Kupno sedana do 35-40 tys.

30 Wrz 2020, 12:13

Cześć!

Noszę się z zamiarem kupna Sedana do 35-40 tys. Interesuje mnie samochód w benzynie. Miesięcznie robię około 1500-2000 kilometrów, więc pewnie pożądane by było także spalanie poniżej 9-10L. Szczerze mówiąc byłby to mój drugi samochód, aktualnie jeżdżę Renault Clio w hatchbacku, także byłby to spory transfer :P

Co byście polecili?

Pozdrawiam!
d3mba
Obserwowany

01 Paź 2020, 10:38

d3mba napisał(a):Miesięcznie robię około 1500-2000 kilometrów, więc pewnie pożądane by było także spalanie poniżej 9-10L
Sporo km więc pewnie też trochę jeździsz w trasy. Tu można rozważać silniki o pojemności nawet 2L bo one powinny się zmieścić w założonym spalaniu.
Ogólnie oferta sedanów na rynku nie jest jakoś rozbudowana ale z tego co mamy i mając na uwadze silniki benzynowe to myślę, że warto w podanym budżecie rozważyć np. Hondę Accord 2.0, Toyotę Avensis 1.8 lub 2.0, Hyundai i40 2.0, Mazda 6 2.0. To samochody które nie powinny sprawiać większych problemów, a silniki masz bez doładowania i spalanie spokojnie zmieści się w twoich założeniach nawet przy normalnej jeździe miejskiej. Jedyne zastrzeżenia co do silników w tych samochodach mam do Hyundaia bo w sumie będzie palił najwięcej z podanych ma największą moc ale jakoś tak tego nie widać podczas jazdy bo jego reakcje są dosyć ospałe. Jechałem takim egzemplarzem i w sumie to mi przeszkadzało trochę bo wiedziałem jaką mam moc pod maską a miałem wrażenie że Accord z mniejsza mocą zbiera się znacznie żwawiej.

W podanym budżecie można by było myśleć jeszcze np. nad Octavią bo będzie ona najmłodsza ale tu trzeba dobrze sprawdzić silnik TSI bo najczęściej będziesz miał go o pojemności 1.4. Niby po 2013 roku wiele problemów wyeliminowano ale nie masz 100% pewności co do tych jednostek. Oczywiście jak znajdziesz auto serwisowane z niewielkim przebiegiem to możesz rozważyć. Ja jednak na przebiegi które robisz polecam silniki nie doładowane tak jak to wyżej opisałem :)
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

01 Paź 2020, 10:51

Super, wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź. A co myślisz o Maździe 3? Słyszałem, że jest szansa się załapać na ten model w podanym budżecie, a może w przeciągu pół roku/roku będzie większy wachlarz możliwości.
d3mba
Obserwowany

• Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Dlaczego warto rozważyć kupno samochodu elektrycznego?
    Zainteresowanie samochodami elektrycznymi stale rośnie i nie wygląda na to, aby w najbliższym czasie miało się to zmienić. Powody tego stanu rzeczy są różne, ale z pewnością najważniejsze są dwa – znaczące zmiany ...
    Toyota RAV4 2.5 Hybrid i-AWD - test spalania
    Zaprezentowana w 1994 roku, pierwsza generacja RAV4 dała początek segmentowi SUV-ów. Obecnie w sprzedaży jest najnowsza, piąta generacja, oferująca rekordową przestrzeń dla pasażerów oraz aż 580 l dla ich bagażu. ...