. 1,8t? A może to wiara w cuda że akurat tobie się trafi auto nie po serwisowym Januszu z segmentu dla moto Januszy.

Wiem teraz się odezwa miłośnicy i ich piękne opowieści jak to 300k.km. dla tych aut to nic. :ok:
szybki
Moderator - Tuning

Prawo jazdy: 19 07 1994
Auto: Toyota
Typ: Sport/Coupe

18 Lis 2018, 19:59

szybki napisał(a):Wiem teraz się odezwa miłośnicy i ich piękne opowieści jak to 300k.km. dla tych aut to nic.

Szybki, bo prawdziwe 300tys to jest naprawde nic dla tego silnika

gorzej jak auto trzeci raz widzi takie 300tys a o to wcale nie trudno i tu masz oczywiscie racje, i kolejny raz dochodzi do sytuacji w ktorej polecam darowac sobie szukanie takiego auta majac 15tys w kieszeni
Raziel11
Stały forumowicz

Zdjęcia: 20
Miejscowość: Wałbrzych
Prawo jazdy: 21 03 2016
Auto: Seat Leon 1P / Cupra R
Silnik: 1.6 MPI / 2.0 TSI