d3mba napisał(a):Miesięcznie robię około 1500-2000 kilometrów, więc pewnie pożądane by było także spalanie poniżej 9-10L
Sporo km więc pewnie też trochę jeździsz w trasy. Tu można rozważać silniki o pojemności nawet 2L bo one powinny się zmieścić w założonym spalaniu.
Ogólnie oferta sedanów na rynku nie jest jakoś rozbudowana ale z tego co mamy i mając na uwadze silniki benzynowe to myślę, że warto w podanym budżecie rozważyć np. Hondę Accord 2.0, Toyotę Avensis 1.8 lub 2.0, Hyundai i40 2.0, Mazda 6 2.0. To samochody które nie powinny sprawiać większych problemów, a silniki masz bez doładowania i spalanie spokojnie zmieści się w twoich założeniach nawet przy normalnej jeździe miejskiej. Jedyne zastrzeżenia co do silników w tych samochodach mam do Hyundaia bo w sumie będzie palił najwięcej z podanych ma największą moc ale jakoś tak tego nie widać podczas jazdy bo jego reakcje są dosyć ospałe. Jechałem takim egzemplarzem i w sumie to mi przeszkadzało trochę bo wiedziałem jaką mam moc pod maską a miałem wrażenie że Accord z mniejsza mocą zbiera się znacznie żwawiej.
W podanym budżecie można by było myśleć jeszcze np. nad Octavią bo będzie ona najmłodsza ale tu trzeba dobrze sprawdzić silnik TSI bo najczęściej będziesz miał go o pojemności 1.4. Niby po 2013 roku wiele problemów wyeliminowano ale nie masz 100% pewności co do tych jednostek. Oczywiście jak znajdziesz auto serwisowane z niewielkim przebiegiem to możesz rozważyć. Ja jednak na przebiegi które robisz polecam silniki nie doładowane tak jak to wyżej opisałem
![Uśmiechnięty :)]()