Kupno samochodu i sprzedaż po miesiącu, opłaty skarbowe?

29 Kwi 2012, 18:45

Witam, kupiłem samochod jednakze wyszlo w nim wiele rzeczy, dziurawy zbiornik paliwa, silnik bierze olej.. ogolnie bagno.. wóz kosztował 10tys zł, mam kupca na niego jednakze mam pytanie czy bede w takim razie musial jakies oplaty uiscic z tym zwiazane... czy jak po miesiacu sprzedam samochod to czy musze zaplacic jakis podatek? (slyszalem o podatku od wzbogaceniu) jesli takowy istnieje to jaka kwote wpisac na umowie kupna sprzedazy by uniknac takowej oplaty bo juz dosc samochod mnie kosztowal... samo oc 2600zł.....
RomualdPLN
Początkujący

Prawo jazdy: 09 06 2009
Auto: OPEL ASTRA ll CABRIO BERTONE:)

29 Kwi 2012, 19:27

RomualdPLN napisał(a):czy jak po miesiacu sprzedam samochod to czy musze zaplacic jakis podatek?

Oczywiscie ze tak....Bedziesz musial zaplacic 19% od roznicy pomiedzy kwotą sprzedazy a kupna..
RomualdPLN napisał(a):sli takowy istnieje to jaka kwote wpisac na umowie kupna sprzedazy by uniknac takowej oplaty

Ty mozesz wpisac sobie na umowie k/s nawet 5.000.- ...US i tak oblicza od ceny rynkowej...
RomualdPLN napisał(a): bo juz dosc samochod mnie kosztowal... samo oc 2600zł.....

Ich to nic nie interesuje.Ponoszone opłaty licza się tylko w przypadku jezeli prowadzisz działalność gospodarcza np:auto-handel...
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2014

30 Kwi 2012, 11:43

a jesli cena sprzedazy bedzie nizsza? w ich tarifikatorze raczej nie wyjdzie ze auto jest tyle warte bo to stare pajero z 1991 roku :)
RomualdPLN
Początkujący

30 Kwi 2012, 20:39

RomualdPLN napisał(a):a jesli cena sprzedazy bedzie nizsza?

Na umowie k/s mozesz wpisać sobie co tylko chcesz... :wink:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

30 Kwi 2012, 21:24

RomualdPLN napisał(a):Witam, kupiłem samochod

Tutaj Miałeś 14 dni od daty podpisania umowy kupna , czas aby odwiedzić skarbówkę w celu zapłacenia podatku od Czynności Cywilnoprawnych - PCC, to jest 2 procent od wartości rynkowej auta . Jeśli Byłeś , to wiesz na jaką kasę US wycenił Twoją brykę.
Nie odpowiadam na problemy na PW
bonifacy
Stały forumowicz

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 01 01 1981
Auto: Fabia II , Fabia II
Silnik: 1,4 CGGB , 1,4 BXW
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Kombi

01 Maj 2012, 20:30

samochod kupilem w komisie wiec bylem zwolniony z oplaty skarbowej, pytanie mam tylko teraz takie czy nie place podatku od sprzedazy jesli nie uzytkowalem samochodu krocej nic pol roku
RomualdPLN
Początkujący

01 Maj 2012, 20:40

RomualdPLN napisał(a):pytanie mam tylko teraz takie czy nie place podatku od sprzedazy jesli nie uzytkowalem samochodu krocej nic pol roku

Jezeli cena sprzedazy jest mniejsza od ceny zakupu to nic nie placisz...Oczywiście jezeli ten numer będziesz powtarzal np.co 2 m-ce to bądz pewny ze US dobierze sie Ci do kasy .... :!:
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP