Kupno samochodu za granicą i brak OC

27 Gru 2016, 20:16

Witam

23 grudnia mój człowiek :D na wyspach Królowej Elżbiety kupił samochód na polskich tablicach rejestracyjnych . Problem w tym że to był ostatni dzień obowiązującej umowy OC.

Plan jest taki że zostaną mi przesłane wszystkie dokumenty + tablice rejestracyjne, następnie zarejestruje samochód + wykonam te wszystkie opłaty itp. itd. Jak już będzie wszystko w moich rękach to polecę na wyspy z tablicami i dowodem rejestracyjnym i wrócę na kołach do Polski.

Pytanie co z tym ubezpieczenie OC od kiedy mam je wykupić? Przeglądając porównywarki OC najwcześniej mogę od dzisiaj/jutra ale co z tą przerwą od 24 do 27 grudnia? Czy aby wykupić ubezpieczenie muszę podać nr rejestracyjny, bo w przypadku kiedy jeszcze samochód nie będzie zarejestrowany będzie to trochę bez sensu.
Aha, jeszcze jedno jak z kolejnością najpierw wykupuje OC potem rejestruje? :oops:

Pozdrawiam
olopan
Obserwowany

Auto: AUDI

29 Maj 2017, 10:34

Parząc na datę posta zapewne już dawno śmigasz samochodem po polskich drogach, ale odpowiadam na pytanie, być może ktoś skorzysta :)
Zatem zgodnie z art. 29 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych samochód należy ubezpieczyć najpóźniej w dniu rejestracji pojazdu.
mfind
Aktywny

Zdjęcia: 4
Auto: Volvo S40
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

BMW Concept Gran Coupé 2010
    BMW Concept Gran Coupé to połączenie luksusu i elegancji z wyjątkową dynamiką. Pojazd studyjny łączy w sobie sportowy charakter sedana oraz komfort klasycznego Gran Turismo, tworząc mieszankę najlepszych cech estetycznych ...
    Światowa premiera Golfa TDI BlueMotion
    Debiutujący w Genewie seryjny nowy Golf TDI BlueMotion to jeden z najoszczędniejszych obecnie samochodów. Golf ten napędzany jest nowym silnikiem TDI (wysokoprężny z turbodoładowaniem i bezpośrednim wtryskiem) o mocy ...