Kupno samochodu, sprzedanie go przed upływem pół roku.

02 Lut 2018, 15:49

Witam. Zakupiłem ostatnio "Opla astrę f 1.6" za 2000 zł. Wszystko fajnie chodzi ale przypomniało mi się że OC kończy się w kwietniu. Pieniędzy jak dotąd nie mam i raczej nie zarobie do kwietnia(szkoła). Myślałem że będę jakoś mógł zapłacić we wrześniu bo w wakacje bym zarobił ale OC trzeba płacić non-stop. Co mam zrobić? Są 3 opcje tak mi się wydaję : 1.Sprzedaż auta, ale wtedy chyba będę musiał płacić coś. 2.Zezłomowanie pojazdu. 3. Przypisanie jednego z rodziców do OC, ale nie wiem czy przed upływem pół roku będę mógł kogoś przypisać. Auta jeszcze nie przerejestrowałem.
Kilian
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 01 2018
Auto: Opel Astra f
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1994

02 Lut 2018, 17:57

Nic nie będziesz musiał płacić jak sprzedasz teraz, zanim się skończy OC. To już opłata na nowego właściciela. Pamiętaj tylko, żeby sprzedać za kwotę nie wyższą, niż masz w umowie KS, jeśli nie chcesz dalszych formalności i zwróć uwagę ile masz tam wpisane, bo dużo ludzi płaci np. 2000 jak Ty, a wpisane 400zł... Musisz dać umowę KS nowemu właścicielowi, żeby była ciągłość i nie musisz nawet rejestrować.

Swoją drogą masa jest ogłoszeń bez OC i PT, czego osobiście nie rozumiem, bo za brak OC kolega dostał 4200zł kary.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi

02 Lut 2018, 18:02

Kilian napisał(a):Zakupiłem ostatnio "Opla astrę f 1.6" za 2000 zł. Wszystko fajnie chodzi ale przypomniało mi się że OC kończy się w kwietniu. Pieniędzy jak dotąd nie mam i raczej nie zarobie do kwietnia(szkoła).

Zajebiste :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Rozliczasz przychód w PIT na koniec roku jeśli sprzedaż auto za cenę wyższą niż kupiłeś. Wydaje się to wysoce prawdopodobne ponieważ nikt nie zapłaci więcej za aut, gdzie oc wyniesie połowę wartości
Invi
Forumowicz VIP

Przebieg/rok: >50tys. km

02 Lut 2018, 18:46

Ciekawe czy rozliczył się po zakupie z US :roll:

OW05 napisał(a):Swoją drogą masa jest ogłoszeń bez OC i PT, czego osobiście nie rozumiem, bo za brak OC kolega dostał 4200zł kary.

Za brak PT nie ma żadnych kar, a z tym OC to chyba "a nuż się uda", chyba dopiero od niedawna zabrali się za takie kontrole.
azzurro
Aktywny

Auto: Jeansowe kombi

02 Lut 2018, 18:53

veloce napisał(a):chyba dopiero od niedawna zabrali się za takie kontrole

Bzdura. Znajomy jakieś 6 lat temu zapomniał ubezpieczyć Enduraka, nie miał prawka i jeździł po lasach i polach, to po co mu OC. Za rok przyszła kara. Ścigają od dawna, to przecież skarbówka, zawsze łapy położą. Jak nie dostaniesz to miałeś farta, a nie na odwrót.
galakty
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 1
Prawo jazdy: 23 08 2012
Auto: Ceed I
Silnik: 1.6 CRDi 115/130
Paliwo: Diesel
Rok produkcji: 2007

02 Lut 2018, 18:59

veloce napisał(a):chyba dopiero od niedawna zabrali się za takie kontrole.
To jesteś w błędzie.Ja taki przypadek mialem przynajmniej ok 10 lat temu.Kiedy dostałem wezwanie do zaplaty od f-my ubezpieczeniowej to machnełem ręka.Jednak na tym się nie skończyło.Po jakimś czasie przyszło powienszowanie z f-my windykacyjnej i tu juz musiałem się spręzyć.Jednak na szczeście wszystkie dokumenty miałem w komplecie.Skończylo się jedynie na strachu... :D
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

02 Lut 2018, 19:04

Być może, nigdy nie zdarzyło mi się "zapomnieć" o ubezpieczeniu, ale znam takich co z premedytacją nie płacili i nic im nie przyszło - albo się nie przyznali, albo się przedawniło albo znikoma skuteczność ścigania.

