26 Lip 2013, 13:02
Witajcie. Myślę nad zamianą samochodu i chciałem poznać wasze opinie i zalecenia. Zawsze szuka się jakiegoś, czasem przez to trzeba zrezygnować z innych cech.
Myślałem nad tym, jakie jest najważniejsze kryterium i zdecydowanie chodzi o to, żeby samochód był oszczędny/tani. Nie zależy mi zatem na wyglądzie, może to być nawet z wyglądu multipla, nie musi mieć żadnego specjalnego wyposażenia (może nawet lepiej, bo mniej rzeczy może się zepsuć), nawet nie musi mieć wspomagania. Nie musi mieć klimatyzacji, nie musi być to auto wygodne. Nie musi to być nawet samochód praktyczny, nie zwracam uwagi na to. Nie musi mieć mocy, dużego silnika, przyspieszenia. Ma być jedynie tani. Rozumiem przez to, że przede wszystkim, że ma mało palić, najlepiej niech to będzie diesel, ew. benzyna+gaz. Chodzi o pokonywania ok. raz w tygodniu odcinków ok. 300 km w jedną stronę i od razu powrót. Druga rzecz związania z kosztownością samochodu to awaryjność. Najlepiej zatem, żeby się nie psuł, był prosty w konstrukcji, a jeśli już się zepsuje, to części niech będą tanie. A i niech każdy mechanik potrafi je wymienić, bo wtedy również jest taniej.
Podsumowując: tani samochód - małe spalanie, mało awaryjny i z tanimi częściami.
Co możecie polecić wg tego kryterium?
Może Sei z gazem?
Pozdrawiam