Kupno samochodu, przerejestrowanie, czy trzeba czekać ?

22 Maj 2007, 21:36

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum,

Kupiłem samochód. (mój pierwszy własny).
Mam jeszcze 1,5 tygodnia na przerejestrowanie. (30dni)
Parę dni temu byłem w US i opłaciłem 2% wartości samochodu.
Dostałem kwitek wpłaty.

Co mam zrobić dalej?

Jadę do Starostwa, odkręcam tablice, idę do wydziału komunikacji? ii co dalej??
Czy dostaję od razu z góry jakieś tablice, czy muszę na nie czekać??

W jaki sposób załatwić sprawę ubezpieczenia?
(samochód jest ubepieczony do marca 2008).
Czy przepisać ubezpieczenie jadę w dniu otrzymania nowych tablic, czy moge jechać moim samochodem? Czy na ten czas ubezpieczenie jest jeszcze ważne??

Użyłem opcji szukaj, niestety nie znalazłem interesującego mnie materiału.

Prosiłbym o pomoc,

Z góry serdeczne dzięki.
GEORGE P.
Nowicjusz

26 Maj 2007, 20:15

Po odkupieniu samochodu należy:
-Opłac ić składkę w US
-Pójść do wydziału komunikacji (tam gdzie mieszkasz) w celu przerejestrowania. Musisz odkręcić tablice jak pójdziesz i zapłacisz około 170 złotych, dostaniesz nowe tablice i tymczasowy dowód rejestracyjny. Po miesiącu dostaniesz normalny tzw. twardy
- jeśli masz jeszcze ważne OC to musisz to zgłosić w tej firmie gdzie jeszcze ono jest ważne. Potem tylko bezpiecznie jeżdzić.
Jeszcze jedna uwaga: gdybyś chciał zmienić firmę ubezpieczeniową jak skończy Ci się to ubezpieczenie to conajmniej miesiąc wcześniej musisz powiadomić o tym tą firmę gdzie masz ubezpieczone auto. To już chyba wszystko:)
Szerokiej drogi
Janusz
janek4087
Początkujący

Miejscowość: Świętochłowice

24 Cze 2007, 16:06

Mógłby ktoś rozszerzyć tą wypowiedź że: "jeśli masz jeszcze ważne OC to musisz to zgłosić w tej firmie gdzie jeszcze ono jest ważne. Potem tylko bezpiecznie jeżdzić." Ponieważ zamierzam kupić samochód OC jest ważne do kwietnia następnego roku, ale czy sprzedający będzie chciał zostawić dla mnie to OC? przecież jak powie że sprzedał samochód to mu zwrócą kasę? I czy jeśli zostawi mi opłacone OC to w razie kolizji komu zniżki polecą?? Jemu? bo jeśli jemu to napewno koleś nie zgodzi się zostawić OC - ja przynajmniej bym się nie zgodził.
Oscar83
Nowicjusz

Miejscowość: Nidzica (Bydgoszcz)
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Lexus LS - ponad 2500 bieżących udoskonaleń
    Od premiery w roku 2006, dotychczasowa generacja LS przeszła ponad 2500 bieżących udoskonaleń, zaś najnowszy LS dodaje do tego kolejne 3000 zmian, a wśród nowych elementów oraz innowacji technicznych znalazły ...