Kupno samochodu i złomowanie

19 Lis 2015, 20:34

Witam,
jest taka sytuacja:
Kupuję samochód, którego dowód jest aktualnie zatrzymany. Zarówno ja, jak i sprzedający zgłaszamy w ubezpieczalni zmianę właściciela. Samochodu jednak nie zamierzam na siebie przerejestrować w wydziale komunikacji, tylko oddać na złom na podstawie umowy kupna-sprzedaży.
I pytanie: czy to ja dostanę zwrot nadpłaconego ubezpieczenia po kasacji, czy poprzedni właściciel?
termos12
Obserwowany

Auto: n

20 Lis 2015, 19:34

Zgodnie z przepisami ubezpieczenie przechodzi na nowego nabywcę i możesz je wykorzystać do końca trwania umowy, ale jeżeli z niego zrezygnujesz to zwrot nadpłaconej składki otrzyma sprzedający auto. Myślę że w tym przypadku będzie tak samo.
Kacper
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 3348
Miejscowość: Warszawa - okolice
Prawo jazdy: 14 09 1997
Auto: Volvo S40
Silnik: 2.0 140KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Powrót z wakacji bez pośpiechu
    Nadszedł czas powrotu z urlopów. Jak zadbać o to, żeby bezpiecznie dotrzeć do domu? Przede wszystkim ważny jest brak pośpiechu i dostosowanie prędkości do warunków panujących na drodze. Najwięcej osób ...
    Audi museum mobile - mobilność jutra
    Audi museum mobile w Ingolstadt przedstawia wizję mobilności jutra. Na wystawie specjalnej "Audi future lab: mobilność ", od 6 grudnia 2012 r. do 17 marca 2013 r., można podziwiać inicjatywy producenta na temat silników ...