Kupno samochodu poprzez kuriera

12 Cze 2007, 13:21

Czy spotkał się ktoś z przypadkiem zakupu samochodu za pośrednictwem Kuriera np TNT. Chodzi mi o to, sprzedający nadaje przesyłkę (samochód) np w Portugali lub w Warszawie z listem przewozowym na nazwisko kupującego, koszty wysyłki pokrywa sprzedający. Kurier zawiadamia mnie o nadejściu przesyłki, u którego deponuje odpowiednią kwotce pieniędzy, mogę sprawdzić samochód w obecności Kuriera (jechać nim np. na diagnostykę) a po zaakceptowaniu podpisać odbiór przesyłki dając jednocześnie dyspozycje przekazania pieniędzy sprzedającemu bądź odrzucić i zwrócić przesyłkę nadawcy. TNT zwraca potencjalnemu kupującemu zdeponowane pieniądze.
Dzwoniłem do TNT i powiedziano mi że nie prowadzą przesłania takich przesyłek za popraniem, chyba że zostanie ona potraktowana jako przesyłka specjalna. Wiem że w innych krajach jest to praktykowane. Natomiast takie informacje o takich możliwościach uzyskałem od osoby sprzedającej. Interesuje mnie czy taka formą kupna-sprzedaży się ktoś spotkał lub wie czy jest to prawda albo oszustwo. Chodzi mi o faktyczną wiedzę na ten temat.
lightjay
Nowicjusz

Miejscowość: Śląsk
Prawo jazdy: 01 01 2001

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ekomobilność - podróżowanie wymyślone na nowo
    Pojęcie ekomobilności obejmuje nie tylko niskoemisyjne pojazdy, lecz także wszystko, co ułatwia korzystanie z nich, np. zróżnicowanie środków transportu i dostosowanie ich do potrzeb użytkowników, nowe ...
    Nowa Mazda CX-3
    Nowy kompaktowy SUV - Mazda CX-3 – debiutuje podczas targów motoryzacyjnych w Los Angeles. CX-3 jest piątym modelem z nowej generacji samochodów Mazdy wyposażonych w technologię SKYACTIV i zaprojektowanych w myśl filozofii ...