Tak na marginesie - OC przypadkiem nie przedłuża się automatycznie?
azzurro
Aktywny

02 Lut 2018, 19:33

veloce napisał(a):Ciekawe czy rozliczył się po zakupie z US :roll:
Za mała kwota przy pcc-3.

veloce napisał(a):chyba dopiero od niedawna zabrali się za takie kontrole.
Nie, to już trochę czasu minęło. Dostał, bo dał auto rodzinie i nie płacili OC, a było na niego.

veloce napisał(a):Tak na marginesie - OC przypadkiem nie przedłuża się automatycznie?
Chyba nie, ale zawsze myślę, że możesz w tej samej ubezpieczalni zapłacić w tył za ten zaległy tydzień, gdybyś zapomniał i problemu nie będzie.
OW05
Aktywny

Prawo jazdy: 07 03 2005
Przebieg/rok: 5tys. km
Auto: Honda, Mitsubishi

02 Lut 2018, 19:48

veloce napisał(a): OC przypadkiem nie przedłuża się automatycznie?
Oczywiście ze tak.Jezeli masz pragnienie zmienic ubezpiczyciela to sprawa podstawowa:wypowiedziec dotychczasowej firmie.Jezeli tego nie uczynisz a zmienisz firmę to automatycznie się przedłuza.Wtedy płacisz w nowej firmie i oczywiscie w "starej"tez...Nie ma zadnego odwolania typu ja zapomniałem itp.... :!:
Co bys nie robił,jak byś nie robił i tak piekło i tak piekło.
Nie odpowiadam na PW.
Migi60
Forumowicz VIP

Miejscowość: Polska
Prawo jazdy: 10 07 1979
Auto: OPEL CORSA
Silnik: 60KM
Rok produkcji: 2014

02 Lut 2018, 19:59

Toteż dziwi mnie jak można sprzedawać samochód bez ważnego OC, co najwyżej z nieopłaconym OC (no ale za takie nie będą ścigać nowego nabywcy).

OW05 napisał(a):Za mała kwota przy pcc-3.

2000,- to za mało? Kiedyś był limit do 1000,- znowu coś zmienili?
azzurro
Aktywny

02 Lut 2018, 20:11

OD 1000 zł się płaci. Poza tym liczy się cena w katalogu pani z okienka, a nie umowa (chyba że jest człowiekiem, to spojrzy na umowę).
galakty
Forumowicz VIP

02 Lut 2018, 20:23

No więc właśnie, powinien zapłacić ów podatek. Rynkowo ta Astra jest warta z 1tys. ale jak ktoś ma na umowie 2tys. to wątpie by pani w okienku oponowała.
azzurro
Aktywny

02 Lut 2018, 20:39

Czyli mógłbym teraz sprzedać. Auto Kupione za 2000 zł ale teraz zobaczyłem w umowie i mam 1300. Jest jeszcze opcja że zapłacę w kwietniu na pół roku i wtedy to sprzedam. Czy wtedy będę musiał płacić ten podatek?
Kilian
Nowicjusz

Prawo jazdy: 10 01 2018
Auto: Opel Astra f
Silnik: 1.6
Rok produkcji: 1994

02 Lut 2018, 20:48

Podatek od wzbogacenia płacisz po kupnie auta. Idź do skarbówki i zapłać, to będą grosze... Kombinujesz jak koń pod górkę.
galakty
Forumowicz VIP

02 Lut 2018, 20:50

"Przy umowie sprzedaży samochodu obowiązek zapłaty podatku od czynności cywilnoprawnych spoczywa na kupującym. Jeśli w ciągu 14 dni nie wypełni on deklaracji PCC-3 i nie wpłaci pieniędzy do urzędu skarbowego, grozi mu grzywna nawet w wysokości kilkudziesięciu tysięcy złotych."

Lepiej zapłacić te 26pln, za mniejsze kwoty ludzi ścigali ;)

Ubezpieczyć możesz na raty - 2, 4 albo więcej zależy od ubezpieczalni. Np. rozkładasz płatność na cztery raty, tj. pierwsza rata od kwietnia do czerwca. Auto sprzedajesz w maju, w ciągu 14 dni zgłaszasz fakt zbycia pojazdu swojemu ubezpieczycielowi. Kolejne raty będzie opłacał już nowy właściciel.

http://www.azpolisa.pl/Ubezpieczenia/Ub ... chodu.html
azzurro
Aktywny