Kupno Suva... jakiego ?

25 Cze 2020, 07:53

Witam zastanawiam się nad zakupem suva ..
Które modele są mało awaryjne w których silniki wytrzymują duże przebiegi ?
Interesuje mnie też które silniki znoszą dobrze LPG...
Myślałem nad Suzuki Vitara II
Mazda CX5
Chevrolet Captiva po 2011 roku to prawda że te silniki nie nadają się do LPG bo nie mają hydraulicznej regulacji zaworów ? Jeśli jakiś silnik z Captivy nadaje się do LPG proszę polecić...

Cena max do 40 tyś zł...
Osobiście posiadam Astrę H GTC 2.0 turbo ma przejechane 205 tys km i silnik bierze około 600 ml oleju na 1000 km... Pytanie czy remontować silnik czy kupować inne auto SUV którym pojeżdżę albo mogę zaraz w nim też robić remont silnika ... Dlatego proszę was o polecenie dobrych samochodów i silników które naprawdę są mało awaryjne i wytrzymałe...
Ostatnio edytowany przez Ciem, 25 Cze 2020, 08:56, edytowano w sumie 1 raz
Ciem
Nowicjusz

25 Cze 2020, 08:38

Musisz zwrócić uwagę na to że przy typowym SUVie wydatki na naprawy trzeba przemnożyć przynajmniej przez dwa lub trzy w porównaniu z autem które masz. Te które proponujesz to taki mini SUVy więc tu będzie przy utrzymaniu nieznacznie drożej.

Ciem napisał(a):Myślałem nad Suzuki Vitara II
Mazda CX5
Pierwszy jest dosyć głośny i raczej na trasy się nie nadaje a do jazdy po miejscu. Jego zaletą jest całkiem dobre radzenie sobie w niewielkim terenie. Jak założysz gaz to nie będziesz miał bagażnika bo tam nie ma miejsca na zapas więc butla musi zająć pół bagażnika co ogólnie jest mało praktyczne. Silnik moim zdaniem najlepszy 2.4 do zagazowania.
Jeżeli chodzi o mazdę to nie polecam jej do gazu.

Z podobnych wielkością proponuję zastanowić się nad Dusterem 1.6 16V z LPG te auta wbrew pozorom są całkiem trwałe i w podanym budżecie kupisz auto w miarę świeże.

Warto pomyśleć jeszcze nad Qashqai 2.0.
Rokiko
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 35

25 Cze 2020, 09:00

A Captiva jak wygląda jej utrzymanie i tolerancję na LPG ? Bo podobno te po lifcie nie bardzo tolerują LPG ...

Duster z silnikiem 1.2 z LPG też by się nadał ?
Ciem
Nowicjusz

25 Cze 2020, 10:32

Dlaczego chcesz zmienić auto kompaktowe na SUV-a?
Jeśli zostaniesz przy kompaktach znajdziesz dużo aut pod LPG i będą nowsze od SUVów np.
Opel Astra J 1.4T/1.6T
Honda Civic IX
Ford Focus MK3 1.6
Toyota Auris II 1.6/1.8
Hyundai i30 II 1.6 MPI
Jeśli chcesz coś większego to segment D np. Renault Laguna, Ford Mondeo MK4, Toyota Avensis etc. - te auta będą nowocześniejsze i wygodniejsze niż Dustera, Qashqai czy Captiva.
Ossy
Forumowicz VIP

Zdjęcia: 0
Prawo jazdy: 07 01 2010
Przebieg/rok: 20tys. km
Auto: Volvo S60
Silnik: 2.4T
Paliwo: Benzyna + LPG
Typ: Sedan/Limuzyna
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2002

25 Cze 2020, 11:14

Dlaczego SUV bo fajnie wyglądają .... Chyba wyrosłem trochę Astry chodź jest fajna mocna itp... ale jak wspomniałem zaczynają się z nią kłopoty branie oleju troszkę rdzy itd... dlatego szukam fajnego samochodu którym pojeżdżę ... Pojadę na wycieczkę nad morze, zabiorę bagaże ewentualnie jakieś dziecko w przyszłości ... Tak by mało był awaryjny i nie padł silnik przy 200 tys km żeby robić kapitalny remont ...
Ciem
Nowicjusz

25 Cze 2020, 14:34

200 tys to większość i tak będzie już i tak miała :lol:
andrewb25
Stały forumowicz

Miejscowość: małopolskie
  • Ciekawe publikacje motoryzacyjne

Adaptacyjne światła AHS (2012)
    Opracowany przez japońską markę Lexus, system adaptacyjnych świateł drogowych AHS (Adaptive High-beam System) pozwala maksymalnie wykorzystać moc świateł drogowych, nie oślepiając innych użytkowników drogi. To rozwinięcie ...

25 Cze 2020, 18:45

CX5 nie ten budżet i do gazu średnio.
Ciem napisał(a):Osobiście posiadam Astrę H GTC 2.0 turbo ma przejechane 205 tys km i silnik bierze około 600 ml oleju na 1000 km...
jak na Opla to minimalna ilość :ok: ogólnie rzecz biorąc nie jest to tragedia, założę się, że w instrukcji obsługi Twojego auta ta wartość mieści się w normie przewidzianej przez producenta.
mike
Moderator
Awatar użytkownika

Zdjęcia: 15
Miejscowość: Zawiercie|Śląsk
Prawo jazdy: 04 09 2013
Auto: Lexus ES 330
Silnik: 3.3 V6 228KM
Paliwo: Benzyna + LPG
Skrzynia biegów: Automatyczna
Rok produkcji: 2004

25 Cze 2020, 18:52

To prawda w instrukcji jest napisane że 0,7 litra na 1000 km bez obciążenia i bez jazdy w terenie górzystym :) więc chyba najlepszym wyjściem dla mnie będzie zrobić sobie blacharkę silnik troszkę zawieszenia i jeszcze powinien pojeździć przynajmniej będę wiedział co mam bo kupię jakąś używkę i mogę się wpakować znowu jakieś koszty...
Ciem
Nowicjusz