Kupno samochodu przez inną osobę

16 Lis 2022, 09:49

Witam.
Proszę o pomoc w poniższym temacie.
Chcemy z mężem kupić samochód, którego jedynym właścicielem będę ja. Tu pojawia się problem. Samochód jest już znaleziony i zarezerwowany, niestety z przyczyn od nas niezależnych nie mogę być obecna przy kupnie samochodu.
Czy możliwe jest kupno samochodu przez męża (Faktura Vat-marża), a zarejestrowanie go na mnie? Wiem, że istnieje możliwość darowizny, jednak czy można ją podpisać jeszcze przed zarejestrowaniem samochodu przez nas? Czy w pierwszej kolejności po zakupie mąż musi zarejestrować samochód na siebie i dopiero wtedy dokonać darowizny i przerejestrować samochód na mnie?
Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi!
martael
Obserwowany

16 Lis 2022, 10:41

Po co tak kombinować? Przecież wystarczy tu pełnomocnictwo dla Męża że zgadzasz się na kupno samochody przez niego w Twoim imieniu.

Tu masz dokument z naszego forum który znalazłem powinien wystarczyć ostatni z formularzy we wskazanym temacie "Pełnomocnictwo w nabyciu samochodu w formacie PDF"
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Ubezpieczenie OC i AC samochodu bez tajemnic
    Ubezpieczenie samochodu to jedna z najważniejszych kwestii, o której muszą pamiętać właściciele pojazdów. Zarówno ubezpieczenie OC, jak i AC mają swoje specyficzne role, które pozwalają chronić ...
    Crossover Mitsubishi ASX po face liftingu
    W polskich salonach spod znaku Trzech Diamentów zadebiutował właśnie znany i ceniony przez klientów crossover Mitsubishi ASX po face liftingu. W odświeżonym Mitsubishi ASX 2013 unowocześniono przód, tył ...