Kupno samochodu od pośrednika

15 Kwi 2009, 11:18

Witam

Mam pewne pytanie dotyczące Kupna-sprzedaży auta od pośrednika.

Problem wygląda w następującą:
1) samochód ma być kupiony na licytacji od pewnej firmy która sprzedają samochody służbowe
2) W licytacji może brać tylko pracownik tejże firmy (pośrednik).
3) po wygraniu licytacji pośrednik otrzymuje fakturę VAT , a Płatność: 14 dni od dnia wystawienia faktury.

i moje pytanie jest następujące.

Czy pośrednik, czyli pracownik firmy może od razu sprzedać wylicytowane auto czy najpierw jest zobowiązany do zarejestrowania auta , opłacenia ubezpieczenia itp i dopiero po tych czynnościach może sprzedać auto ?
gabriel331
Nowicjusz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Wawa - Busko

15 Kwi 2009, 12:46

no to już zależy chyba od umowy na licytacji . Druga sprawa jest taka ze ciebie nie powinno to interesowac to ten typ zaplaci podatek jak sprzeda auto jezeli sie nie myle
greyt
Początkujący

15 Kwi 2009, 14:40

Wydaje mi się że nie zapłaci gdyż odsprzeda mi auto po tej samej co wylicytował, a moje pytanie brzmiało inaczej, Czy pośrednik musi zarejestrować auto przed sprzedażą.
gabriel331
Nowicjusz
Awatar użytkownika

15 Kwi 2009, 19:35

Nie musi przeciez jest tylko posrednikiem !
greyt
Początkujący

15 Kwi 2009, 21:31

Nie musi rejestrować na siebie.

Przy odsprzedaży auta następnej osobie musi przekazać oryginał faktury na podstawie której kupił pojazd na licytacji. Po rejestracji na ostatecznego kupującego fakturę można/należy oddać.

Przy kupnie takiego pojazdu warto zwrócić uwagę na ewentualne dodatkowe zapisy na fakturze mogące mieć wpływ na to kiedy kupujący staje się właścicilem pojazdu.

Najczęściej stosuje się klauzulę: "pojazd do chwili zapłaty pełnej kwoty pozostaje własnością sprzedawcy". Widząc taki zapis i kupując samochód od pośrednika należy ŻĄDAĆ potwierdzenie zapłaty całej kwoty w oryginale i dodatkowo osobiście wystąpić z pismem do sprzedawcy o potwierdzenie na piśmie, że kupujący/pośrednik zapłacić całą kwotę - czyli stał się faktycznym właścicielem tego pojazdu.

pozdrawiam

Dariusz Sawicki
pozdrawiam

Dariusz Sawicki

Masz problem z rejestracją samochodu?
Daj znać zajmiemy się tym za Ciebie.
DariuszSawicki
Stały forumowicz

Miejscowość: Wrocław
Auto: Nie mam

16 Kwi 2009, 09:07

Wielkie dzięki, tego właśnie mi było trzeba. :P
gabriel331
Nowicjusz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Renault Type B - 120 lat modelu
    Sztywny dach nadawał samochodowi zaskakujący wygląd jak na dzisiejsze normy. Był prawie równie wysoki co długi. Nadwozie miało długość 1,9 metra (czyli o 50 cm mniej niż nowoczesne Renault Twizy) i imponującą wysokość ...

16 Kwi 2009, 22:54

No nie wiem... Nie lepiej sie spytac w wydz. komunikacji ??
DUCATI
Początkujący