Kupno samochodu i od razu darowizna

02 Wrz 2018, 13:01

Witam,
Chciałbym zakupić samochód i z powodu wysokiego OC wpadłem na pewien pomysł.

Podczas kupna używanego samochodu umowa zostanie sporządzona tylko i wyłącznie na brata, który ma pełne zniżki. On w tym czasie jest jedynym właścicielem. Powiedzmy, że następnego dnia wypowiada umowę OC, która przeszła na niego od poprzedniego właściciela i wykupuje własne OC od razu opłacone na rok. Do tego opłacam podatek PCC. W ciągu kilku następnych dni sporządzamy umowę darowizny tego samochodu na mnie. Idę do wydziału komunikacji z wcześniejszą umową kupna sprzedaży i umową darowizny i rejestruje auto na siebie.
Wtedy jestem jedynym właścicielem i mam opłacone OC ze wszystkimi zniżkami na rok. (Wybrana ubezpieczalnia nie robi re kalkulacji składki).

Czy podany opis jest praktyce do zrealizowania? Czy jest może jakiś przepis, który uniemożliwi mi taki proces?
Filipp25
Nowicjusz

Auto: Nie mam

02 Wrz 2018, 21:09

Niestety, nie jest to takie proste...Jakby nie patrzeć jest to forma oszustwa, któa nie musi, al;e może zostać wykryta - UFG, CEPiK 2.0.
Można to zrobić znacznie prościej - kupujesz auto na siebie. Po zakupie, nawet tego samego dnia, spisujesz z bratem umowę darowizny na brata w np. 50% ( nie ma jednak znaczenia procent darowizny ). Z umową KS i umową darowizny idziesz do Wk. Tam dostajesz DR, w którym ty jesteś właścicielem, a brat współwłaścicielem. Z DR idziesz do ubezpieczalni i i masz OC ze zniżką.
Albo jeszcze prościej - umowę KS spisujesz razem z bratem i jest on wówczas od razu współwłaścicielem.
Chodzi o to, że aby mieć zniżki, to, w DR musi być wpisana jako właściciel albo współwłaściel osoba, uprawniona do zniżek.
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

02 Wrz 2018, 21:31

Współwłasność odpada z powodu obawy przed ewentualną utratą zniżek.
Czy taki sposób jak podałem wyżej jest faktycznie do zrealizowania czy gdzieś popełniłem błąd?
Co do formy oszustwa, to nie widziałem o tym. Czy taki zabieg jest może regulowany w jakiś przepisach?
Filipp25
Nowicjusz

03 Wrz 2018, 10:25

Filipp25 napisał(a):Współwłasność odpada z powodu obawy przed ewentualną utratą zniżek.

Nie rozumiem. Jaką utratą zniżek?
Filipp25 napisał(a):Co do formy oszustwa, to nie widziałem o tym. Czy taki zabieg jest może regulowany w jakiś przepisach?

Jest to gdzieś w przepisach o obowiązkowych ubezpieczeniach. Jak brat sprzeda czy podaruje ci auto, to będzie ono twoje a nie brata. A na polisie będą dane brata a nie twoje. Tak jak pisałem - mogą ale nie muszą dopatrzeć się tej kombinacji co opisałeś.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

03 Wrz 2018, 10:58

Nie rozumiem. Jaką utratą zniżek?

Jeżeli spowoduje kolizje to brat jako współwłaściciel straci swoje wypracowane zniżki.

Jest to gdzieś w przepisach o obowiązkowych ubezpieczeniach. Jak brat sprzeda czy podaruje ci auto, to będzie ono twoje a nie brata. A na polisie będą dane brata a nie twoje. Tak jak pisałem - mogą ale nie muszą dopatrzeć się tej kombinacji co opisałeś.

Jak odda mi auto to oczywiście zgłosi to ubezpieczycielowi, podając moje dane itp. Polisa przejdzie na mnie. A re kalkulacji powinienem uniknąć, ponieważ znalazłem taki zapis w AXA:

"Kontynuując umowę ubezpieczenia OC zawartą przez poprzedniego właściciela pamiętaj, że:Jeśli Zbywca opłacił składkę w całości, Nabywca nie musi nic dopłacać (dotyczy ubezpieczenia marki AXA Direct)".
Filipp25
Nowicjusz

04 Wrz 2018, 09:58

Jeżeli AXA ma taki zapis i gdzieś tam dalej nie ma wzmianki o młodych kierowcach, czy kierowcach do 26 roku życia, to co innego. To możesz ntak kombinować.
Aczkolwiek wydaje mi się taki zapis zapis troszkę dziwny, no ale jak mają to na plus dla nich.
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Kultura jazdy w korkach - czy też tak jeździcie?
    Mamy miesiące w których na drogach jest ciaśniej niż zwykle. Wtedy częściej niż zazwyczaj możemy spotkać się z zatorami na drodze. W takiej sytuacji częściej też możemy zostać mimowolnymi świadkami lub nawet ofiarami ...

04 Wrz 2018, 14:25

Filipp25 napisał(a):"Kontynuując umowę ubezpieczenia OC zawartą przez poprzedniego właściciela pamiętaj, że:Jeśli Zbywca opłacił składkę w całości, Nabywca nie musi nic dopłacać (dotyczy ubezpieczenia marki AXA Direct)".
To jest na dzisiaj czy na wsie czasy... :?: Czy jezeli skonczy się to ubezpieczenie OC to nowe tez ze znizką czy full wypas... :?: :?:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014