Kupno samochodu

22 Paź 2014, 12:47

Oczywiście jeżeli można wracać bo teraz każdy w komisie będzie Ci wciskał rejestracje niemieckie z allegro z ubezpieczeniem na VIN tylko jedziesz na podrabianych rejestracjach a i tak będziesz miał problemy mimo zgodności numerów z Briefu z rejestracją.
Nigdy nie jechałbym sam po auto :) po pierwsze:
1. pieniądze - bierzesz 50 tys. na samochód a ludzie za parę $ ginął
2. powrót - ta kwestia została poruszona
3. obiektywność - sam mam do czynienia z osobami kupującymi samochody i widzę jak są nakręceni przed zakupem, rysa robi się drobną rysą, wgniotka odpryskiem lakieru, uszkodzenie mechaniczne drobną usterką, najważniejsze w zakupie jest rozważne spokojne, podejście i ostudzony zapał - w tym pomoże kolega który choć trochę się zna, znam przypadki gdy ktoś przyjeżdża z kolegą a ten tylko mówi ładny lakier, ładne wnętrze :D teraz w komisach tylko takie stoją
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 51
Miejscowość: Cała Polska
Auto: Nie mam

22 Paź 2014, 15:02

rozumiem ze do 300-350km po samochód czy przebieg samochodu>? Ale naprawdę czym coś ciekawszego to dalej, i nie wiem jak na to patrzeć.

300-350km to maksymalna odległość samochodu od Lublina żebym po niego jechał :)
Bedąc w Lublinie głównie szukam okolice Krakowa lub Warszawy. Ale jak widać po moim ostatnim zakupie - Krosno - w Polsce wschodniej też jest czasami coś wartego uwagi.

Teraz następna kategoria pytań. Jak już jechać te 200 km po samochód, to jak robić szukać drugiego kierowcy żeby na 2 samochody wrócić, czy szukać jakieś autolawety wypożyczyć, czy próbować jakoś lawetę do swojego samochodu dopinać, jak wy robiliście z tym?

Zakładając, że byś się trzymał moich wcześniejszych wytycznych, to oczywiście drugi kierowca. Wyjdzie taniej. Przed wyjazdem trzeba mieć oczywiście wszystko przegadane z właścicielem, - idealnie jak podeśle np. skany faktur przeprowadzanych remontów jeśli ma, sprawdzenie numeru VIN itp.

Przed wyjazdem należy też mieć umówionego mechanika na miejscu na przegląd.
Lukxxx
Początkujący

Miejscowość: Lublin

22 Paź 2014, 22:38

Domyślam się że napisałeś że do 300-350km że chodzi co żeby dało się tą trasę objechać w jeden dzień. Z tymi kolegami co się znają to nie łatwo znaleźć takiego znawce, a jeśli by się znalazło to może taka osoba by wyskoczyła do 100 km obejrzeć furę. A jeśli by to auto było 300km od domu to nie każda osoba by chciała jechać w taką trasę.
PiotrMSC
Początkujący

23 Paź 2014, 10:14

Szkoda jechac 300 - 500 km na darmo jesli nie jestes przekonany do zakupu
lepiej poszukac czegos blizej lub porownac 1 samochód z drugim :)
killerdex
Nowicjusz

Prawo jazdy: 17 03 1990
Auto: RS4
Silnik: 2.5
Paliwo: Benzyna
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 2008

23 Paź 2014, 12:43

Ostatnio przeglądam sam oferty w necie, bo szukam jakiegoś zadbanego wozu, a się trochę boję w sumie kupować, bo różne rzeczy się słyszy o komisach. Dużo jak na razie ciekawych propozycji aut udało mi się znaleźć na stronie autoauto.pl, ale jeszcze się nie zdecydowałem, szukam dalej, ale ta stronka wydaje mi się godna uwagi. ;)
Onedrzej
Nowicjusz

