Nowe przepisy na kat. A

15 Mar 2008, 14:53

Jak wszyscy wiemy od 2009 roku obowiązywały nas będą nowe przepisy na prawo jazdy kat.a czyli na motocykle o poj większej niż 125cc.Prawko kat.a będzie można zrobić po ukończeniu 24 roku życia.można wybrać krótsza drogę i nie czekać do 24 roku życia.jeżeli zrobimy prawo jazdy nowej kategorii a2(na motocykle o dopuszczalnej mocy 35kw to jest około 47km)i będziemy je posiadać co najmniej 2 lata to w wieku 20 lat będziemy mogli sie przesiąść na ciężki motor.Przypomnijmy:kat.a1 pozostanie w niezmienionej formie,czyli od 16 roku życia na motocykle lekkie(max poj.125ccm maksymalna moc 11kw około 15 km).Karty motorowerowej nie będzie można wyrobić w szkole ale trzeba będzie przejść kurs i wykupić odpowiednia ilość godzin jazd.
kupie sobie vw phaetona ;)
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

Miejscowość: Katowice

15 Mar 2008, 20:39

debilizm i idiotyzm
co za **** to wymyślił?

mam nadzieje że na kategorie B takiego czegoś nie wymyślą
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jarosław

15 Mar 2008, 22:30

Siwy - no nie wiem,czy byłby to taki głupi pomysł...Wielu młodych kierowców łamie nagminnie przepisy,a w szczególności ci,którzy chcą się popisać przed kumplami lub zaimponować dziwewczynom.Ktoś w wieku tych 24,czy 25 lat już taki głupi nie jest...A na motorach,ci co wariują po miastach,to ile mają lat?Przeciez to sami młodzi ludzie,którzy jeszcze glupoty i popisy mają w głowie.
No ale zawsze jest jakieś ale...Nigdy nie da się dogodzić wszystkim.Zawsze będzie tak,że jak jednemu jest wygodnie,to drugiemu bedzie pod wiatr... :)
Odpuść dzisiaj, nie spiesz się na cmentarz i nie zabieraj tam innych...
MotoAlbercik
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 1212
Miejscowość: Tychy
Auto: Jeep Grand Cherokee WJ QD HQ
Silnik: 4,7 ccm3 253 KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Terenowy
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2000

16 Mar 2008, 00:29

Z jednej strony zgadzam sięz MotoAlbercikiem. Wariatów młodych na ulicach co nie miara. Ale zbulwersowało mnie to, że na głupią kartę motorowerową trzeba będzie wykupywać godziny?? Przecież to jest śmieszne...ja robiłem kartę w szkolę i nic nie musiałem płacić. Pewnie tu ich boli...
GDYBY PRZEDNI NAPĘD BYŁ LEPSZY TO CHODZILIBYŚMY NA RĘKACH :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Miejscowość: Jawor
Auto: Nie mam

16 Mar 2008, 01:31

I słusznie, przyciąć trochę skrzydła największym piratom jacy jeżdżą po naszych drogach. Trzeba dobrze trafić na kierowcę osobówki - szajbusa, który potrafiłby złamać tyle przepisów podczas jednej jazdy co połowa motocyklistów.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Mar 2008, 03:29

hehe a to to prawda :)
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czy serwisowanie w ASO się opłaca?
    Wielu kierowców staje przed dylematem, czy warto płacić więcej za usługi w Autoryzowanej Stacji Obsługi, czy może lepiej zaoszczędzić, wybierając tańszy warsztat niezależny. Analiza wspomnianych ofert przynosi zaskakujące ...
    Mitsubishi i-MiEV najlepszym ekologicznym pojazdem
    Model i-MiEV, oferowany przez Mitsubishi Motors Australia Limited (MMAL), został ogłoszony przez magazyn Green Lifestyle najlepszym ekologicznym pojazdem na rynku w Australii. Ten w pełni elektryczny model wywalczył najwyższe ...

16 Mar 2008, 12:39

zgadzam sie z bryannem ja w najbliższym czasie kupuje skuterek i nie wyobrażam sobie ze będę musiał wykopywać jazdy żeby pojeździć moto rowerkiem 70km/h chcą kasy więcej po prostu.
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

16 Mar 2008, 13:13

ja myśle tak
że jak jest kamikaze na motorze to on odpowiada za swoje życie jak chce szaleć i sie zabić kto mu broni
a np. kierowcy autobusów są odpowiedzialni za życie innych nie tylko swoje

a taki motocyklista najwyżej moze zabić siebie lub uszkodzić komuś pojazd

(a poza tym nie każdy kto ma 18 i chce jezdzic na motorze jest kamikaze)

dla mnie to prawo jest bez sensu

a i mam nadzieje że nie wejdzie ten projekt w życie

i bede się modlił żeby tym pajacom nie przyszło do głowy uczepić sie kat. B
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

16 Mar 2008, 14:03

Jeśli chodzi o pieniądze to oni będą o wszystkim myśleć :) wszytko będą zmieniać, modernizować itd.
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Mar 2008, 14:18

pie******* złodzieje
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

16 Mar 2008, 14:37

A tak w ogóle ile kosztuje kat A ?? Wiem, że B około 1200zł, kat C około 2500zł
Bryann
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

16 Mar 2008, 14:53

było tak że jak sie robiło razem kat. B + A to sie dostawało dodatkowe pytania na teście( i godziny oczywiście)
i dopłacało sie kilka set złotych (nie wiem dokładnie ile ale nie więcej niz 500)

wiem bo mój znajomy tak robił
siwy
Zaawansowany
Awatar użytkownika

16 Mar 2008, 15:21

Moim zdaniem prawko powinno być od 21L.
Chomik90
Zaawansowany
Awatar użytkownika

Miejscowość: Łowicz
Prawo jazdy: 26 06 2008
Auto: BMW
Silnik: 2.0 d 136km
Paliwo: Diesel
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

16 Mar 2008, 21:08

siwy ale jak ktoś jeździ motorem to innych tez może pozabijać nikt kto porusza sie po drogach publicznych nie odpowiada tylko za siebie.
mistrzu567
Aktywny
Awatar użytkownika

16 Mar 2008, 23:15

siwy napisał(a):ja myśle tak
że jak jest kamikaze na motorze to on odpowiada za swoje życie jak chce szaleć i sie zabić kto mu broni
a np. kierowcy autobusów są odpowiedzialni za życie innych nie tylko swoje

a taki motocyklista najwyżej moze zabić siebie lub uszkodzić komuś pojazd

(a poza tym nie każdy kto ma 18 i chce jezdzic na motorze jest kamikaze)

dla mnie to prawo jest bez sensu

a i mam nadzieje że nie wejdzie ten projekt w życie

i bede się modlił żeby tym pajacom nie przyszło do głowy uczepić sie kat. B

No tak, najwyżej uszkodzić komuś pojazd. Jak zarobisz, to zobaczysz, co to znaczy szanować swoje.
I super przyjemność, jak Ci taki złamas wpadnie do samochodu na tylną kanapę. Pal licho, że chłopak się zabije, pal licho, że rozwali Ci samochód, ale co Ty za szok przeżyjesz i że nie zapomnisz widoku głowy z wylewającym się mózgiem na fotelu obok Ciebie, to już inna sprawa.
A za koszmary senne to kto mi wypłaci odszkodowanie? A czemu mam w ogóle mieć taki wypadek? Bo jakiemuś śmierdzącemu darmozjadowi, co jeszcze w pokoju resorakami się bawi, zachciało się udowodnić, że ma motor większy od [...]?

Super. Kastrować takich to mało.
Dishman
Stały forumowicz
Awatar użytkownika