Kupno samochodu z autostradowym przebiegiem

23 Lip 2021, 22:12

Chcę kupić jakiś kompakt, który robił głównie dłuższe trasy i nie był powypadkowy. Zamierzam kupić jakieś auto po stłuczce i we własnym zakresie to naprawić. Pytanie jak stwierdzić, że taki samochód jeździł głównie w trasie? Jest to w ogóle możliwe? Może jakieś parametry, które można odczytać z komputera by na to wskazywały?

Może macie namiary na jakąś konkretną checklistę co i jak sprawdzać przy zakupie?
niktwazny0401
Nowicjusz

Auto: Nie mam

25 Lip 2021, 07:33

Duży przebieg w krótkim czasie, mało zużyte hamulce.
Ale to też nie daje 100% pewności, że auto latało jedynie po autostradach.
Jeżeli chodzi o komputer, to nic nie przychodzi mi do głowy.
Oprócz aut w stopce, wiem co nieco jeszcze na temat Pandy III, Lancera IX, Vitary 1,6 i Outlandera 2.0
yeti65
Stały forumowicz
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Pieniężno
Prawo jazdy: 29 11 1984
Przebieg/rok: 30tys. km
Auto: Duster , Tucson 2.0D 4x4
Silnik: 1.0 100KM 2.0D 112KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: SUV
Skrzynia biegów: Manualna

25 Lip 2021, 09:03

Sa dane takie jak ilość uruchomień, czas pracy silnika, na postawie takich danych jesteś mniek więcej wyliczyć co nieco
To nie moc ani sprzęt a technika czyni z Ciebie zawodnika
Kao
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 107
Miejscowość: Francja
Przebieg/rok: 40tys. km
Auto: Bmw 645Ci, M3, Vw T4

25 Lip 2021, 21:02

niktwazny0401 napisał(a):Pytanie jak stwierdzić, że taki samochód jeździł głównie w trasie?
pół żartem, pół serio - dużo małych odprysków na przednim zderzaku, masce i szybie, zmatowiałe reflektory.

A tak bardziej na serio, to j.w koledzy napisali.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

26 Lip 2021, 16:47

Jak ma to być w miarę świeże auto to historia serwisowa. Zobaczysz jak często był na wymianie oleju w serwisie i kiedy wymieniali pierwszy/drugi raz klocki.

Jak samochód z drugiej lub trzeciej ręki to będzie już ciężko. @mike z tymi odpryskami na zderzaku to nie zawsze się sprawdzi ale warto mieć to na uwadze. Samochody które jeżdżą głównie po mieście i z małymi prędkościami mają zazwyczaj bardzo ładny lakier bez tego typu uszkodzeń. O ile oczywiście mają jeszcze oryginalny lakier i zderzak nie był malowany.

Na opony też warto zwrócić uwagę i na to z jakiego są roku, to przy samochodach w miarę świeżych zawsze coś nam więcej powie.

Warto porównać sobie fotel kierowcy bo te w których ktoś często wsiada i wysiada (jazda na krótkich odcinkach) zaczynają się wycierać od strony drzwi. Oczywiście są te bardziej wytrzymałem i te mniej wytrzymałe ale przy trasach zużywają się one znacznie mniej.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Czym tak naprawdę jest tuning samochodów?
    Zakup nowego samochodu to dla wielu osób bez wątpienia ważne wydarzenie. Dla każdego oznacza ono jednak co innego. O ile dla większości z nas nowy samochód to po prostu środek transportu do pracy, sklepu czy ...