Prawo jazdy: 11 06 2011
Przebieg/rok: 23tys. km
Auto: Renault
Silnik: 1.6
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Hatchback
Skrzynia biegów: Manualna
Rok produkcji: 1999

24 Paź 2014, 11:07

To teraz powiedzcie mi jakie są inne metody płatności, niż brać sztabel pieniędzy za pazuche i gdzieś jechać za samochodem??
PiotrMSC
Początkujący

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    FLV – koncept Toyoty i Lexusa, którego nie znałeś
    W połowie lat 90. Toyota i Lexus pokazały światu koncepcyjny pojazd FLV. Auto o nieszablonowym nadwoziu pokazywało ciekawe podejście Japończyków do projektowania luksusowych samochodów. Wybraliśmy się w krótką ...

24 Paź 2014, 11:37

Onedrzej - autoauto :) żartujesz chyba ? byłeś tam kiedyś ? ostatnio oglądałem tam lexusa który miał być w 100% bezwypadkowy miał malowany cały przód - oba błotniki, para drzwi - pasażer, kierowca, maska wszystko malowane, błotnik sklejony na sylikon w garażowych warunkach - tego aso nie robiło :) sprawdzałem to auto dla klienta który na następny dzień miał je kupić .... reszty nie muszę dopowiadać
Przeglądy aut przed zakupem, cała Polska - Oficjalny partner forumsamochodowe.pl
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

25 Paź 2014, 11:06

Więc powtórzę pytanko, jak można inaczej płacić za samochód niż gotówką, jakie są inne sposoby?
PiotrMSC
Początkujący

25 Paź 2014, 11:25

Podjeżdżasz pod bank w którym masz konto, wypłacasz z kasy pieniądze, które od razu przekazujesz sprzedającemu, lub też w tym banku zlecasz przelew na konto sprzedającego, a on dostaje potwierdzenie że przelew został wykonany. Pewnie jest taka opcja
fiko7
Stały forumowicz

Miejscowość: Białystok

25 Paź 2014, 11:59

fiko7 - uwierz mi że są oddziały banków że żeby wypłacić 5 tys. trzeba ich w przeddzień informować, większość handlarzy nie decyduje się na wpłaty na konto bo zaniża wartość na fakturach, złoty nie jest przystosowany do zawierania takich transakcji w DE płacąc za samochód 60 tys zł masz 30 papierków w ręku :) w Polsce można liczyć w kilogramach pieniądze :D
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

03 Lis 2014, 19:41

A jak by zabrać ze sobą laptopa i przy wypisywaniu dokumentów u handlarza wejść na konto internetowe i przelać na konto jakie poda handlarz, można tak zrobić?
PiotrMSC
Początkujący

03 Lis 2014, 20:09

Zapytaj jaki handlarz używa do sprzedaży konta ? :)
Lepiej rozmawiaj żeby bardzo Ci na fakturze ceny nie zaniżył :) a nie o to czy przyjmie przelew jeszcze internetowy. Jaki masz limit przelewu internetowego bo chyba jakiś spory ?
motozakup
Autoexpert
Awatar użytkownika

03 Lis 2014, 21:35

A dlaczego ma zaniżać kwotę na fakturze? Nie wiem jaki mam limit, jeszcze tego nie sprawdzałem. Myślę że by był to wygodniejszy sposób niż nosić kasę w reklamówce.
PiotrMSC
Początkujący

03 Lis 2014, 22:18

PiotrMSC napisał(a):A dlaczego ma zaniżać kwotę na fakturze?
Żeby zapłacić mniejszy podatek a w razie Twoich roszczeń co do auta wszystkiego się wyprze bo "na fakturze było tyle, więc tyle oddam", naciągając Cię na kilka tyś :yes:
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

03 Lis 2014, 23:00

Nie rozumiem, z czym ma się wypierać, chodzi ci że jak później by się okazało wadliwe auto że kasy nie odda, czy o co ci chodzi?
PiotrMSC
Początkujący